• 27 Ιανουαρίου, 2020

“Ο Αλμυρός αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας” – Συνέντευξη με την Δήμητρα Θεοδωράκη

“Ο Αλμυρός αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας” – Συνέντευξη με την Δήμητρα Θεοδωράκη

Η εκπρόσωπος των Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών επαρχίας Αλμυρού, Δήμητρα Θεοδωράκη, παρουσιάζει τη δράση της ομάδας που στοχεύει στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για αυτή την πράξη αγάπης.

Οι “Εθελοντές Δότες Μυελού των οστών” της επαρχίας Αλμυρού είναι μια ομάδα η οποία, σε συνεργασία με το “Όραμα ελπίδας”, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για την αναγκαιότητα της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και τη σημασία της προσφοράς τους σε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση. Υπεύθυνη-εκπρόσωπος της ομάδας είναι η Δήμητρα Θεοδωράκη, η οποία μιλώντας στο “Λαό του Αλμυρού” μάς λύνει όλες τις απορίες για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από πέρυσι και μέχρι τώρα, έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους κατοίκους του Αλμυρού και όχι μόνο.

Πώς ξεκίνησε αυτή η εθελοντική ομάδα;
Η ιστορία της ίδρυσης των Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών επαρχίας Αλμυρού ξεκίνησε όπως ξεκινούν πολλές πρωτοβουλίες εθελοντικής δράσης, με σκοπό την αφύπνιση, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών. Αυτή η εθελοντική προσφορά αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, χαρίζοντας ζωή. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί ο μυελός των οστών τους, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει το αίμα τους, είναι ανεπαρκής, έχει καταστραφεί ή έχει διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα. Η εξέλιξη τα επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε εμάς να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας”.

Όταν λέμε μυελός των οστών, σε τι ακριβώς αναφερόμαστε;
Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.

Μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει δότης;
Ναι, εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε από 18 έως 45 ετών, αρκεί να μην έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών. Η διαδικασία γίνεται με λίγο επίχρισμα σάλιου που το παίρνουμε με δύο μπατονέτες. Ο δότης ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών, συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες κι ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά.

Από εκεί και πέρα, ποια βήματα ακολουθούν εφόσον ο δότης είναι συμβατός με έναν ασθενή;
Εάν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις και στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του. Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο μεταμοσχευτικό κέντρο της περιοχής του. Αν η πηγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για έναν ασθενή είναι ο μυελός των οστών, τότε η λήψη τους γίνεται από ειδικούς αιματολόγους με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Το ποσό του μυελού που συλλέγεται, αναγεννάται γρήγορα. Ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη της λήψης και το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι ένας ελαφρός πόνος στο σημείο της παρακέντησης. Εάν χρησιμοποιηθούν κύτταρα περιφερειακού αίματος, τότε στο δότη χορηγούνται ειδικοί «αυξητικοί» παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων και λίγες ημέρες αργότερα γίνεται η λήψη των κυττάρων με τρόπο παρόμοιο όπως της αιμοδοσίας.

Το “Όραμα Ελπίδας” αποτελεί το συνδετικό σας κρίκο σ’ αυτή την προσπάθεια;
Ναι, πράγματι, συνεργαζόμαστε με το “Όραμα Ελπίδας” από την άνοιξη του 2019. Η συνεργασία αυτή συνοδεύτηκε από ενημέρωση των μελών μας, υπογραφή συμφώνου για την εθελοντική εκπροσώπηση του συλλόγου στην περιοχή μας, εξασφάλιση του απαραίτητου ενημερωτικού υλικού κι εξοπλισμού και συνεργασία στη συνδιοργάνωση δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσφοράς μυελού των οστών-αιμοποιητικών κυττάρων και την εγγραφή τους ως εθελοντές δότες. Στα πλαισια της 3ης “Συνάντησης Ελπίδας και Ζωής” από το σύλλογο “Όραμ Ελπίδας” μ,ε πρόεδρο την Μαριάννα Βαρδινογιάννη δώσαμε το “παρών” μεταξύ εκπροσώπων διακοσίων συνεργαζόμενων κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα. Ενημερωθήκαμε για όλες τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και μοιράστηκαν όλοι μαζί εμπειρίες και ιστορίες προσφοράς και ελπίδας”.

Εδώ στην περιοχή μας, σε ποιες δράσεις έχετε προχωρήσει;
Μέσα από διάφορες δράσεις, στόχος μας είναι να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτή την εθελοντική πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και ζωής. Είχαμε συμμετοχή στο λαϊκό αγώνα δρόμου που έγινε στο Κουρί, στον ημιμαραθώνιο αγώνα του ΕΟΣ Αλμυρού, λάβαμε μέρος στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου Αλμυρού, ενημερώσαμε αθλητικούς φορείς όπως για παράδειγμα τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της Δήμητρας Ευξεινούπολης, ενώ στο μέλλον σκοπεύουμε να πράξουμε αναλόγως και με άλλους συλλόγους. Οι δράσεις ενημέρωσης συνεχίζονται πάντα με την παρουσία επιστημονικού συνεργάτη. Την περίοδο των Χριστουγέννων επίσης μαζέψαμε βιβλία για το τμήμα καρκινοπαθών-συνοδών του Νοσοκομείου Βόλου και η ανταπόκριση από τον Αλμυρό και τις γύρω περιοχές ήταν συγκινητική.

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την ενημέρωση; Δείχνει ενδιαφέρον; Δηλώνει την επιθυμία να εγγραφεί ως εθελοντής δότης μυελού των οστών;
Μπορώ με σιγουριά να πω ότι ο Αλμυρός αγκαλιάζει το “Όραμα Ελπίδας” και δείχνει θετική διάθεση, θετική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μας. Βρίσκουμε ευήκοα ώτα στις ενημερώσεις μας. Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε κι αποτελεί το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι πως το σημαντικό αυτό θέμα μάς αφορά όλους. Ευελπιστούμε κάθε ασθενής να έχει το συμβατό δότη του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αναζήτηση δοτών ανάμεσα σε άτομα με κοινή καταγωγή είναι αποτελεσματικότερη λόγω γενετικών ομοιοτήτων. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης των Ελλήνων δοτών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών αλλά και για την ουσιαστικότερη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια. Έτσι, προσκαλώ τους υγιείς συνάνθρώπους μας, από 18 έως 45 ετών, να ενημερωθούν  και να κάνουν πράξη αυτή την προσφορά αγάπης. Με λίγο σάλιο και μία αίτηση, γίνεται η εγγραφή στην εθνική και παγκόσμια τράπεζα δοτών του μυελού των οστών κι από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε συμβατός δότης μπορεί να σώσει ένα συνάνθρωπό του.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των εθελοντών της ομάδας. Είναι οι Δήμητρα Θεοδωράκη (τηλ. 6949129379), Βιβή Χαμηλού, Νεκταρία Κοτζαπαναγιώτη (6979448455), Σοφία Μπίλικα (6985851383) και Έφη Αγελάρη-Μπαζή (6981898500), οπότε οποιοδήποτε θέλει να συνδράμει την προσπάθειά τους, δεν έχει παρά να απευθυνθεί στις προαναφερθείσες που «τρέχουν» με επιτυχία αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

 


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…