• 2 Δεκεμβρίου, 2019

Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικοί άξονες του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής»

Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικοί άξονες του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής»

Στόχος της επόμενης διετίας η παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων

πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε ευρύτερες ομάδες

Τους στρατηγικούς άξονες της επόμενης διετίας παρουσίασε το Κέντρο Πρόληψης «Πρότασης Ζωής» την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του. Ο πρόεδρος Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και οι επιστημονικά υπεύθυνες Ζωή Γώγου, Μαρία Μπακατσέλου, Δήμητρα Σωτηροπούλου και Γιούλη Πετροπούλου ανέλυσαν το πλάνο για τις μελλοντικές δράσεις του Κέντρου.

Όπως επισήμανε ο κ. Ζιγγιρίδης, οι στρατηγικοί άξονες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: την εξωστρέφεια-διεύρυνση, την εσωτερική αναδιοργάνωση, την επικοινωνιακή πολιτική και τον εμπλουτισμό θεματικών ενοτήτων-διαφοροποίηση προσέγγισης κοινωνικών ομάδων.

Αναφορικά με την εξωστρέφεια, το Κέντρο στοχεύει σε συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, συνέργειες-δράσεις με τοπικούς φορείς και δημιουργία νέων εταιρικών συμμαχιών. Επίσης, στα σχέδιά του είναι να οργανώσει σεμινάρια για επαγγελματίες που έχουν θέση-κλειδί στην κοινότητα ή για άτομα που λόγω κάποιας ιδιότητας που φέρουν, μπορούν να μεταδώσουν ιδέες, στάσεις, αξίες της πρόληψης και σε άλλους πληθυσμούς, όπως σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας, σε ψυχολόγους-κοινωνικούς λειτουργούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, δημοσιογράφους.

Η εσωτερική αναδιοργάνωση αφορά τον εσωτερικό κανονισμό, υλικοτεχνική υποδομή, διεύρυνση ομάδων-στόχων, ενώ το Κέντρο Πρόληψης φιλοδοξεί να αναδείξει τις δράσεις του με δελτία Τύπου, αναβάθμιση της ιστοσελίδας και παρουσία στα social media, την οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων.
Τέτοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να αφορούν για παράδειγμα το άγχος στη σχολική κοινότητα, το κάπνισμα, την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη μαθητών, το σχολικό εκφοβισμό, τα όρια και την πειθαρχεία.

Στη συνέντευξη Τύπου σχολιάστηκε πως δύναμη των κέντρων πρόληψης είναι οι εταίροι τους δηλαδή όλοι οι τοπικοί φορείς μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα η τοπική κοινωνία. Από αυτούς αντλούν δύναμη και αυτούς προσπαθεί να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στα πλαίσια ενός από τους βασικούς στρατηγικούς άξονες της διεύρυνσης και εξωστρέφειας, τρεις νέοι εταίροι θα ενώσουν δυνάμεις με το Κέντρο: ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι κύριος σκοπός της «Πρότασης Ζωής» είναι η παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο πρόληψη δεν είναι οι διαλέξεις, η κινδυνολογία, οι απαγορεύσεις. Η φιλοσοφία των προγραμμάτων πρόληψης βασίζεται στην αξιοποίηση της βιωματικής εμπειρίας για την βελτίωση της ψυχικής υγείας, την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας, με στόχο την επιλογή θετικών και υγιών στάσεων ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει ως βασικό εργαλείο την ενεργητική μάθηση, δηλαδή τη συμμετοχή στην ομάδα, τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών, τις ασκήσεις επικοινωνίας, την καλλιτεχνική έκφραση και το παιχνίδι.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…