• 24 Δεκεμβρίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 21-12-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 21-12-2019

Κάνετε φάτνες τις καρδιές,

πλατύ τον ουρανό σας

και δώστε αγάπη και χαρά

στον κάθε διπλανό σας.

Ωραία λοιπόν… Μέχρι να πείτε ….κίμινο ήρθαν και τα Χριστούγεννα και δεν κατάλαβα γιατί έγινε τόση «φασαρία», σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Αφού είναι βέβαιο, ότι πάνω στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων, με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, θα το γιορτάσουμε (λίγο έως πολύ) όλοι και ό,τι γευτούμε, ό,τι χαρούμε δεν θα είναι και πάλι αρκετό, αφού αμείλικτος ο χρόνος τρέχει και δεν πολυνοιάζεται αν προλάβατε και πόσα, αν μείνατε ευχαριστημένοι λίγο ή πολύ.

 

Τα πατροπαράδοτα πάντως έγιναν, αφού ειδικότερα οι αφέντρες των νοικοκυριών έχουν εξασκηθεί επαρκώς πλέον στα μικρά «θαύματα», εκείνα που έμαθαν να κάνουν καλά, ειδικότερα με «μοχλό» τις μισοάδειες τσέπες του φαμελίτη. Με άλλα λόγια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, γιορτινό τραπέζι θα στρωθεί, μελομακάρονα και κουραμπιέδες θα …εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού (ούτε συζήτηση περί του αντιθέτου), ένα δωράκι θα βρεθεί για τα μικρότερα παιδιά και -εν γένει- θα …κουτσο-πορευτούμε αξιοπρεπώς προς το νέο επερχόμενο «μπαμ» της Πρωτοχρονιάς, που ναι μεν πάντοτε είναι φτωχότερη των Χριστουγέννων, γιατί μας τελειώνουν τα όβολα, αλλά πάλι καλή θα γίνει με τα …ρέστα μας.

 

Αυτά τα Χριστούγεννα αναζητείστε, πλησιάστε και βρεθείτε με τον άνθρωπο…. Ειδικότερα εκείνον που διψάει για ένα καλό λόγο, λίγη χαρά, συντροφιά, μια παρέα, αλλά κι εκείνον που δυσκολεύεται να τα καταφέρει και να μπει βιοποριστικά -έστω για λίγο- στο κλίμα, στα αγαθά και στο πνεύμα της μεγάλη γιορτής. Το νου σας στους μοναχικούς της γειτονιάς, στους γέροντες και στους ανήμπορους. Πού ξέρετε; Η «εν υψίστοις» δόξα μπορεί να κρατήσει κι ένα κομμάτι και για μας, να μας γλυκάνει και να δώσει πρόσθετη ευλογία στη γιορτή.

 

Όλη η επικαιρότητα, όπως αποτυπώνεται στις εφημερίδες, στις τηλεοράσεις και στο ίντερνετ, με διάφορους τρόπους επικεντρώνεται στη διαπίστωση, όπως γράφει π.χ. η «Καθημερινή», ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι μια δύσκολη σταθερά στην ατζέντα των επόμενων μηνών και -σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, μπορεί να επηρεάσουν και την τελική επιλογή του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σ’ ένα μήνα περίπου, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Ο κ. Μητσοτάκης κρατάει ακόμη και από στενούς συνεργάτες του κλειστά τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία. «Όμως, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πιθανότατα απομακρύνουν το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος μη πολιτικό πρόσωπο. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να «βρίσκεται σε συντονισμό» με τον κ. Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα, αλλά και να είναι σε θέση να υποστηρίξει με απόλυτη επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν αναφορικά με το προφίλ του Προέδρου ότι θα πρέπει να κομίζει κάτι «νέο» και να μην συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να είναι σε θέση να στηριχθεί και από κόμματα πέραν της Ν.Δ. Πάντως, η βούληση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο που θα μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη.»

 

Πάντως κακά τα ψέματα…. Κρίσιμο ζήτημα μεν η επιλογή και εκλογή Προέδρου (και με ευρεία συναίνεση, ει δυνατόν) για το εξωτερικό μέτωπο και τις διεθνείς σχέσεις (ειδικότερα τα Ελληνοτουρκικά), αλλά βέβαιο είναι πως η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην εθνική οικονομία, τις επενδύσεις και αυτό που συνολικά λέμε κοινωνικό κράτος και -την τελευταία δεκαετία- είναι περίπου άφαντο ή μοιράζει στον κοσμάκη σκέτες …καραμελίτσες. Κι όπως γίνεται συνήθως (με «τα ζώα μου αργά» στο Ελληνικό δημόσιο) πρώτα θα αρχίσουν να …ευημερούν οι αριθμοί και οι δομές του κράτους με τους λειτουργούς του (αιρετούς και διορισμένους) και κατόπιν θα έρθει η …ώρα η καλή για τους άλλους πολίτες, προκειμένου ν’ αρχίσουν να βλέπουν κι εκείνοι αυτό που λέμε «άσπρες μέρες».

 

Απανωτά διπλωματικά «χαστούκια» δέχεται η Τουρκία (γράφουν τα «Νέα») στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινότητα την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναζητά μάταια συμμάχους στη διπλωματική «σκακιέρα», επιβεβαίωσε με νέο επικοινωνιακό σόου και τις προκλητικές αναφορές για γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο, ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν εμφανίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο απομονωμένος, καθώς έχει μείνει μόνο με τη στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Κατάρ, γεγονός που προκαλεί νεύρα στη γειτονική χώρα.

 

Ο «καυγάς» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πάντως, με υπαιτιότητα και διαρκή θρασύτητα των Τούρκων, δεν πρόκειται εύκολα να λήξει… Γι’ αυτό, στην «από εδώ πλευρά» απαιτείται διαρκής ενότητα, ομοψυχία και έξυπνες επιλογές και στοχεύσεις.

 

Πονοκέφαλο στους καταστηματάρχες και «φέσια» στα καταστήματα φαίνεται πως έχει φέρει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πελάτες προσποιούνται ότι βγαίνουν έξω για να καπνίσουν και…. γίνονται καπνός! Όλα τα είχε η Μαργιορή (οι καταστηματάρχες), που βλέπουν να φυλλοροεί διαρκώς η πελατεία τους λόγω απαγόρευσης του καπνίσματος, πλακώσανε κι οι φεσαδόροι που λυμαίνονται με άλλους τρόπους, με απατεωνιές, την εστίαση και τη διασκέδαση.

 

Πάντως, την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι ντόπιοι αστυνομικοί έκαναν ελέγχους για το κάπνισμα σε καταστήματα της Κεντρικής Πλατείας Αλμυρού, απ’ όσα είδα ως αυτόπτης μάρτυρας και μάλλον -εξ όσων γνωρίζουμε- διαπιστώθηκε η συντριπτική συμμόρφωση με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

 

Δεν ξέρω πόσο πρέπει να θριαμβολογεί η Κυβέρνηση και άλλοι φορείς Υγεία για την επιτυχία του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά καλύτερα να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα σε λίγους μήνες, όταν ηρεμήσει η πιάτσα, για να δούμε πόσο μειώθηκαν οι τζίροι στην εστίαση και στη διασκέδαση και πόσα καταστήματα του είδους θα παραμείνουν ανοιχτά ή πόσες θέσεις εργασίας τελικά θα χαθούν. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και όσοι κινούνται συχνά ή καθημερινά το διαπιστώνουν. Ο μέχρι τώρα απολογισμός προσέλευσης πελατών είναι αποκαρδιωτικός.

 

«Έξις – δευτέρα φύσις»… Είπα σήμερα να κάνω το «Δελτίο θυέλλης» μόνο εορταστικό και να μην μπλέξω στα σχόλια μου τη γενικότερη επικαιρότητα. Αλλά, «θέλεις ν’ αγιάσεις», όμως δεν σ’ αφήνουν οι …καλικάντζαροι του Τύπου.

 

Επειδή όμως αυτό είναι το τελευταίο φύλλο της χρονιάς, να μην ασχοληθούμε μόνο με τα μεθαυριανά Χριστούγεννα και ν’ αφήσουμε «στην απ’ έξω» την Πρωτοχρονιά, που φέτος είναι του… «ολοστρόγγυλου» 2020, το οποίο -όπως συνήθως- έρχεται νιούτσικο, φουριόζο και ελπιδοφόρο. Να σας δώσω λοιπόν και μια Αγιοβασιλιάτικη νότα -αν και λίγο …αιρετική- με ένα επίκαιρο ποίημά μου, από την ομάδα ποίησης που διατηρώ στο διαδίκτυο:

 

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΓΙΟΡΤΗΣ…

«Να ‘ναι ζεστά, χορτάτα τα παιδιά…»

Μόνο γι’ αυτό προσεύχεται απόψε,

αλλά και κάθε βράδυ υγρό που προκαλεί.

 

Όσοι έχουν την παρέα τους, γιορτάζουν

και φωνασκούν, χωρίς ν’ …ακούγονται,

μιας κι είναι δύσκολο να τους καταλαβαίνεις.

Αλλιώς πώς να περάσει η νύχτα,

η βουτηγμένη στην παραίσθηση ομίχλης;

 

Άκου πόσο βαραίνει τη γιορτή

μια φυσαρμόνικα που ψάχνει ευφωνίες

στις «παρτιτούρες» – οδηγό πάνω στο χιόνι,

όπως συνθέτουν οι πατημασιές ενός κοπρίτη,

που ψάχνει δυο μπουκιές αδέσποτες, πεινάει.

 

Έτσι –το ίδιο νηστικός- βρήκε παρέα

κι ένας πιωμένος Αη-Βασίλης,

που άδειασε κοπιάζοντας το σάκο του

τον έκανε μετά στο σκύλο …πανωφόρι

και ρέμπελος παλεύει τώρα να νικήσει

την παγωνιά,

να θυμηθεί αν μοίρασε τα δώρα

κι αν στο μεθύσι του ικέτεψε και πάλι

«να ‘ναι ζεστά απόψε τα παιδιά.»

 

Κατά τα άλλα, αγαπημένοι μου αναγνώστες, σας εύχομαι να έχετε όλοι και όλες χαρούμενες, πατροπαράδοτες γιορτές, να τις ζήσετε με υγεία και πολλά χαμόγελα και ο καινούργιος χρόνος να κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα.

 

Να θυμήσω επίσης κάτι που γράφηκε στο διαδίκτυο και μου άρεσε πολύ: «Τα Χριστούγεννα κουβαλούν το χρέος μιας συγγνώμης κι ενός ευχαριστώ.»

 

Τα ξαναλέμε του …χρόνου, πρώτα ο Θεός…. Καλές γιορτές.

 


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…