• 20 Ιανουαρίου, 2020

Δικαστικές διαμάχες Αγροτικού Συνεταιρισμού αναστατώνουν την κοινωνία του Αλμυρού

Δικαστικές διαμάχες Αγροτικού Συνεταιρισμού αναστατώνουν την κοινωνία του Αλμυρού

έκδοση 18-1-2020

Κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος

αντιμετωπίζουν τα μέλη των Δ.Σ. των τελευταίων 5 χρόνων

Δηλώσεις του δικηγόρου του εκκαθαριστή

και του προέδρου του συνεταιρισμού

Επιστολή-κατηγορητήριο 13 εργαζομένων


Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις τα μέλη μεγάλου αγροτικού συνεταιρισμού του Αλμυρού, καθώς μέλη των Δ.Σ. αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα,  δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός, με μεγάλη περιουσία, ακίνητα και μισθώματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μετά από Γενική Συνέλευση στο τέλος του 2014, τελεί υπό εκκαθάριση.

Εν τω μεταξύ φαίνεται πως μέλη της τελευταίας διοίκησης μαζί  και με άλλους σχετιζόμενους συνδικαλιστές, δημιούργησαν άλλο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, με παραπλήσια ονομασία και στα ίδια γραφεία.

Εκκαθαριστής του πρώτου (δευτεροβάθμιου) συνεταιρισμού ανέλαβε ο κ. Σάββας Τσόγκας, ο οποίος συνάντησε απροσπέλαστες δυσκολίες στο έργο του, λόγω ενεργειών του δεύτερου συνεταιρισμού. Να εξηγήσουμε ότι δουλειά του εκκαθαριστή είναι να ρευστοποιήσει την περιουσία και να αποδώσει στους δικαιούχους, όπως απλήρωτους εργαζομένους, συναλλασσομένους, δημόσιους φορείς κλπ. , τα χρήματα που τους οφείλονται.

Την Άνοιξη του 2017 ο εκκαθαριστής έκανε μήνυση για απιστία σε βαθμό κακουργήματος (αυτή ασκείται όταν κάποιος ζημιώνει αυτόν που έχει αναλάβει να προστατεύει), για την οποία ο Εισαγγελέας άσκησε ήδη ποινική δίωξη και η υπόθεση βρίσκεται στον Ανακριτή, στο Βόλο. Αργότερα ο εκκαθαριστής άσκησε και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα νομής στο Ειρηνοδικείο του Αλμυρού για δυο από τα ακίνητα, η οποία εκδικάστηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου του 2020.

Δικηγόρος του ενάγοντα ανέλαβε ο κ. Γιώργος Λωρίτης, με τη συνδρομή και της δικηγόρου κας Σοφίας Τσιάντου. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιώργο Λωρίτη ο οποίος μας έδωσε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε γιατί ο εκκαθαριστής προέβη σε μήνυση, γιατί δηλαδή, δεν είχε τους πόρους για τις δαπανηρές εργασίες ρευστοποίησης της περιουσίας. “Αναφέρονται τα δικόγραφα και όχι τυχαία σε “κλίκα” (δηλ. σε αόριστο κύκλο προσώπων, όπως μελών των Δ.Σ. κλπ.)” δήλωσε και μας παρουσίασε ως παράδειγμα μια περίπτωση ακινήτου του παλιού συνεταιρισμού, όπου φρόντισαν πριν αναλάβει ο εκκαθαριστής, να ακυρώσουν ενοικιαστήριο ύψους 75.000 ευρώ, να το νοικιάσουν στο νέο συνεταιρισμό με μόλις 10.000 ευρώ ετησίως, το οποίο ο τελευταίος το υπενοικίασε και πάλι στον ίδιο ενοικιαστή στα 60.000 ευρώ. Αποτέλεσμα των ενεργειών ήταν ο εκκαθαριστής, αντί να λαμβάνει (και να αποδώσει στους εργαζόμενους κλπ.) 75.000 ευρώ ανά έτος να του οφείλονται μόνο 10.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα καρπώνεται ο νέος συνεταιρισμός.

Εν τω μεταξύ ενδιαφέρον έχει σε ποιους λογαριασμούς αποδίδονταν τα υπο-ενοίκια.

Σε άλλη περίπτωση, σε αποθήκη, κάθε φορά που προσπαθούσε ο εκκαθαριστής να διασφαλίσει την έννομη χρήση της, έβρισκε σπασμένες κλειδαριές, καθώς τα μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού επέμεναν στον εκκαθαριστή ότι εκείνοι είχαν το δικαίωμα χρήσης.

Για τη δεύτερη περίπτωση, ζητήθηκε και κερδήθηκε από τον εκκαθαριστή, προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Αλμυρού που απαγορεύει στο συνεταιρισμό κάθε πραγματική ή νομική μεταβολή στην αποθήκη.

Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα. Γνωρίζουν την μετάβαση από τον ένα συνεταιρισμό στον άλλον τα μέλη και με ποιες συνθήκες έγινε αυτή; Γνωρίζουν τη μετάβαση όσοι έχουν συμβάσεις; Είναι νόμιμες οι υπενοικιάσεις; Θεωρούνται συνεργοί οι υπομισθωτές;  Φαίνεται πως θα έχουμε μια σειρά δικαστικών μαχών, πριν λάμψει η αλήθεια.

Επ’ αυτού ο κ. Λωρίτης σχολιάζει: “Είναι μια τεράστια υπόθεση πανελλαδικής εμβέλειας που σύμφωνα με την μήνυση αφορά περίπου 30 ακίνητα και 200.000 ευρώ ανά έτος, που επί 10 περίπου έτη δίνουν ένα συνολικό ποσό σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στην εκκαθάριση και τελικά στους απλήρωτους πιστωτές της εκκαθάρισης (εργαζόμενους, δημόσιο κλπ.), αλλά καταλήγουν παράνομα σε άλλους. Ο εκκαθαριστής είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος, εκτός από μηνύσεις να κάνει και ατομικές αγωγές και να ζητήσει από τον καθένα τυχόν υπεύθυνο αντίστοιχη αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν ο καθένας εμπλεκόμενος θα κληθεί να υπερασπισθεί ατομικά τον εαυτό του για αποζημίωση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ (που θα βαρύνει την προσωπική περιουσία του καθενός, αλλά απλώς “εις ολόκληρον”), τότε θα καταλάβουν ότι η εκκαθάριση ζητούσε από τους ανθρώπους του συνεταιρισμού να διορθώσουν την παρανομία και για το δικό τους καλό. Άν τυχόν υπάρχουν και “κλεπταποδόχοι” (394  Π.Κ. “Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος”) τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Ο απρόσωπος συνεταιρισμός δεν θα είναι ασπίδα για κανέναν τους. Μετά από 5 χρόνια συνεχίζεται πεισματικά η ίδια κατάσταση και η κατακράτηση των ακινήτων και ο σφετερισμός των εσόδων. Είναι κρίμα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα”.

Επικοινωνήσαμε με το σημερινό πρόεδρο του συνεταιρισμού, ρωτώντας τον τι έχει να απαντήσει στις κατηγορίες του Εισαγγελέα, ο οποίος μας απάντησε: Ο συνεταιρισμός είναι νόμιμος κάτοχος των ακινήτων σύμφωνα με τα έγκυρα, κατατεθειμένα μισθωτήρια τα οποία κατέχει. Ενεργήσαμε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μελών και των συναλλασσομένων με το συνεταιρισμό. Έχουμε την υπομονή αλλά και την εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα. Για τις ενέργειές μας υπάρχουν τα απαιτούμενα έγγραφα ή και αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

Επιστολή-κατηγορητήριο εργαζομένων

Στα γραφεία μας, εργαζόμενοι του συνεταιρισμού, προσκόμισαν επιστολή-κατηγορητήριο την οποία δημοσιεύουμε. Διατηρούμε στα γραφεία μας και στο πρωτόκολλό μας την επιστολή, με τα ονόματα όπως ακολουθούν του κειμένου, αλλά λόγω GDPR, δεν αναπαράγουμε αυτά που μπορεί να θίξουν τα δικαιώματα πολιτών.

«Πάνω από δέκα χρόνια περιμένουμε τις εργατικές αποζημιώσεις μας και τα δεδουλευμένα μας. Όμως αντ’ αυτού εισπράττουμε την περιφρόνηση των ανθρώπων του συνεταιρισμού που παράνομα εισπράττουν ενοίκια από την ιδιοκτησία του παλιού συνεταιρισμού.

Πως είναι δυνατόν αφού μπήκε σε εκκαθάριση, έπρεπε από την ίδια στιγμή όλα τα έσοδά της να πηγαίνουν στην εκκαθάριση και όχι στις τσέπες των λίγων άσχετων με την εκκαθάριση και τα δικά μας προβλήματα. Βιώνουμε μια κατάσταση που θίγει και ζημιώνει την προσωπική και οικογενειακή μας αξιοπρέπεια, καθώς 12 χρόνια ζούμε με δανεικά. Σπουδάζουμε παιδιά. Έχουμε υποχρεώσεις!

Αυτοί οι κύριοι που λυμαίνονται σήμερα την περιουσία του συνεταιρισμού ας πράξουν επιτέλους, αυτό που πρέπει. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης αφού δεν έχουν την παραμικρή δραστηριότητα και ζουν σε βάρος μας από «ΕΝΟΙΚΙΑ» που παράνομα εισπράττουν. (στην επιστολή ακολουθούν τα ονόματα δεκατριών πρώην εργαζομένων).»


Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα Σάββα Τσόγκα: Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού

Μήνυμα Σάββα Τσόγκα: Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού

Χαιρετίζουμε όσους και όσες στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο και στην Περιφέρεια. Ιδιαίτερα…
Σ. Τσόγκας: Το κόκκινο γαρύφαλλο της Λαϊκής Συσπείρωσης να γεμίσει τις κάλπες

Σ. Τσόγκας: Το κόκκινο γαρύφαλλο της Λαϊκής Συσπείρωσης να γεμίσει τις κάλπες

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Αλμυρού Σάββα Τσόγκα…
Η διακήρυξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με υποψήφιο Δήμαρχο Αλμυρού τον Σάββα Τσόγκα

Η διακήρυξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με υποψήφιο Δήμαρχο Αλμυρού τον Σάββα Τσόγκα

Στις εκλογές του Οκτώβρη είναι ανάγκη να γίνει ακόμα ένα βήμα απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό, να…