• 4 Φεβρουαρίου, 2020

Έξαρση της γρίπης στον Αλμυρό – Δηλώσεις διευθυντών σχολείων και ιατρών

Έξαρση της γρίπης στον Αλμυρό – Δηλώσεις διευθυντών σχολείων και ιατρών

έκδοση 1-2-2020

Σε εγρήγορση οι σχολικές κοινότητες για την αποφυγή πανδημίας

Έξαρση της γρίπης στον Αλμυρό

Πολλοί οι νοσούντες σε όλες τις ηλικίες

Δηλώσεις διευθυντών σχολείων και ιατρών

Κρούσματα της γρίπης σημειώνονται σε όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού σύμφωνα με τα λεγόμενα των Διευθυντών με τους οποίους επικοινωνήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Οι εκπαιδευτικές κοινότητες του Αλμυρού, έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου και τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε τα κλειστά σχολεία και την πανδημία που παρατηρήθηκε σε άλλες πόλεις όπως η Καρδίτσα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εγκύκλιος προβλέπει, κατ’ εξαίρεση για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, τη δικαιολόγηση των απουσιών για ιώσεις, έως και πέντε ημέρες, από ιδιώτη ιατρό, ενώ μέχρι σήμερα, χρειαζόταν έγγραφο από Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Αυτό σημαίνει, ότι εκτός του ότι παρατηρείται αύξηση των νοσούντων για τον Ιανουάριο, αναμένεται η ίδια κατάσταση, έως και τον Μάρτιο.

Εκτός των Διευθυντών των σχολείων επικοινωνήσαμε με ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους της περιοχής μας οι οποίοι καταμαρτυρούν την ίδια έξαρση της γρίπης και σε μεγαλύτερες ηλικίες για τον Ιανουάριο, συγκριτικά και με τους προηγούμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος κος Βασίλειος Κουρκούμπας δήλωσε: «Αυτές τις ημέρες η γρίπη σαρώνει. Πέρυσι είχε εμφανιστεί Νοέμβριο-Δεκέμβριο, φέτος άργησε κάπως να έρθει αλλά έχουμε αρκετά κρούσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς μου είναι μαθητές. Ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αυτό. Μήπως θα έπρεπε τα παιδιά να εμβολιάζονται και όχι ο εμβολιασμός να είναι στην τύχη του ασθενούς; Τα παιδιά δεν είναι ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά εμβολιαστικά έτσι θεωρούνται αφού είναι κλειστός πληθυσμός. Θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιάζονται. Η γρίπη εμφανίζεται με μυαλγίες, έντονο πυρετό, αμβληχρά συμπτώματα σε σχέση με άλλες παθήσεις όπως πονοκέφαλο. Τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα από γαστρεντερικό. Τα συμπτώματα διαρκούν από δύο έως επτά ημέρες. Κάνει τον κύκλο της ενώ ίσως υπάρχουν κάποιες επιπλοκές, επιλοιμώξεις».

Η παιδίατρος κα Βιβή Αργυζούδη-Παυλίδη σχολίασε: «Η γρίπη είναι σε έξαρση αλλά θα έλεγα ελεγχόμενη στον παιδικό πληθυσμό. Αυτό διότι πολλά παιδιά στην περιοχή μας είναι εμβολιασμένα. Τα συμπτώματα κρατούν τουλάχιστον μία εβδομάδα και επειδή τώρα ξεκίνησε, δεν είναι όπως σε άλλες πόλεις. Ελπίζουμε να περιοριστεί με τον εμβολιασμό».

Ο ειδικός παθολόγος κος Γεώργιος Μαμούρας μας είπε: «Δεν συνάντησα πολλά περιστατικά σε ενηλίκους. Η διασπορά της γρίπης είναι μεγαλύτερη στα παιδιά λόγω του σχολείου όπου η μετάδοσή της είναι πιο εύκολη. Ένα παιδί να είναι άρρωστο, μπορεί να κολλήσει όλη την τάξη. Καλό θα είναι να αποφεύγεται ο συγχνωτισμός, να αποφεύγεται η επαφή που με άτομα πάσχουν ή υπάρχει υποψία ότι πάσχουν από τη γρίπη και για όποιους δεν μπορούν να το αποφύγουν, θα πρέπει να βάζουν μία μάσκα όταν προσεγγίζουν αρρώστους ή βρίσκονται σε πολυκοσμία. Βοηθάει επίσης η καθαριότητα, να πλένουμε τα χέρια συστηματικά».

Οι Διευθυντές των σχολείων ανέφεραν μιλώντας στο «Λαό» πως από την πρώτη ημέρα, πήραν τα απαραίτητα μέτρα, δηλαδή αερίζουν τις αίθουσες, έχουν προμηθευτεί αντισηπτικά σαπούνια, καθαρίζουν πιο τακτικά τις τάξεις, ενημερώνουν τους γονείς και τους μαθητές. Μάλιστα, επισήμαναν πως όταν ένα παιδί έχει συμπτώματα γρίπης και είναι άρρωστο, δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο για να μην κολλήσουν οι συμμαθητές του. Επικοινωνήσαμε με την πλειοψηφία των Διευθυντών στα σχολεία του Αλμυρού, της Ευξεινούπολης, του Πτελεού και της Σούρπης. Παρακάτω παραθέτουμε τις απόψεις τους σχετικά με τις απουσίες λόγω της έξαρσης της εποχιακής γρίπης.

Για το ΕΠΑΛ Αλμυρού, ο διευθυντής κος Γεώργιος Καπράνας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά που απουσιάζουν, μόνο δύο-τρία και οι καθηγητές λαμβάνουν μέτρα πρόληψης όπως για παράδειγμα αερίζοντας περισσότερο τους χώρους, με απολυμαντικά κι αποφεύγοντας το συνωστισμό όταν αυτό είναι εφικτό, ενώ γίνεται η σχετική ενημέρωση στους γονείς για την έξαρση της εποχιακής γρίπης.

Στο 2ο Γυμνάσιο, μιλήσαμε με την Υποδιευθύντρια κα Δέσποινα Νάνου η οποία δήλωσε: «Έχουμε κάποια κρούσματα αλλά όχι πολλά. Περισσότερα είναι κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Με το που ήρθε η εγκύκλιος, την ίδια ημέρα το σχολείο μας προμηθεύτηκε τα αντισηπτικά και τα υπόλοιπα υλικά που προβλέπονταν, καθαρίζουμε τα πόμολα και τις τουαλέτες πολύ συχνά, προτρέπουμε τα παιδιά να καθαρίζουν τα χέρια τους ανά τακτά διαστήματα».

Η κα Βασιλική Κορκοβέλου, διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Αλμυρού, σχολίασε πως δεν λείπουν τώρα πολλά παιδιά από τα μαθήματά τους αλλά πριν δύο εβδομάδες, για μία ημέρα και μόνο σε μία τάξη απουσίασαν οι έντεκα από τους δεκαοκτώ μαθητές. «Ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς εφόσον βλέπουμε κάποια συμπτώματα γρίπης στα παιδιά, έχουμε αναρτήσει σχετικό κείμενο στο Blog του σχολείου, ενώ φροντίζουμε να απολυμαίνουμε τα θρανία και τις τάξεις, τα παιδιά να πλέουν τα χέρια τους, να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα. Ευτυχώς η γρίπη δεν χτύπησε το σχολείο μας» υπογράμμισε η κα Κορκοβέλου.

Στο 3ο Δημοτικό Αλμυρού, ο Διευθυντής κος Γιώργος Μπασιάκος είπε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα γρίπης στο σχολείο του.

Σχετικά με το 4ο Δημοτικό Αλμυρού, η Διευθύντρια κα Σοφία Παπασταύρου τόνισε πως δεν λείπουν ιδιαίτερα πολλά παιδιά: «Απουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες από ένα-δύο παιδιά σε κάθε τάξη και μόνο στην Α’ τέσσερα-πέντε παιδάκια. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει η εγκύκλιος της Α’ Βάθμιας, το ευχάριστο είναι πως δεν έχουμε πολλά κρούσματα».

«Οι απουσίες είναι σε φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή» επισήμανε ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού, κος Ηρακλής Τσέλιος προσθέτοντας ότι η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους είναι συνεχείς από τους δασκάλους.

Αρκετά είναι τα κρούσματα στο Δημοτικό σχολείο της Σούρπης όπως μας εξήγησε η Διευθύντρια κα Βασιλική Χατζηπλή: «Εκτός από τα παιδιά που λείπουν, σε καθημερινή βάση πέντε-έξι μαθητές φεύγουν μέσα στην ημέρα καθώς δεν αισθάνονται καλά, οπότε θα έλεγα ότι είναι αρκετές οι απουσίες λόγω της γρίπης στο δικό μας σχολείο».

Όσον αφορά στα Γυμνάσια Πτελεού και Σούρπης, οι απουσίες είναι πολύ λίγες όπως μας γνωστοποιήθηκε, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διευθύντριας κας Μαρίας Σταυραντώνη.