• 20 Δεκεμβρίου, 2019

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος λαογράφος Κώστας Λιάπης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος λαογράφος Κώστας Λιάπης

Φτωχότερη είναι από σήμερα η τοπική- και όχι μόνο – κοινωνία της Μαγνησίας, μετά το θάνατο του Κώστα Λιάπη, ενός ανθρώπου που άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη στο χώρο των γραμμάτων. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Σάββατο στις 10π.μ. από τον Ι.Ν. της Γατζέας.

Ο Κώστας Λιάπης γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1935 στον «μεγάλο» Αϊ – Γιώργη του Πηλίου. Ασχολήθηκε με τα Γράμματα (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955. Είχε  συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Η Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος» καθώς και εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ’ όλη σχεδόν τη χώρα με χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και της κριτική βιβλίου.
Συνεργάστηκε για μεγάλο διάστημα με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, με τους βολιώτικους ραδιοσταθμούς «Βόλος 9,86 FM Stereo, και την «Ορθόδοξη Μαρτυρία» όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές.
Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 22 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία το βραβευμένο το 1981 με Α΄ Πανελλήνιο βραβείο «Ώρες του Πηλίου») και 37 ανατύπων, με θεματολογία την Ιστορία, Λαογραφία, Λογοτεχνία και Γλωσσολογία κι επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Από το 1996 συντονίζει την έκδοση και επιμέλεια των δυο τοπικών περιοδικών «Βίγλα» και «Πλώρη», που συγχωνεύτηκαν από το 2009 στο «Βίγλα – Πλώρη», ενώ από το 2003 ως το 2010 είχε αναλάβει τον συντονισμό έκδοσης και την επιμέλεια του περιοδικού «Μαγνησία» της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.Είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία των δυο τοπικών Μουσείων («Μουσείο Γλύπτη Νικόλα» και «Εκκλησιαστικό Μουσείο του ναού του Αγίου Γεωργίου») αλλά και του «Βαφειάδειου Πολιτιστικού Κέντρου» και του αναξιοποίητου ακόμη ως «Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης».
Είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από την Ιερά Mητρόπολη Δημητριάδος και ποικιλότροπα έχει επίσης τιμηθεί για το έργο του από όλους σχεδόν τους πολιτιστικούς φορείς του Βόλου.
O “Λαός του Αλμυρού” και προσωπικά ο Γιώργος Τσιντσίνης (εκδότης πολλών βιβλίων του Κώστα Λιάπη) πενθούν για την απώλειά του και συλλυπούνται θερμά τους οικείους του.

(πηγή ert.gr)


Σχετικά Άρθρα

Κώστας Λιάπης: Ο Λαογράφος που δεν χόρτασε να γράφει… – του Γιώργου Τσιντσίνη

Κώστας Λιάπης: Ο Λαογράφος που δεν χόρτασε να γράφει… – του Γιώργου Τσιντσίνη

Δάσκαλε, έφυγες τελικά στα 84 χρόνια σου ένα «βουρκωμένο» πρωινό της 20ης του Δεκέμβρη και είμαι…
Δύο προγράμματα σπουδών για τη Λαογραφία και την Αρχειακή Εθνογραφία από τη Μαγνήτων Κιβωτός

Δύο προγράμματα σπουδών για τη Λαογραφία και την Αρχειακή Εθνογραφία από τη Μαγνήτων Κιβωτός

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του φορέα Μαγνήτων Κιβωτός της Ιεράς…