• 26 Νοεμβρίου, 2019

Τεράστια ζημιά στη βρώσιμη ελιά από το δάκο – Τί είπαν οι παραγωγοί

Τεράστια ζημιά στη βρώσιμη ελιά από το δάκο – Τί είπαν οι παραγωγοί

Η ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της βρώσιμης ελιάς έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής Πτελεού-Αχιλλείου-Αγίων Θεοδώρων-Σούρπης. Περίπου 2 εκατομμύρια δένδρα ελιάς Αμφίσσης-Πηλίου έχουν προσβληθεί από το δάκο παρά τους ψεκασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί καθώς οι καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου ευνόησαν την ανάπτυξη του εντόμου.

Το προηγούμενο Σάββατο έγινε συνάντηση για το θέμα στον Πτελεό και την Πέμπτη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Κωνσταντίνο Μπουκοβάλα, τον Αντιδήμαρχο Σούρπης-Πτελεού Γεώργιο Γουργιώτη, τους παραγωγούς Χρήστο Καλλέ (μέλος του Τ.Σ. Πτελεού), Ευάγγελο Καλαϊτζή, Νίκο Λεϊμονή, Ευάγγελο Γαβρινιώτη και το γεωπόνο Ηλία Παπακωνσταντίνου, επισκέφθηκε την κα Δωροθέα Κολυνδρίνη στο Βόλο. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας έδειξε ενήμερη για τα προβλήματα.

Οι παραγωγοί ζήτησαν τη νέα χρονιά να γίνει η δακοκτονία με πεζοπόρα τμήματα και αγροτικά μηχανήματα ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του δάκου, όπως επίσης και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος από την Υπηρεσία. Η κα Κολυνδρίνη υποσχέθηκε κάθε βοήθεια, ενώ ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στους αρμοδίους του Υπουργείου επιδιώκοντας να δοθεί κάποια αποζημίωση στους πληγέντες παραγωγούς.

Για το πρόβλημα που προέκυψε φέτος με το δάκο στα μέσα Οκτωβρίου, επικοινωνήσαμε ενδεικτικά με παραγωγούς της περιοχής Πτελεού, Αχιλλείου, Αγίων Θεοδώρων, Σούρπης οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους μιλώντας στο «Λαό του Αλμυρού».

Ο κ. Γιώργος Κόρκος από τον Πτελεό ανέφερε: «Μεγάλη απώλεια ελαιών στον Πτελεό από την έξαρση δάκου, απώλεια στη βρώσιμη ελιά που η περιοχή βάζει βγάζει 70% βρώσιμη ελιά και 30% ελαιοποιήσιμη με συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή καθώς και το ελαιόλαδο είναι κακής ποιότητας και οι παραγωγοί δεν καλύπτουν ούτε τα εργατικά.

Εδώ και χρόνια δεν γίνεται σωστά ο ψεκασμός στον Πτελεό, η περιοχή έχει 1 εκατομμύριο ελαιόδενδρα και λόγω μορφολογίας εδάφους πρέπει να γίνει με πεζοπόρα τμήματα. Οι κύριοι που δημοπρατούν και παίρνουν το έργο κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρουν τι φταίει, ίσως να υπάρχει ενδεχόμενη διαπλοκή. Παλιότερα το ελικόπτερο έριχνε 6 τόνους, τώρα ρίχνουν 2.500 τόνους φάρμακα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ έχουν καταστρέψει τον Παγασητικό ο οποίος είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο ψαριών σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει από τις αρμόδιες Αρχές να γίνει έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει καθώς οι παραγωγοί έχουν καταστραφεί».

Ο κ. Γιάννης Βαλωμένος, παραγωγός από τους Αγίους Θεοδώρους, επισήμανε ότι δεν θυμάται άλλη χρονιά με το δάκο να καταστρέφει την παραγωγή μέσα σε είκοσι ημέρες. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η δακοπροσβολή είναι στα επίπεδα του 90%, έχει καταστρέψει όλη την παραγωγή από την Πελασγία έως τον Πτελεό. Στην περιοχή μας μιλάμε για περίπου 2 εκατομμύρια δένδρα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η παραγωγή ήταν τέλεια. Η ζημιά έγινε μέσα σε 20-30 ημέρες, από τις 10 Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Δεν θυμάμαι προσωπικά άλλη χρονιά να έχει συμβεί κάτι τέτοιο διότι η ζημιά γινόταν σταδιακά. Ο δάκος πολλαπλασιάστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών παρά το γεγονός ότι έγιναν έξι ψεκασμοί από την Περιφέρεια ενώ άλλα χρόνια γίνονταν τρεις. Ο τελευταίος ψεκασμός έγινε στις αρχές Οκτωβρίου αλλά ίσως θα έπρεπε να γίνει κι ένας έβδομος αφού ο καιρός ευνόησε τον πολλαπλασιασμό του δάκου ή έστω μία προειδοποίηση στους παραγωγούς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι και τα φάρμακα τώρα είναι πιο ήπια. Αποτέλεσμα της δακοπροσβολής είναι να καταστραφεί όλη η παραγωγή στη βρώσιμη ελιά. Αναγκαστικά θα γίνει λάδι που μέχρι τώρα έχει καλή ποιότητα αλλά η τιμή είναι εξωφρενικά χαμηλή. Καταλαβαίνετε ότι η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη, οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδά τους».

Από το Συνεταιρισμό Σούρπης έγινε λόγος για πιο έντονο πρόβλημα στα δέντρα στις Νηες. Όπως μας τονίστηκε «Το πρόβλημα είναι μεγάλο κι εμφανίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων. Ο δάκος ευνοείται κι αναπτύσσεται όταν υπάρχει πολλή ζέστη και υγρασία. Οι ψεκασμοί έγιναν, ωστόσο θα έπρεπε να συνεχιστούν τον Οκτώβριο. Πιο έντονη είναι η ζημιά στις Νηές γιατί εκεί η δακοκτονία γίνεται μόνο από το συνεργείο, δεν την κάνει ο κάθε παραγωγός μόνος του όπως στον κάμπο της Σούρπης. Η προσβολή ήταν όψιμη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ζημιά στη βρώσιμη ελιά αλλά και θα χάσουμε επίσης παραγωγή λόγω πτώσης από τα δένδρα».

Ο κ. Γιώργος Μαρκάκης, πρόεδρος του συμβουλίου Αχιλλείου και παραγωγός, δήλωσε πως εκτός από το δάκο, ζημιά κάνει και το γλοιοσπόριο. «Η ζημιά είναι μεγάλη τόσο από το δάκο όσο κι από το γλοιοσπόριο γιατί η ελιά σαπίζει και πέφτει, δεν αξίζει να τη μαζέψουμε. Το καλοκαίρι η παραγωγή ήταν καλή και έγινε καταπολέμηση του δάκου. Ωστόσο πολλαπλασιάστηκε τον Οκτώβριο λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο δάκος σταματούσε όταν έπιαναν τα κρύα. Φέτος στα μέσα Νοεμβρίου φθάσαμε να φοράμε κοντομάνικα. Αυτές οι καιρικές συνθήκες, οι ασυνήθιστες, δημιούργησαν μεγάλο πληθυσμό δάκου και το πρόβλημα είναι τεράστιο σε όλη την περιοχή. Στη δική μας το Αχίλλειο και τον Άγιο Δημήτριο έγινε μεγάλη ζημιά σε περίπου 160.000 δένδρα. Στείλαμε έγγραφο ενημέρωσης στο Δήμο ώστε να προχωρήσει περαιτέρω τις ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο».

Ο κ. Γιώργος Γαβρινιώτης, νέος αγρότης στον Πτελεό, τόνισε: «Δεν γίνεται σωστά η δουλειά με τη δακοκτονία. Αργούν να μπουν οι παγίδες. Πέρυσι τέλη Μαΐου χτύπησε ο δάκος, φέτος ήμασταν τυχεροί το καλοκαίρι γιατί είχε καλό καιρό. Τώρα όμως έγινε πολύ μεγάλη ζημιά. Εμένα προσωπικά μου καταστράφηκε το 70% της παραγωγής. Πρέπει να υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα για τους ψεκασμούς λόγω του ανάγλυφου της περιοχής ώστε να καλύπτονται όλα τα δένδρα σωστά και επίσης να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του υπευθύνου της δακοκτονίας με τους παραγωγούς. Αυτό που ζητάμε είναι να έρθει ένας γεωπόνος από κρατικό φορέα να καταγράψει τη ζημιά στην περιοχή μας».

Να τονίσουμε ότι πρόβλημα με το δάκο έχουν κι άλλες περιοχές εκτός από αυτές που προαναφέρθηκαν, ωστόσο όχι τόσο έντονο. Για παράδειγμα, στη Νέα Αγχίαλο τα δένδρα έχουν προσβληθεί από το έντομο, αλλά εκεί οι παραγωγοί έχουν Χαλκιδικής που μαζεύτηκε τον Σεπτέμβριο.


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…