- 26 Νοεμβρίου, 2019
Οδικό χάρτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καταρτίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Οδικό χάρτη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής καταρτίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε έγκριση προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για τη μελέτη «Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Θεσσαλίας», προϋπολογισμού 99.839,41 ευρώ, από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Έχουμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία για βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ηγείται σε αυτή την προσπάθεια και είναι μια περιφέρεια με βαθύ πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με τις ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιούνται στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό δημόσιων υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων, με εκτεταμένο, αποτελεσματικό σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας αγροτικών και αστικών περιοχών, με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημόσιων κτιρίων που χρηματοδοτεί, με κίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Με έργα όπως η ανασύσταση της Κάρλας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και με τη διεκδίκηση του έργου της μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αχελώο. Το μεγαλύτερο έργο αντίστασης στην κλιματική αλλαγή και χρήσιμο για την αντιμετώπιση του βιολογικού προβλήματος των λαών. Πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νερό, για την προστασία του περιβάλλοντος, ένα έργο υδρευτικό, αρδευτικό, αντιπλημμυρικό και τουριστικό».
Η μελέτη
Η μελέτη (ΠεΣΠΚΑ) αναφέρεται στην εκπόνηση της Στρατηγικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο της οποίας θα αναλυθεί η κλιματική τρωτότητα, θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς και θα συνταχθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας στην Κλιματική Αλλαγή σε όλους τους τομείς.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει:
- Εκτίμηση των κινδύνων και της τρωτότητας της Περιφέρειας
- Αναγνώριση των επιλογών προσαρμογής και εκτίμηση των χαρακτηριστικών τους.
- Προτάσεις εφαρμογής της Περιφερειακής Στρατηγικής και Πρόγραμμα Παρακολούθησης.
- Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Περιφερειακή Στρατηγική για Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Ο ΠεΣΠΚΑ αποτελεί ένα Σχέδιο που θα μπορέσει να αναγνωρίσει και να ιεραρχήσει τις επιλογές προσαρμογής με βάση τους κινδύνους, Θα εκτιμήσει τα απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, τουλάχιστο σε επίπεδο στρατηγικής δεδομένου ότι η αλλαγή του κλίματος αφενός δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί επακριβώς και αφετέρου είναι μια διαδικασία δεκαετιών. Η στρατηγική επίσης θα βοηθήσει στη δημιουργία και την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, θα αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος όσο και της εξέλιξης και της πιθανής αναθεώρησης στο μέλλον του προγράμματος προσαρμογής. Τέλος, ο ΠΕΣΚΠΑ και η στρατηγική που θα αναπτυχθεί θα εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή.
Τα αποτελέσματα, συμπεράσματα και προτεινόμενα μέτρα και δράσεις που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα του εκπονηθέντος σχεδίου προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, θα αποτελέσουν ένα οδικό χάρτη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να επιτύχει, την πρόληψη, την άμβλυνση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος σε κάθε επιμέρους τομέα δραστηριότητας, μέσω της μέγιστης αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και του επόμενου Προγράμματος, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της Αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας με παράλληλη διατήρηση της φυσιογνωμίας της σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.