- 21 Ιανουαρίου, 2020
Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τόπα, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
«Ιστορική στιγμή η συμφωνία για τη διεπαγγελματική φέτας»
Ο Κωνσταντίνος Τόπας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, μιλάει στο «Λαό» για τη σημαντική αυτή εξέλιξη στον κτηνοτροφικό κλάδο
Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των κτηνοτρόφων ήταν η συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας με σκοπό την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας η οποία επιτεύχθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.
Έπειτα από μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε παραπάνω από οκτώ ώρες, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Βορίδη, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φέτας, επήλθε συμφωνία. Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Τόπας.
Για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση, τους στόχους της οργάνωσης και γενικότερα για τα θέματα του κλάδου, μιλάει στο «Λαό» ο κ. Τόπας, ο οποίος ήταν παρών και με ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, όχι μόνο του τελευταίου διαστήματος αλλά παρακολούθησε επί σειρά πολλών ετών τις επαφές και εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Κύριε Τόπα, πώς επήλθε συμφωνία σχετικά με τη σύσταση της διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας;
Η σύσταση διεπαγγελματικής επιτροπής φέτας είναι μία ιστορία που ξεκίνησε πριν περίπου είκοσι χρόνια, από το 2002 όταν τελεσιδίκησε το ευρωπαϊκό δικαστήριο και κατοχύρωσε την φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ τυρί. Οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας στην Ε.Ε. είχαν αρχίσει να σκέφτονται τη δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα. Τα χρόνια πέρασαν χωρίς κάτι ουσιώδες, τα προβλήματα ήταν πολλά λόγω διαφωνιών των κτηνοτρόφων και των γαλακτοβιομηχάνων. Ώσπου φθάσαμε το 2017 με πιο ώριμες συνθήκες και έτσι, αυτό που ήταν σκέψη πέρασε στην πράξη. Ξεκίνησαν επαφές και βρέθηκαν περισσότερα κοινά σημεία από τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν ουσιώδεις επαφές για να προχωρήσουμε επιτέλους στη δημιουργία της οργάνωσης. Φτιάξαμε φάκελο υποψηφιότητας στο Υπουργείο στον οποίον συμμετείχαν η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και ο ΣΕΒΓΑΠ. Ο φάκελος ήταν πλήρης αλλά υπήρχε πρόβλημα στο ποσοστό αντιπροσώπευσης. Ήταν πολύ υψηλό τότε και δεν εγκρίθηκε. Το 2019 έγιναν νέες επαφές με άλλους συνδέσμους κτηνοτρόφων για να πάμε όλοι μαζί και να αυξήσουμε το ποσοστό αντιπροσώπευσης. Ο φάκελος εκείνος δεν κατατέθηκε. Ίσως δεν υπήρχε πολιτική βούληση των πρώην Υπουργών για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προχωρήσει η υπόθεση όπως έκανε προσφάτως ο κ. Βορίδης.
Ποιοι φορείς συμμετέχουν;
Συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η ΟΔΙΠΑΦ, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Συμφωνήθηκε όπως το δ.σ. της διεπαγγελματικής να απαρτίζεται από εννέα μέλη, τέσσερα από τον ΣΕΒΓΑΠ και από ένα των υπολοίπων φορέων. Η διεπαγγελματική οργάνωση φέτας ήταν μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την έκανε πράξη. Είμαστε πλέον ένα βήμα πριν την τελική έγκριση.
Ποιος είναι ο σκοπός της νέας οργάνωσης;
Έχει σκοπό τη διαφύλαξη της γνησιότητας του προϊόντος και την προώθηση της φέτας στο εξωτερικό, για παράδειγμα με τη συμμετοχή σε εκθέσεις με τις ανάλογες καμπάνιες ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία σ’ αυτό το προϊόν που ονομάζουμε λευκό χρυσό και κρατάει τους αιγοπροβατοτρόφους στο επάγγελμα. Κατά συνέπεια θα πάρει προστιθέμενη αξία και η πρώτη ύλη που είναι το γάλα.
Υπάρχουν ανάλογες διεπαγγελματικές;
Στη χώρα μας ναι, αλλά όχι στη φέτα. Στο εξωτερικό ισχυρές είναι η διεπαγγελματική του ροκφόρ στη Γαλλία και της παρμεζάνα στην Ιταλία. Λόγω του κύρους τους, οι συγκεκριμένες οργανώσεις μπορούν να αποκλείουν τα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν από διάφορες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες όπως είναι οι πρόσφατες με τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική. Μία δυνατή διεπαγγελματική φέτας σε αντιπροσώπευση άνω του 70% των εμπλεκόμενων φορέων έχει τη δυνατότητα να προτείνει τροποποιήσεις σε νόμους και να τις πετύχει, με άλλα λόγια να έχει λόγο στη νομοθεσία που αφορά το προϊόν. Για αυτό το λόγο, θεωρώ πως ήταν ιστορική στιγμή η συμφωνία της Δευτέρας και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη καθώς και τους Υφυπουργούς για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε στην πρόσφατη μαραθώνια σύσκεψη. Έδειξαν ότι είχαν την πολιτική βούληση ώστε να επιλυθεί αυτό το σημαντικό θέμα που ταλάνιζε τον κλάδο μας για δεκαετίες.
Ποια ήταν η συμβολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας;
Θα την χαρακτήριζα πολύ σημαντική διότι η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας βλέποντας τη στασιμότητα στο θέμα, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με τον ΣΕΒΓΑΠ και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για την εκ νέου κατάθεση του φακέλου. Αυτό έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 και ο φάκελος ήταν πλήρης με την τελευταία τροποποιητική του νόμου περί διεπαγγελματικών οργανώσεων από τον κ. Βορίδη αναφορικά με το ποσοστό αντιπροσώπευσης. Η Ομοσπονδία τάραξε τα νερά με την κατάθεση του φακέλου, ενδιαφέρθηκαν άπαντες ξανά για τη δημιουργία της διαπεγγαλματικής και φθάσαμε στην άμεση κινητοποίηση των φορέων και το κάλεσμα του Υπουργού. Δράττομαι της ευκαιρίας κι εκμεταλλεύομαι το βήμα που μου δίνετε, για να απαντήσω σε κατηγορίες συγκεκριμένου συναδέλφου σας περί πραξικοπήματος στη διεπαγγελμετική φέτας από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Ο συγκεκριμένος συνάδελφός σας λοιπόν έχει ανεξήγητο μένος προς το δ.σ. της Ομοσπονδίας εδώ και ένα χρόνο που συγκροτήθηκε και διερωτώμαι γιατί γίνεται αυτό. Μήπως επειδή δεν κατάφεραν να εκλεγούν σε αυτό οι δύο δικοί του υποψήφιοι; Μήπως επειδή ο συγκεκριμένος φαίνεται να είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία από την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία; Παρά το γεγονός αυτό όμως, το δ.σ. έχει αποδείξει ότι πρώτα και πάνω από όλα βάζει το συμφέρον των κτηνοτρόφων και είναι αχρωμάτιστο.
Αλλά τι να λέμε τώρα αφού ήταν και παρ’ όλιγον υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Οι κατηγορίες περί πραξικοπήματος και διχασμού των κτηνοτρόφων από την Ομοσποδνία Θεσσαλίας, τού επιστρέφονται γιατί εκείνος είναι που τελικά επιχειρεί να διχάσει τον κτηνοτροφικό κόσμο σε δεξιούς κι αριστερούς. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει αποδείξει στην ιστορική της πορεία πως πρώτα προτάσσει τα συμφέροντα του κτηνοτροφικού κλάδου και μετά οποιαδήποτε πολιτική παράταξη. Ακόμη θα ήθελα να απαντήσω και στον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου που μας προέτρεπε να παραιτηθούμε όταν καταθέσαμε το φάκελο στις 30 Δεκεμβρίου 2019. Βιάστηκε κι αυτός, όπως οι υπόλοιποι, να μας κατηγορήσουν όπως τελικά αποδείχθηκε γιατί χάρη στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας υπάρχει τόσο μεγάλη αντιπροσώπευση από όλους τους φορείς και τονίζω ιδιαίτερα τη λέξη όλους. Οπότε κύριε δημοσιογράφε και κύριε πρόεδρε του Συλλόγου Τυρνάβου καλό θα ήταν να σκέφτεστε πριν μιλήσετε και κατηγορείστε, στοχοποιήσετε και λοιδορήσετε ανθρώπους, κτηνοτρόφους τίμιους, εργατικούς συνδικαλιστές που με κόστος προσωπικό, οικογενειακό κι επαγγελματικό, μάχονται για τα συμφέροντα του κλάδου. Την επόμενη φορά που θα αναφερθείτε με τέτοιους χαρακτηρισμούς προς τα μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας, θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό.
Εσείς προσωπικά προτίθεστε να συμμετάσχετε στο συμβούλιο της διεπαγγελματικής;
Στο φάκελο του 2017 είχε δημιουργηθεί ένα συμβούλιο της τότε διεπαγγελματικής στο οποίο ήμουν μέλος, όπως και ο Αλέξανδρος Μποντός της εταιρίας Ρούσσας ΑΕ από τον Αλμυρό. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, προτίθεμαι να είμαι και σε αυτό το συμβούλιο.
Δίχως αμφιβολία η διεπαγγελματική αποτελεί μία σημαντική δράση στον κτηνοτροφικό κλάδο με στόχο την προστασία του προϊόντος της φέτας, άρα και την αύξηση της τιμής του γάλακτος κι επιτεύχθηκε αφού ξεπεράστηκαν διάφορα εμπόδια και προβλήματα πολλών ετών. Μάλιστα αναφορικά με την περιοχή μας, ενδέχεται στο νέο διοικητικό συμβούλιο να εκλεγούν δύο μέλη από τον Αλμυρό.