• 3 Δεκεμβρίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-11-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-11-2019

Ίσως το να καπνίζουμε

να κόβεται στα ίσια.

Μα ποιοι θα αθωώνονται

σκοτώνοντας …μελίσσια;

Μόλις της προάλλες έγραφα για τους διαρκείς ψευτο-εμφυλίους και για τους διχασμούς που συχνά – πυκνά κατατρύχουν την Ελληνική κοινωνία, ενίοτε για ψύλλου πήδημα. Τώρα στην επικαιρότητα, εκτός από το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα των αλλεπάλληλων προσφυγικών ροών στα ανατολικά σύνορά μας, διχαζόμαστε για όσα εισάγει και επιφέρει στον καθένα και στην καθεμιά από μας ο αντικαπνιστικός νόμος και ολόκληρη η Ελλάδα χωρίστηκε εμφανέστερα σε καπνιστές και αντικαπνιστές.

 

Δεν ξέρω πόσο αντικειμενικός μπορεί να είμαι, αφού υπήρξα βαρύτατος καπνιστής για 45 περίπου χρόνια, μέχρι που προ τριετίας ήρθε και χτύπησε και τη δική μου πόρτα ο πικρός και επικίνδυνος «λογαριασμός», με 7ωρο χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, δηλαδή τριπλή παράκαμψη των φραγμένων κεντρικών αρτηριών μου. Σκέφτηκα όμως ότι ίσως αρμοδιότεροι να είναι εκείνοι που από νέοι υπέκυψαν και εθίστηκαν σ’ αυτή τη βλαβερή καθημερινή συνήθεια, η οποία (με τις απαγορεύσεις της πλέον σε κλειστούς δημόσιους χώρους) ήδη φέρνει τα πάνω – κάτω σ’ όλη την επικράτεια. Και δεν θα αναλωθώ στα υπέρ και τα κατά όσων καπνίζουν ή μάχονται το κάπνισμα, διεκδικώντας το δικό τους δικαίωμα σ’ ένα καθαρότερο περιβάλλον. Ίσως να ήταν ορθότερο, κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση, να υπάρχουν χωριστοί χώροι, για καπνιστές και μη καπνιστές, ώστε ο καθένας να επιλέγει σε ποιο χώρο θα πίνει το ποτό του ή θα γευματίζει κτλ. Αυτό μπορεί να προβάλει ως περισσότερο αυτονόητο και …δίκαιο, αν και θα διχάσει τις παρέες, ακόμη και τα αντρόγυνα στις εξόδους τους ή ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, όπου μάλλον ήδη θα βρέθηκε η «χρυσή τομή», πάλι με χωριστούς οικιακούς χώρους.

 

Φυσικά, επειδή (κακά τα ψέματα) η πλειοψηφία καπνίζει, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές στον εσωτερικό τουρισμό της χώρας, αλλά και στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, πολλά από τα οποία σε λίγο θα χάσουν πολλούς πελάτες τους, οι οποίοι θα επιλέγουν ευκολότερα αντί μιας εξόδου διασκέδασης να μένουν στο σπίτι τους και να διαθέτουν οίκαδε το χρόνο της διασκέδασής τους. Αυτό θα επιφέρει απώλεια κεφαλαίων για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, αλλά και θέσεων εργασίας για το προσωπικό τους που θα οδηγηθεί μοιραία στην ανεργία. Και μέχρι να επέλθει η ισορροπία στην αγορά, μέχρι να αντιγράψουμε (αν το μπορέσουμε) τα διεθνή πρότυπα για τον τρόπο και τους χώρους που θα καπνίζουν στο εξής οι ρέκτες του είδους, πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την αναστάτωση στην κοινωνία.

 

Προχθές όμως, με προβλημάτισε η «λογική» ενός από τους πολλούς γεωργούς της περιοχής μου (η οποία συμβαίνει να είναι κατ’ εξοχήν αγροτική), ο οποίος -με στεντόρεια τη φωνή, μάλλον για να τον ακούνε όλοι οι θαμώνες κάποιου τσιπουράδικου στο οποίο ουζάριζε με την παρέα του- κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο στον καταστηματάρχη, προειδοποιώντάς τον αυστηρά για πρόστιμα που τον περιμένουν στο εξής, αυτόν και τους πελάτες του, αν δε συμμορφωθεί με την απαγόρευση του καπνίσματος. Κι αυτόματα αναρωτήθηκα πόση ζημιά έχει κάνει ο ίδιος στην υγεία του, στον εαυτό του και στους εργάτες γης που προσλαμβάνει, αλλά κυρίως στο περιβάλλον, με τα φυτοφάρμακα που διαρκώς χρησιμοποιεί (ο καρκίνος θερίζει από πολλά χρόνια την περιοχή του Αλμυρού), αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι ψεκασμοί δίνουν και παίρνουν σε κάθε σχεδόν καλλιέργεια, σε όλη την έκταση του φυτικού βασιλείου τουλάχιστον, συχνά με ευθύνη κάποιων γεωπόνων, που ανεύθυνα «φουσκώνουν» διαρκώς τον αγρότη με τέτοια εφόδια, που ίσως να είναι και άχρηστα, αρκεί οι ίδιοι να τα πουλάνε για να κερδίζουν.

Πόσες χιλιάδες μέλισσες έχει σκοτώσει άραγε ίσαμε τώρα ο …αντιπαθητικός αυτός κυριούλης, που μας κουνούσε διαρκώς το δάχτυλο, όταν ψεκάζει -δήθεν ανήξερος- π.χ. τα βαμβάκια του σε ακατάλληλες και απαγορευμένες ώρες, τότε που πριν το σούρουπο τα μελίσσια βόσκουν πάνω στα φρεσκο-ψεκασμένα του φυτά; Σε ποιες ακροποταμιές, λίμνες και στέρνες ξεπλένει -ο ασυνείδητος- τα ψεκαστικά του μηχανήματα ή πετάει τις άδειες συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων κατόπιν κι αμέσως μετά στα διπλανά μονοπάτια βλέπει ο περιπατητής στρώμα ολόκληρο από νεκρές μέλισσες, που δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τους «κουβαλητές» της γονιμοποίησης, οι φτερωτοί φορείς της ίδιας της ζωής του πλανήτη; Πόση ζημιά κάνουν (ακόμη και στα έμβρυα που κυοφορούν οι νέες γυναίκες) όλοι εκείνοι οι περιβολάρηδες, που κάνουν ακόμη και ενέσεις στις τομάτες και τα άλλα λαχανικά κι ενώ διαπράττουν σήμερα τα έγκλημα, την άλλη μέρα κόβουν τους καρπούς από τα φυτά και τους πηγαίνουν στη λαϊκή αγορά για να τους πουλήσουν; Πόσες φορές, εμείς ως καταναλωτές, έχουμε φάει τέτοια «δηλητήρια» στο πιάτο μας, με έντονη την οσμή και τη γεύση του φυτοφάρμακου;

 

Κι αν αποδειχτεί ότι είναι τελικά βλαβερή για το περιβάλλον η νέα «μόδα» της καύσης των οικιακών σκουπιδιών από βιομηχανίες, για ποιες ζημιές μιλάμε από το παθητικό κάπνισμα των μη καπνιζόντων; Μήπως πρέπει κάπως πιο στρωτά και πιο δίκαια (ακόμη και για τους εθισμένους στο κάπνισμα) ν’ αρχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον;

 

Ίσως μια πιο ήπια προσέγγιση στον περιορισμό του καπνίσματος θα ήταν η εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου να άρχιζε προς το καλοκαίρι, όταν δηλαδή θ «ανοίξει» ο καιρός. Και τα καταστήματα εστίασης θα μπορούσαν να προσαρμόσουν κάποιους υπαίθριους χώρους που διαθέτουν ή να κάνουν άλλες τεχνικές αλλαγές, αλλά και οι καπνιστές θα έμπαιναν πιο εύκολα (πιο σταδιακά) στη διαδικασία της στέρησης και της διακοπής του καπνίσματος.

 

Σοκ και δέος προκάλεσε και στη χώρα μας ο ισχυρότερος σεισμός -εδώ και δεκαετίες- που έπληξε με ισχύ 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης την Αλβανία, συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας εκατοντάδες κατοίκους κάτω από τα ερείπια. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες (πάνω από 600), καθώς τα σωστικά συνεργεία «χτένιζαν» μετά από μέρες τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στο Δυρράχιο και τα γύρω χωριά. Πολλά τα μικρά παιδιά, που κοιμόταν την ώρα του σεισμού και εγκλωβίστηκαν στα χαλάσματα.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας και η ανθρωπιστική βοήθεια που ποικιλοτρόπως απέστειλε η Πατρίδα μας στη χειμαζόμενη γείτονα χώρα και τους σεισμόπληκτους. Η ελληνική αποστολή περιλαμβάνεται από ένα C-130, 26 πυροσβέστες, 2 διασωστικούς σκύλους και 1 ειδικό όχημα. Οδικώς κατέφθασε επίσης η 5η EMAK, με 15 πυροσβέστες και τρία οχήματα. Στην Αλβανία μετέβησαν αρκετοί Έλληνες γιατροί και σεισμολόγοι, όπως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη. Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον Ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό των 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και στην ώρα της εκδήλωσής του. (Οι φωτογραφίες από το newsit.gr)

 

Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί στο μέλλον κόμμα της αντιπολίτευσης να εκβιάσει εκλογές με πρόσχημα την ανάδειξη του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα, η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων μελών κυβερνήσεων, η θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου σε αποδήμους στον τόπο κατοικίας τους, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, η συνταγματική προστασία για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε μια κοινωνία που ακόμα βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, καθώς και η θέσπιση της δυνατότητας για συζήτηση και ψήφιση νόμων ύστερα από αίτημα πολιτών, αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές της ολοκληρωθείσας συνταγματικής αναθεώρησης, όπως περιληπτικά προβάλλει τις αλλαγές η «Καθημερινή». Εξ ίσου παρήγορο, θα πρόσθετα, είναι ότι ..βρέθηκαν συναινέσεις και ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία κάποια από τα παραπάνω από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής. Επιτέλους… Αντί να «σφαζόμαστε», αρχίσαμε να συναινούμε και να συνεργαζόμαστε. Και μόνο καλό έχει να δει η χώρα και ο λαός μας από αυτή τη νέα «περπατησιά», που επιβάλλεται να διευρυνθεί στα Κοινοβουλευτικά μας κσθέκαστα.

 

Μηνυτήρια αναφορά κατά της «Κιβωτού του Κόσμου» και του επικεφαλής της, πατέρα Αντώνη Παπανικολάου, κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά από την οργάνωση. Επίσης η παρούσα αναφορά στρέφεται και κατά της Εισαγγελέα για Ρατσιστικά Εγκλήματα, για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, κατηγορεί την ανθρωπιστική οργάνωση για «ξενοφοβία και ισλαμοφοβία» και φυσικά προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλούς Έλληνες, θερμούς υποστηρικτές του π. Αντωνίου και του θεάρεστου έργου του.

 

Ο π. Αντώνιος είπε ότι δεν γίνεται να βάλεις μετανάστες διπλά σε δομή που φιλοξενεί παιδάκια γιατί θα είναι επικίνδυνο καθώς η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές.

 

Υπενθυμίζεται ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» (που σχετικά πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε και στο Διμήνι της Μαγνησίας, στο κτήμα και την έπαυλη που δώρισε ο γνωστός Βιομήχανος και Γ.Γ. Τουρισμού Κώστας Λούλης, εδώ και πολλά χρόνια (συμπληρώνει 20ετία) φροντίζει παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, μεταξύ των οποίων και πολλά προσφυγόπουλα. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά που υποστήριξε ο π. Αντώνιος είναι και τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. Θυμίζουμε ότι ο γνωστός ιερωμένος βραβεύτηκε το 2018 ως ο καλύτερος «Ευρωπαίος Πολίτης».

 

Ο δάκος που προσβάλλει ήδη εκατομμύρια ελαιόδεντρα στη Μαγνησία και ειδικότερα στο νοτιοδυτικό κομμάτι της, στην περιοχή μας δηλαδή, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της φετινής αγροτικής παραγωγής. Και, από όσα φαίνονται, οι ψεκασμοί βοήθησαν ελάχιστα έως καθόλου. Ακόμη και η σοδειά κυμαίνεται φέτος σε μέτρια ποσοτικά επίπεδα. Κρίμα…

 

Μου φαίνεται πως όσο εξαπλώνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ κι όσο αυξάνονται οι χρήστες των υπολογιστών, τάμπλετς κτλ. τόσο αυξάνει και ο αριθμός των ημιμαθών «εξυπνάκηδων», ανδρών τε και γυναικών. Κι όσο κι αν η διαπίστωση έχει βεβαίως πολλές παρήγορες εξαιρέσεις, η γενική εντύπωση είναι όντως αποκαρδιωτική. Πήξαμε στους επαΐοντες (όπως και στους ακραίους ή φανατικούς εγκάθετους.)

 

Παράγινε το κακό με τη σπείρα ιερόσυλων που ρημάζει απροστάτευτα και αφύλαχτα ξωκλήσια, στην ευρύτερη περιοχή μας. Τώρα έχουν βάλει στο μάτι να κλέβουν μέχρι και ολόκληρες …καμπάνες.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα, πολύ λυπηρά, στατιστικά στοιχεία μέχρι το 2050 στα βάθη των ωκεανών θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά απ’ ό,τι …ψάρια. Με αυτή τη διαπίστωση να σοκάρει και να ανησυχεί υπερβολικά κυβερνήσεις, παγκόσμιους οργανισμούς και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον εστιάζουν τις έρευνές τους στο να ανακαλύψουν τρόπους προκειμένου να δώσουν λύση στη δραματική μόλυνση των υδάτων. Και τα ευχάριστα νέα έρχονται από δύο φοιτήτριες της βιολογίας, οι οποίες είναι παράλληλα καλές φίλες, που ξόδεψαν ένα μεγάλο μέρος των μαθητικών και φοιτητικών τους χρόνων πάνω σε αντίστοιχες μελέτες και πλέον έχουν το δικαίωμα να υπερηφανεύονται πως κατάφεραν κάτι πραγματικά σημαντικό: Τη δημιουργία ενός βακτηρίου το οποίο θα επιτίθεται στα πλαστικά που βουλιάζουν στα άδυτα των ωκεανών και θα τα διαλύει, μετατρέποντας τα σε νερό. Οι δύο νεαρές ερευνήτριες, που είναι 20 ετών, έχουν ήδη κερδίσει 5 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για την σημαντική ανακάλυψή τους και έχουν γίνει οι πιο νεαρές επιστήμονες που κερδίζουν ποτέ το ερευνητικό βραβείο Perlman Science Prize. «Είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν πλαστικά. Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε την ολοκληρωτική καταστροφή των υδάτων είναι να βρεθεί ένας τρόπος να διαλύσουμε εντελώς το υλικό, βιοδιασπώντας το». Οι μελέτες συνεχίζονται προκειμένου να τελειοποιηθεί η διαδικασία ώστε να είναι σύντομα σε θέση να λειτουργήσει εκτός εργαστηρίου, στις πραγματικές υγρές συνθήκες της θάλασσας. (Πηγή: newsone.)

 

Κάποτε ήταν ένα νέο ζευγάρι που μετακόμισε σε καινούργια γειτονιά. Καθώς έτρωγαν το πρώτο τους πρωινό στο νέο τους σπίτι, η γυναίκα κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε τη γειτόνισσα που εκείνη την ώρα άπλωνε την μπουγάδα της. «Ά, τα ρούχα δεν είναι και πολύ καθαρά», σχολίασε, «η γειτόνισσα δεν ξέρει να πλένει καλά. Μάλλον χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερο σαπούνι». Ο σύζυγος κοίταξε τη μπουγάδα, αλλά δε είπε τίποτα. Κάθε φορά που η γειτόνισσα άπλωνε την μπουγάδα της, η γυναίκα έκανε τα ίδια σχόλια. Ένα μήνα αργότερα, ένιωσε μεγάλη έκπληξη, όταν είδε ότι τα ρούχα που είχε απλώσει η γειτόνισσα ήταν πιο καθαρά και είπε στον άντρα της: «Για δες! Η γειτόνισσα έμαθε επιτέλους να πλένει! Αναρωτιέμαι ποιος την έμαθε». «Ξέρεις, ξύπνησα νωρίς σήμερα το πρωί και …καθάρισα τα τζάμια μας!», γύρισε και της είπε ο άντρας της. (Ανάρτηση από τον κοινωνιολόγο Γιώργο Βασιλορεΐζη – Πηγή: enallaktikidrasi.com).

 

«Η Πενία και ο Πλούτος καλεσμένοι σ’ ένα γάμο, μεθύσανε. Ο Πλούτος ξεμονάχιασε την Πενία και ο καρπός αυτής της ενώσεως υπήρξε ο Έρωτας. Γι’ αυτό ο Έρωτας είναι φτώχεια και ζητιανιά και συγχρόνως μεγάλη αίσθηση πλούτου.» (Γιάννης Τσαρούχης – «Πρόσωπα»)

 

Και επειδή μπήκαμε στο ζώδιο του Τοξότη, να ξηγιόμαστε…. (Αν δεν παινέψεις το …σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει): Ο Τοξότης είναι μ’ ένα «όλα θα πάνε καλά» στο στόμα. Ξέρετε τι μπορεί να σπάσει το ηθικό ενός Τοξότη; Τίποτα. Το ηθικό και η αισιοδοξία του γράφουν πάνω «Άθραυστον». Δεν ξέρουμε ποιος «εφηύρε» την ατάκα «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Κι αν δεν πάνε καλά, τότε δεν είναι το τέλος», αλλά στοιχηματίζουμε ιλιγγιώδη ποσά ότι είναι Τοξότης.» (από το fumara.gr.)

 

Έλληνας είναι αυτός που ξοδεύει τουλάχιστον 200 ευρώ για ρολόι και στο τέλος κοιτάει την ώρα από το κινητό.

 

Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω μια καταπληκτική μόρφωση.

 

Άραγε, υπάρχει λογική εξήγηση γιατί το παρδαλό κατσίκι έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από τα μονόχρωμα;

 

Δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Δεν θυμάμαι να τον ρώτησα κάτι.

 

Εμείς που φοράμε ζουρλομανδύα, θεωρούμαστε ένστολοι;

 

Με το μόνο που μπορείς να μοιραστείς πραγματικά τον πόνο σου είναι το παυσίπονο.

 

«Να ερωτεύεστε με τα μάτια», λέει ο άλλος. Μίλα, ρε βλήμα, και ερωτεύομαι με τον αγκώνα, τόσα χρόνια.

 

Να θυμίσω σε όσους παίζουν κρυφτό, ότι το παιχνίδι τελειώνει με …φτύσιμο.

 

Νομίζουν ότι σε παίζουν, ενώ εσύ τους γλεντάς.

 

Όχι ότι βρέχει πολύ, αλλά αύριο ο Νώε μαζεύει τα ζώα.

 

Παρακαλώ μη φυτεύετε άλλες γόπες στην παραλία. Οι περσινές ακόμη να φυτρώσουν.

 

Μην ψάχνεις τα μεγάλα πράγματα, τις μεγάλες ευτυχίες. Να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι μικρή, και οι χαρές είναι μικρές. (Έλενα Ναθαναήλ – Πρόσωπα.)

 

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια». (Μικρός Πρίγκιπας.)

 

«Όταν είσαι φάρος από χρόνια, κανένας δεν είναι πρόθυμος να σε συγχωρέσει για μια στιγμή σκοταδιού.»


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…