- 11 Δεκεμβρίου, 2019
Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 7-12-2019
Να κάνουμε Χριστούγεννα
βάλτε ένα χεράκι.
Κι ας είστε μέσ’ την παγωνιά
για ένα …τσιγαράκι.
Πάντοτε το «ρολόι» του χρόνου κρατάει τις γνωστές του, τακτές νόρμες… Έτσι λοιπόν μπήκαμε και σε λίγο συμπληρώνουμε το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, ο χειμώνας (πολύ χουβαρντάς κύριος φέτος) ήρθε και λίγο καθυστερημένος στο φετινό ραντεβού του, αλλά πόλεις, δρόμοι και πλατείες, αλλά και αρκετοί νοικοκυραίοι στόλισαν (φορώντας ακόμη τα …κοντομάνικα) ήδη τα Χριστουγεννιάτικά τους και μέρα με τη μέρα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παίρνει το «χρώμα» της εποχής.
Ο Βόλος δεν ξέρουμε αν φωταγωγήθηκε τελικά χθες, αφού η εκδήλωση πήρε αναβολή λόγω καιρού την περασμένη Τρίτη, αλλά διεκδικεί για άλλη μια φορά τα σκήπτρα της φαντασμαγορίας. «Άρτος και θεάματα», θα μου πείτε. Συμφωνώ…. Αν και τον …άρτο δεν θα του δούμε μάλλον καθόλου.
Ας πούμε ΚΑΙ πικρές αλήθειες… Η διακοπή του καπνίσματος σε δημόσιους στεγασμένος χώρους εν πολλοίς πέτυχε…. Είναι πολλοί εκείνοι κι εκείνες που βγαίνουν έξω από τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης, ακόμη κι από τα καταστήματα γενικότερου ενδιαφέροντος (γενικού εμπορίου κτλ.), που βγαίνουν έξω για να κάνουν ένα τσιγάρο… Όταν όμως χειροτερέψει ο χειμώνας και «σφίξουν» για τ καλά τα κρύα κι οι βροχές, πόσοι θα επιμένουν στις υπαίθριες αυτές …απολαύσεις; Και τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό τους στην εστίαση και στη διασκέδαση, που ήδη φυλλοροούν, βλέποντας την πελατεία τους να μειώνεται δραματικά, κάθε μέρα που περνάει; Ποια από αυτά τα καταστήματα θα αντέξουν και με ποια προοπτική, ποιο μέλλον; Πώς θα αποζημιωθούν τουλάχιστον για τις επενδύσεις που δαπάνησαν και πολλές ακόμη τις οφείλουν σε δάνεια και τράπεζες;
Κακά τα ψέματα λοιπόν…. Χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στην απαγόρευση του καπνίσματος, γιατί το εγχείρημα της διακοπής -μαχαίρι και παντού είναι τεράστιο, αφορά μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού και έχει αντιμέτωπους εθισμένους και μάλιστα (κατά πλειοψηφία) πολύ σοβαρά. Δηλαδή, πρέπει οι πάντες να προσεγγίσουν το θέμα με περισσότερη ευαισθησία. Με άλλα λόγια, όταν λέμε καπνιστής, πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι εννοούμε …ασθενής.
Επαινετή ήταν η στάση των απλών Ελλήνων πολιτών στο σύνολό τους, απέναντι στο χειμαζόμενο, γειτονικό Αλβανικό λαό, που θρηνεί ήδη μισή και πλέον εκατόμβη νεκρών, από το σεισμό των 4,6 Ρίχτερ της 26ης Νοεμβρίου και άφησε πίσω του περισσότερους από 3 χιλιάδες τραυματίες και πολλές χιλιάδες άστεγους. Εξ ίσου και περισσότερο επαινετή ήταν η άμεση αντίδραση και ανταπόκριση του επίσημου Ελληνικού Κράτους, που απέστειλε χωρίς καθυστέρηση σωστικά συνεργεία, πυροσβέστες, γιατρούς και κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια.
Αξιοσημείωτες είναι και οι δημόσιες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με τις οποίες εκφράστηκε συγκινημένος με θερμά λόγια ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη βοήθεια της Ελλάδας προς τη χώρα του.
‘Όλα τα παραπάνω, πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά τους δείχνουν πόσο κοντά αισθάνθηκαν κυρίως οι Έλληνες προς τους γείτονες, που αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται σκληρά και δεν είναι τίποτε περισσότερο από το αποτέλεσμα της μακρόχρονης συνεργασίας των δυο λαών και της γνωστής φιλοξενίας που απολαμβάνουν πολλές οικογένειες των γειτόνων, εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας. Οι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν από την Αλβανία στην Ελλάδα -είτε παραμένον ακόμη εδώ είτε εν τω μεταξύ επαναπατρίστηκαν- αισθάνθηκαν την Ελληνική φιλοξενία, σε όλη της την έκταση, ακόμη και σε πολύ δύσκολες εποχές οικονομικά γι’ αυτούς και είναι γνωστό, ότι πολλοί απ’ αυτούς -πέρα από ψωμί και μεροκάματο- έχουν προοδεύσει σημαντικά, μιλούν τη γλώσσα μας, κυρίως τα παιδιά τους που φοιτούν ή και τελείωσαν Ελληνικά σχολεία, υιοθετούν πολλά από τα ήθη και τα έθιμά μας κ.ο.κ. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει σημαντικά, όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των γειτόνων, αλλά και τον πολιτισμό τους, ο οποίος μεταγγίστηκε σε σοβαρό βαθμό από τον δικό μας.
Φυσικά, όλα αυτά και ειδικότερα οι κατά καιρούς αλυτρωτικές επιδιώξεις των Αλβανών, όπως για παράδειγμα οι γνωστές φαιδρότητές τους περί «Τσαμουριάς, Μεγάλης Αλβανίας» κτλ., εικάζω ότι δεν πρόκειται να λείψουν και θα ξαναβγούν στην επιφάνεια, μόλις οι Αλβανοί ξαναβρούν τους κανονικούς ρυθμούς στην καθημερινότητά τους, αν και χρειάζονται ακόμη την επίσημη Ελλάδα ως υποστηρικτή της υποψηφιότητάς τους για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η πικρή (γι’ αυτούς κυρίως) αλήθεια είναι, ότι οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι κάνουν τις δικές τους σκέψεις και τους δικούς τους λογαριασμούς, υφίστανται διαφορετικές ζυμώσεις στην ψυχοσύνθεσή τους, μακριά από την πολιτική των ηγετών ή τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσά τους και πάντοτε ίσως θα υπάρχουν. Άλλωστε η πραγματική αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μεταξύ των λαών δεν παίρνει και δεν μετράει τις εξελίξεις με τέτοιες «μεζούρες», όποιος κακόπιστος ή και εγκάθετος κι αν κινεί τα νήματα.
Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες (συχνά θύματα του Εγκέλαδου στο παρελθόν) έπραξαν πάλι αυτό που ο δικός τους πολιτισμός και το φιλότιμο υπαγορεύει, χιλιάδες χρόνια τώρα, παραδίδοντας για άλλη μια φορά μαθήματα προσφοράς στο συνάνθρωπο, παρά το γεγονός ότι δεν τους περισσεύουν οι άνθρωποι και οι οικονομικοί πόροι για να στέργουν σε ξένες ανάγκες. Και κάτι τέτοιο είμαι βέβαιος πως θα μας το αναγνωρίσει και πάλι η ίδια η Ιστορία και εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού στην Αλβανία.
Μετράμε ήδη αρκετές ημέρες από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 52 ενώ ακόμα δεν υπάρχει ένας τελικός απολογισμός σε ό, τι αφορά τις υλικές ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση. Στις τρεις σεισμόπληκτες περιφέρειες των Τιράνων, Δυρραχίου και Λέζιας -σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- 900 πολυκατοικίες και περισσότερα από 5.000 οικήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Γιατί λοιπόν ο «ευγνώμων» κύριος Έντι Ράμα δεν μετακαλεί τους Έλληνες αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς να συνδράμουν τους Αλβανούς συναδέλφους τους και να αναλάβουν δράση ανοικοδόμησης; Οι δουλειές τους στην Ελληνική οικοδομή δεν άνοιξαν ακόμη για τα καλά, -λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης- αλλά η εμπειρία τους και η άριστη κατάρτισή τους είναι δεδομένη. Η «ευγνωμοσύνη» ας μην μείνει μόνο στα λόγια…
Το ότι έχει παραγίνει το κακό με τις αθρόες προσφυγικές ροές (που μόνο ….πρόσφυγες δεν αφορούν, αλλά και λαθρομετανάστες), μυστικό πια δεν είναι. Και δεν νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ή Ελληνίδα που να μην προβληματίζεται, όταν βλέπει ότι μ’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα η κατάσταση έχει ξεφύγει, πολύ ή λίγο. Αν δεν βρεθεί άμεσα μόνιμη λύση στην διεθνή ή και παγκόσμια ισοκατανομή αυτών των ανθρώπων (στην Ευρώπη ή αλλού) ή αν δεν αρχίσει η αντίστροφη πορεία του αναγκαστικού επαναπατρισμού τους (τουλάχιστον εκεί που δεν διώκονται, δεν έχουν πόλεμο, δεν κινδυνεύουν) η Ελλάδα θα γίνει μια …αποθήκη ψυχών, που καμμιά σχέση δεν θα έχουν με τον ψυχισμό, τον πολιτισμό, το θρήσκευμα κ.ο.κ. της χώρας που τις φιλοξενεί.
Και η Τουρκία; Παρανοεί συνειδητά (ή πείτε και «σφυρίζει …κλέφτικα», φορτώνοντας την Ελλάδα με ετερόκλητο κόσμο από Ασία και Αφρική, κυρίως Μουσουλμάνους, ενώ ταυτόχρονα απομυζά και τις πιστώσεις που της στέλνουν οι διεθνείς «φίλοι», τάχα για να αντιμετωπίσει διεξοδικά το «στοίβαγμα» χιλιάδων στις ακτές της προς το Αιγαίο.
Μου φαίνεται ο δεσμός του προσφυγικού εξελίσσεται σε …Γόρδιο. Και μάλλον θα χρειαστεί ένας νέος …Μεγαλέξανδρος.
Παρά τη γενική ευφορία που τον τελευταίο καιρό επικρατεί για την οικονομία και την αγορά στη χώρα μας, έρχεται να μας «προσγειώσει» το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διενεργεί κάθε μήνα την έρευνα οικονομικής συγκυρίας. Επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η παραγωγική βάση της οικονομίας παραμένει ασθενής, η ανεργία εξαιρετικά υψηλή και το επίπεδο επενδύσεων πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα στηρίξει μια μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος και το δημόσιο χρέος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό».
Για τους ασθενέστερους πάντως οικονομικά η Κυβέρνηση ετοιμάζει μικρούς ή μεγάλους προ-χριστουγεννιάτικους «μποναμάδες», που για κάποιους είναι μια τονωτική οικονομική ανάσα, για να κάνουν γιορτές αξιοπρεπείς και για κάποιους άλλους απλά μια …ασπιρινούλα. Ίδωμεν…
Αυτό πια κι αν είναι είδηση, ειδικότερα για τους βιβλιόφιλους, τους ερευνητές, συγγραφείς κτλ.: Πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές, που αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια (!!!), προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους τους χρήστες στα κτίρια της ΕΒΕ μέσω του δικτύου της (Βαλλιάνειο Μέγαρο, Πανεπιστημίου 32 και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Συγγρού 364). Στους πιστοποιημένους χρήστες δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και εκτός των χώρων της ΕΒΕ σε ένα σημαντικό αριθμό πηγών. Η απόκτηση των νέων ηλεκτρονικών πηγών εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα συλλογή των ηλεκτρονικών πηγών που προσφέρονται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). Υλοποιήθηκε αφενός με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αφετέρου με έκτακτη επιχορήγηση του ελληνικού κράτους, στο πλαίσιο του έργου μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οι νέες ηλεκτρονικές πηγές αποτελούνται από ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, καθώς και από βάσεις δεδομένων. Καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικών πεδίων, όπως Αρχαιολογία, Εκπαίδευση, Θετικές Επιστήμες, Θρησκεία, Ιστορία, Κλασική Φιλολογία, Κοινωνικές Επιστήμες, Νομική, Οικονομικές Επιστήμες, Τέχνες και Ψυχολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνικές και εν γένει στις ανθρωπιστικές Σπουδές. Στις πηγές συμπεριλαμβάνεται, επίσης, πληροφοριακό υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και βιογραφίες. Ειδικότερα για τις ελληνικές και τις κλασικές σπουδές, η ΕΒΕ εξασφάλισε πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές έγκριτων ακαδημαϊκών οίκων και παρόχων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν όλες τις ηλεκτρονικές πηγές μέσω της Υπηρεσίας Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών στο σύνδεσμο http://search.nlg.gr Έχουν τη δυνατότητα, επιπλέον, να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με αυτές στο ευρετήριο ηλεκτρονικών πηγών στον σύνδεσμο https://www.nlg.gr/eresources. Τόσο η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών όσο και το ευρετήριο είναι διαθέσιμα στoν ιστότοπο της ΕΒΕ https://www.nlg.gr (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.)
Φαντάζει ντροπιαστικά απίθανος, αλλά δυστυχώς είναι πολύ σκληρά αληθινός ο παρακάτω κατάλογος, με κάποιους από τους πιο επιφανείς αρχαίους Έλληνες, που πέθαναν μεταξύ του 500 και 322 π.Χ. Σίγουρα πάντως είναι πολύ διδακτικός, όχι μόνο για όσα περί «αρχαίου κλέους» κτλ. συχνά (και ημιμαθώς) καμαρώνουμε, αλλά και για τα αθεράπευτα κουσούρια της φυλής μας, για τα οποία πρέπει να ντρεπόμαστε και να …κρυβόμαστε. Ιδού λοιπόν η αιτία θανάτου των παρακάτω Ελλήνων που πέρασαν στην Ιστορία:
Πυθαγόρας: 80 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης: 65 χρονών, στη φυλακή.
Αριστείδης: 72 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής: 66 χρονών, στην εξορία.
Αισχύλος: 69 χρονών, στην εξορία.
Περικλής: 66 χρονών, κατηγορήθηκε.
Φειδίας: 66 χρονών, στη φυλακή.
Αναξαγόρας: 72 χρονών, στην εξορία.
Ηρόδοτος: 59 χρονών, στην εξορία.
Ικτίνος: 58 χρονών, στην εξορία.
Σοφοκλής: 90 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Ευριπίδης: 74 χρονών, στην εξορία.
Αλκιβιάδης: 48 χρονών, στην εξορία.
Σωκράτης: 71 χρονών, ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης: 64 χρονών, στην εξορία.
Αριστοφάνης: 61 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Πλάτων: 80 χρονών, στην εξορία.
Ισοκράτης: 99 χρονών, στην εξορία.
Δημοσθένης: 62 χρονών, πήρε δηλητήριο.
«Έλληνες, ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.» (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος -ως γνωστόν- δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα, αφού φυλακίστηκε κι αυτός για εσχάτη προδοσία, 1833.)
Δέος… Αστρονόμοι στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σε ένα γαλαξία, που βρίσκεται σε απόσταση 700 εκατομμυρίων ετών φωτός, τη μεγαλύτερη κεντρική μαύρη τρύπα που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν και η οποία έχει μάζα περίπου 40 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Η νέα κάτοχος του ρεκόρ είναι μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία Holm 15A, o οποίος είναι ένας από τους τουλάχιστον 500 γαλαξίες του σμήνους γαλαξιών Abell 85. Οι ερευνητές έκαναν σχετική προδημοσίευση, ενώ θα ακολουθήσει κανονική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».
Πριν προλάβουμε όμως να ασχοληθούμε με τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος καλύτερα είναι να αποφύγουμε τους κάθε είδους κομπογιαννίτες του διαδικτύου, που σου τάζουν πως «δεν χρειάζεται να παίρνεις δάνεια ή να κάνεις υπερωρίες για να διασφαλίσεις την ευημερία. Αρκεί να παραλάβεις τη μέθοδο σου που προσελκύει έντονα χρήματα», λέει π.χ. κάποιος …καθηγητής Οικονομικής Αστρολογίας. «Είτε είσαι χωρίς χρήματα, έχεις χρέη ή απλά χρειάζεσαι επιπλέον μετρητά μπορείς να προσελκύσεις πλούτο και να απαλλαγείς από την κακή τύχη σε μόλις 4 εβδομάδες. Αυτό είναι εγγυημένο επειδή έχουμε δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο εκατοντάδες φορές και το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο», συνεχίζει ο καθηγητής. Το πρόβλημα με τις περισσότερες μεθόδους προσέλκυσης πλούτου είναι ότι είναι περίπλοκες. Απαιτούν χρονοβόρες τελετουργίες, επισκέψεις σε μάντισσες και δεν δουλεύουν πάντα. Για να προσελκύσεις πλούτο, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη δαπανηρή βοήθεια εμπειρογνωμόνων ή να έχεις χρήματα που θα τα πολλαπλασιάσεις μόνο με τη βοήθεια των τελετουργιών. Η μέθοδος που προσελκύει έντονα το χρήμα του συγκεκριμένου καθηγητή είναι τελείως διαφορετική. Το πιο σημαντικό πράγμα για την προσέλκυση πλούτου είναι η στάση σου, λέει. Κι εγώ εμφαντικά λέω: …Μακριά από τέτοιους απατεώνες και κλέφτες.
Χρόνια πολλά στους Νικολάδες και τις Νικολέτες που γιόρταζαν χθες… Παρά το κρύο, πολλοί πιστοί συνέρρευσαν στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της πόλης μας, για να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν στον προστάτη των θαλασσινών. Αλλά από του Αγίου Ανδρέα και μετά, πολλοί είναι οι Άγιοι και οι Αγίες του Δεκεμβρίου που είχαν την τιμητική τους και ακολουθούν κι άλλοι μέσα στο Δωδεκαήμερο, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Στέφανος, η Παναγία μας και ο ίδιος ο Χριστός, στη μεγάλη γιορτή της Γέννησής Του. Χρόνια πολλά σε όλους…
«Εγώ θα ήθελα ένα Δεκέμβρη με φώτα σβηστά κι ανθρώπους αναμμένους.» (Τσαρλς Μπουκόφσκι.)
Οι μεγάλοι έρωτες δεν γίνονται πολιτισμένες σχέσεις.
Όσοι αγαπούν με όλη τους την καρδιά, διαγράφουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Όταν δεν έχεις νιώσει την τρέλα να ξεπερνάει τη λογική σου, λυπήσου γιατί δεν ερωτεύτηκες ποτέ.
Ένας άντρας κάνει τη γυναίκα του να ζηλεύει τις άλλες γυναίκες. Αλλά, ένας πραγματικός άντρας κάνει τις άλλες γυναίκες να ζηλεύουν τη γυναίκα του.
Αν της φτάνουν τα λίγα, μάλλον αξίζει πολλά.
Δυνατή γυναίκα είναι εκείνη που μπορεί να χαμογελάει το πρωί, σαν να μην είναι εκείνη που έκλαιγε όλο το βράδυ.
Έρχονται στη ζωή μας γυναίκες, που μας κόβουν τα φτερά. Εγώ προτιμώ εκείνες που μας κόβουν την ανάσα.
Η θηλυκιά χελώνα μιλάει μόνο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Γι’ αυτό λοιπόν οι αρσενικές χελώνες ζουν 200 χρόνια και βάλε.
Γκρίνια μιας μητέρας: Σε κουβάλησα 9 μήνες, σε θήλασα, ξαγρύπνησα, έκανα τα πάντα για σένα. Κι εσύ βγήκες ίδιο ο πατέρας σου.
Αγάπησε τη μοναξιά σου. Μερικές φορές είναι καλύτερη από τη λάθος παρέα.
Αν έχω μάθει κάτι είναι, ότι σε ταλαιπώρησα πολύ, εαυτέ μου.
Άσε τον καθένα να πιστεύει ό,τι θέλει για σένα. Μην τους χαλάς το όνειρο.
Διαγράψτε από τη ζωή σας, ό,τι διαγράφει το χαμόγελό σας.