- 13 Δεκεμβρίου, 2019
Ο Χρ. Μπουκώρος για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος στην ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου «Ηρακλής» και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Χρήστος Μπουκώρος, στηλιτεύοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι κανένα μονοπώλιο ευαισθησίας δεν εκχωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού επί κυβέρνησής του δεν προβλεπόταν καμία προστασία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία θέτει ξανά τα όρια και επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Απρίλιο, ενώ με το σχέδιο «Ηρακλής» γίνεται μια ελάφρυνση των τραπεζών, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας επισήμανε τα εξής: «Σήμερα έχει εξαπολυθεί μία επιχείρηση κατατρομοκράτησης των Ελλήνων δανειοληπτών, ιδιαίτερα για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κ. Σταϊκούρα, αλλά και από τον κ. Ζαββό.
Είναι σαφές ότι καμία προστασία δεν προβλεπόταν από το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση, επεκτείνει το πλαίσιο προστασίας μέχρι τον Απρίλιο και έρχεστε εδώ, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής τρομοκρατίας, να αναγκάσετε την κυβέρνηση να πει τι θα κάνει μετά, λες και όλα τα πλαίσια σταδιακής προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα προαναγγέλθηκαν ποτέ σε αυτή τη χώρα. Αυτό κάνετε. Παίζετε με τις λέξεις. Ποια κυβέρνηση προανήγγειλε θεσμικό πλαίσιο προστασίας;
Και δεν εκχωρούμε κανένα μονοπώλιο ευαισθησίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Σας θύμισε και ο υπουργός κάτι που έχει ξεχαστεί σε αυτήν την αίθουσα. Η πρώτη κυβέρνηση που θέσπισε προστατευτικό πλαίσιο πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα ήταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008, και όχι μόνο αυτό, αλλά και εγγύηση των καταθέσεων, ύψους 100.000 ευρώ σε κάθε κωδικό. Άρα, λοιπόν, δεν εκχωρούμε εμείς μονοπώλιο ευαισθησίας.
Κατόπιν, ήρθε και κούμπωσε το νομοσχέδιο Κατσέλη και όλα τα υπόλοιπα προστατευτικά πλαίσια σε αυτό. Κι αυτό έγινε πότε; Γιατί το timing στην πολιτική, αλλά και στην οικονομία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πότε έγινε η πρώτη προστασία κατοικίας και καταθέσεων στην Ελλάδα; Το 2008, όταν –επιτρέψτε μου την έκφραση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ- χαμπάρι δεν είχαμε πάρει στην Ελλάδα για το ποιες ακριβώς θα είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, ποιο θα είναι το βάρος της και πόσο θα επηρεάσει μια απροστάτευτη, αδύναμη οικονομία σε μια ανοικτή και παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπως ήταν η ελληνική, η οποία εκ των πραγμάτων, όπως είδαμε στη συνέχεια, επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βάθος. Όλα αυτά θέλουμε να τα αγνοούμε, λες και ζούμε σε άλλη χώρα, λες και συζητάμε σε άλλη αίθουσα.
Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Έρχεται όμως εδώ, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και άλλα κόμματα σήμερα και ξιφουλκούν εναντίον του σχεδίου «Ηρακλής», λέγοντας ότι είναι μόνο για τις τράπεζες. Δεν προτείνουν κάτι άλλο όμως. Δεν είχατε αναλάβει δέσμευση έναντι των δανειστών ότι θα φέρετε νομοθέτημα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων; Το φέρατε; Δεν το φέρατε. Για να υπενθυμίσω μια άλλη ρήση προερχόμενη λίγο πιο αριστερά από εσάς, «δεν προκάνατε». Αυτό μας λέτε σήμερα. Δεν προλάβατε το ένα, δεν προλάβατε το άλλο, δεν προλάβατε τον ΕΝΦΙΑ. Ας μην κάνατε εκλογές, για να προλάβετε μέχρι τον Οκτώβριο. Ας μην κάνατε εκλογές.
Ξεκαθαρίζω δυο μόνο ουσιαστικά πράγματα. Δεν πωλούνται δάνεια! Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Πωλείται το ομόλογο που έχει ως εχέγγυο το δάνειο. Δεν αλλάζει η σχέση του δανειολήπτη με το δάνειο. Όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε στην μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «ατραπεζικό» σύστημα, γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα. Άρα, προκύπτει το ερώτημα; Τι κάνουμε; Κάνουμε τραπεζικό σύστημα ή όχι; Σε ελεύθερη οικονομία ζούμε, σε παγκοσμιοποιημένη οικονομία ζούμε, η επιλογή είναι δική μας. Και η κυβέρνηση λέει «κάνουμε τραπεζικό σύστημα». Γιατί κάνουμε τραπεζικό σύστημα; Γιατί σήμερα πωλούν χρήμα οι τράπεζες; Δεν πωλούν. «Ατραπεζικό» είναι το σύστημα, για να μπορέσουν να πουλήσουν χρήμα και να ανατάξουν την οικονομία. Έχετε να προτείνετε κάποιον άλλο τρόπο μαγικό; Να ξιφουλκούμε εναντίον ενός νομοσχέδιου με πολύ τεχνικά χαρακτηριστικά είναι εύκολο, γιατί δεν μας καταλαβαίνει και το ευρύ κοινό. Το να προτείνουμε όμως μια λύση, για το τι πρόκειται να γίνει είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό αποδείχθηκε, όχι κατά τη σημερινή συζήτηση αλλά κατά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια που βρεθήκατε σε απόλυτη αδυναμία να νομοθετήσετε.
Και θα σας έλεγα και κάτι άλλο στο πλαίσιο της τρομοκρατίας που εξαπολύσατε σήμερα εναντίον συμπολιτών που βρίσκονται σε αδυναμία. Πρώτα απ’ όλα, δεν αναιρείται κανένα δικαίωμα της κυβέρνησης για περαιτέρω νομοθέτηση προστατευτικού πλαισίου. Είναι άλλο το σχέδιο «Ηρακλής» και άλλο το προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για την πρώτη κατοικία και για τα δάνεια. Και δεύτερον, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε και να σας διαφεύγει ότι ήδη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει συναινέσει στην προστασία των δανειοληπτών και ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας, αφού ξέρετε ότι εδώ και καιρό ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από τις παρούσες διατάξεις που επεκτείναμε μέχρι τον Απρίλιο. Εξάλλου, και το τραπεζικό σύστημα της χώρας τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας και τον τηρεί απαρέγκλιτα και υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι θα τηρηθεί και τώρα, εφόσον αναδημιουργούμε το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβαρύνουμε με νέα βάρη τον Έλληνα φορολογούμενο.
Γιατί τι έγινε στις τρεις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις; Πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος. Και ποια ήταν η χειρότερη ανακεφαλαιοποίηση; Ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ, που εκμηδένισε το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών που ήταν χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, όπως πολύ καλά σας εξήγησε ο υπουργός μόλις πριν.
Τι κάνουμε σήμερα; Κάνουμε μια ελάφρυνση των τραπεζών χωρίς να επιβαρυνθεί νέο χρήμα ο Έλληνας πολίτης και ουσιαστικά είναι σαν να του επιστρέφουμε κάτι από το χαμένο χρήμα της χαμένης ανακεφαλαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία, γιατί χωρίς αυτή την επανεκκίνηση ούτε νοικοκυριά σώζονται, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε η οικονομία και κατ’ επέκταση ούτε η κοινωνία».