- 19 Νοεμβρίου, 2019
Επιστημονική ομάδα για τα Ζερέλια Φιλοξένησε ο Δήμος Αλμυρού
Η Ερευνητική Εξόρμηση και επόμενα βήματα
Ολοένα και περισσότεροι αγκαλιάζουν την προσπάθεια αναγνώρισης των λιμνών
Η ομάδα του ερευνητή, ειδικού στους μετεωρίτες και Διευθυντή του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών κ. Τάκη Θεοδοσίου, εντείνει τις έρευνές της στα Ζερέλια. Τον Οκτώβριο ο Δήμος Αλμυρού, φιλοξένησε την ομάδα, στην οποία συμμετείχαν η Έφη Λυκούδη γεωμορφολόγος, καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης γεωλόγος (ειδικός στην Πλανητολογία και Πλανητική Γεωλογία).
Ο Δήμαρχος Αλμυρού, σε συνάντησή του με τους ειδικούς, παρουσίασε το σχέδιο αξιοποίησης των Ζερελίων και τους ενημέρωσε για τα μέχρι τώρα έργα και έρευνες. Στο τραπέζι της συζήτησης, τέθηκαν θέματα όπως η συνεργασία πανεπιστημίων και Δήμου, η αναγνώριση των Ζερελίων ως μετεωριτικών από την επιστημονική κοινότητα και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Οι φιλοξενήθηκαν στο «Αρχοντικό» στο Αισθητικό δάσος Κουρί και ξεναγήθηκαν με πρωτοβουλία και συνοδεία της εκδότριάς μας Βιβής Τσιντσίνη, όπου μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα Ζερέλια. Ο Βασίλης Φυτιλής, δέχθηκε άμεσα και με χαρά την έκκλησή μας, να μας ξεναγήσει στο μουσείο του Αλμυρού, αλλά και στην Πινακοθήκη, τον οποίο και ευχαριστούμε. Με τον κ. Γιάννη Θωμαΐδη, επισκέφθηκαν το Αχίλλειο και τον κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιο ο οποίος τους έδωσε πολλές ιστορικές πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν στις έρευνές τους. Με τον κ. Μιλτιάδη Λασκαρίδη, επισκέφθηκαν τα Ζερέλια και με κάμερα η οποία κατέγραφε κάθε κίνησή τους, προχώρησαν σε δειγματοληψίες.
Την επίσκεψη του ειδικού στους μετεωρίτες κ. Θεοδοσίου, αξιοποίησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Ο κ. Θεοδοσίου, ετοίμασε για τους μαθητές μια παρουσίαση σχετικά με το διάστημα, τους μετεωρίτες και μέσα από σχετικά παιχνίδια διεύρυνε τη σφαίρα των ενδιαφερόντων των παιδιών. Τέλος, χάρισε σε παιδιά, μικρά δείγματα-πέτρες μετεωριτών.
Τις εξορμήσεις και εντυπώσεις συζητήσαμε στο δείπνο που παρέθεσε «ο Λαός» στους καθηγητές και στο ζεύγος Θωμαΐδη. Οι δεσμοί πλέον είναι άρρηκτοι, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στα Ζερέλια και ευελπιστούμε το καλοκαίρι, να συνδιοργανώσουμε, καθηγητές, Δήμος και εφημερίδα το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο για την αξιοποίηση και αναγνώριση των Ζερελίων.
Ζητήσαμε από την ομάδα μια περιγραφή των πρόσφατων ενεργειών, την οποία παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω:
Κατά την ερευνητική προσπάθεια-επίσκεψη του Οκτωβρίου έγιναν δειγματοληψίες νέων πετρωμάτων από τον Τάκη Θεοδοσίου, τα οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του αρχικού κρατήρα των λιμνών –που δημιουργήθηκε κατά την πιθανή πρόσκρουση των αστεροειδών στην περιοχή. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες του νερού των λιμνών και μετρήσεις της στάθμης του νερού των λιμνών σε σχέση με την στάθμη της θαλάσσης αλλά και συγκριτικά μεταξύ των δύο λιμνών.
Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αυτών μπορεί να μας δώσουν απαντήσεις για το εάν οι δύο λίμνες είναι ανεξάρτητες και δεν επικοινωνούν υπόγεια μεταξύ τους ως δολίνες.
Ακόμη η ερευνητική προσπάθεια της ομάδας μου έστρεψε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της στο να μαζέψει στοιχεία αυτήν την φορά που αφορούν την ιστορία των λιμνών και της ευρύτερης γεωμορφολογίας της περιοχής για να τα συνδυάσει με τα αναλυτικά δεδομένα που προέκυψαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 από δείγματα που εξετάστηκαν φέτος σε 3 έως σήμερα εργαστήρια στις Η.Π.Α και την Ευρώπη.
Η περαιτέρω ερευνητική μας προσπάθεια περιλαμβάνει αποστολή των νέων δειγμάτων σε εξειδικευμένα ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια στις Η.Π.Α. για να μας δώσουν για πρώτη φορά πληροφορίες για την σύνθεση των πετρωμάτων του βυθού των λιμνών αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες αυτά τα πετρώματα μπορεί να έχουν δημιουργηθεί –εφόσον η θεωρία των κρατήρων από πρόσκρουση μικρών αστεροειδών φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Ακόμη θα προσπαθήσει να γίνει προσπάθεια χρονολόγησης δειγμάτων που αφορούν παλαιότερα υλικά –που πιστεύουμε ότι είναι επανατηγμένος μετεωριτικός σίδηρος σε συνθήκες υψικαμίνου –σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από κορυφαίο ειδικό γεωλόγο από το Πανεπιστήμιο Μαρί Κιουρί του Παρισίου.
Σε περίπτωση που η χρονολόγηση των υλικών αυτών γίνει εφικτή, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα ως προς την χρονολογική ταύτιση της επεξεργασίας του πιθανού μετεωριτικού σιδήρου με την εποχή συγκεκριμένων ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών και τον οικισμό Μαγούλα.
Από πρώτες ενδείξεις που έχουμε πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σίγουρα προγενέστερα του 3ου π.χ. αιώνα και μέχρι την εποχή που έγινε πρωτεύουσα της περιοχής η πόλη Άλος και κατοικούσαν στην περιοχή οι Μυρμιδόνες γύρω στο 1300-1500 π.Χ.
Η επίσκεψη άλλωστε στο αρχαιολογικό μουσείο του Αλμυρού μας έδωσε πληροφορίες για την πιθανή ταύτιση της τεχνοτροπίας σιδερένιων ξιφών από τον 8ο και 9ο π.χ. Αιώνα με αντικείμενα που πρέπει να κατασκευάζονταν από μετεωριτικό σίδηρο στην περιοχή των λιμνών.
Στο επόμενο προσεχές διάστημα η ομάδα μας θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα –γεγονός που έχει γίνει απαραίτητο και καθοριστικό λόγο του αριθμού και είδους των διαφορετικών ευρημάτων του Τάκη Θεοδοσίου, που αφορούν την γεωμορφολογία του εδάφους της περιοχής, της περιοχής του βυθού των κρατήρων -λιμνών καθώς και άλλων συγγενών περιοχών του Αλμυρού, την αξιολόγηση και χρονολόγηση δειγμάτων πιθανής μετεωριτικής προέλευσης που έχουν υποστεί επεξεργασία. Μαζί με τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει σύγκριση στοιχείων από τα ορυκτά που εξορύσσονταν στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και να αποκλειστεί, η όποια ταύτιση με γήινα μεταλλεύματα της περιοχής. Ακόμη θα γίνει προσπάθεια καταγραφής του βυθού και των δύο λιμνών με ειδική τεχνολογία αλλά και των ακριβών ορίων του διαμέτρου των αρχικών κρατήρων μετεωριτικής προέλευσης.
Η ερευνητική προσπάθεια του Τάκη Θεοδοσίου και της ομάδας του γίνεται πλέον με την συνεργασία πολλών διαφορετικών επιστημονικών πεδίων για να κτιστεί με επιστημονικά αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα η ιστορία της πτώσης των μικρών αστεροειδών και της αξιοποίησης του μετεωριτικού σιδήρου από τους αρχαίους Μυρμιδόνες, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν μέχρι σήμερα, για να μπορέσει να δημοσιευθεί αμέσως μετά σε έγκυρα παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά που θα συνδράμουν με την σειρά τους στην επίσημη αναγνώριση για την παγκόσμια κατοχύρωση των κρατήρων στα Ζερέλια ως μετεωριτικής προέλευσης δίνοντας πλέον μεγάλη έγκυρη δημοσιότητα.
Ακόμη σχεδιάζεται μαζί με τον Δήμο Αλμυρού η πραγματοποίηση συνεδρίου στις λίμνες Ζερέλια πιθανώς κατά την καλοκαιρινή –εαρινή περίοδο του 2020, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων Πανεπιστημιακών.
Στην παρούσα φάση για την συνέχιση της ερευνητικής προσπάθειας που απαιτεί εκ νέου επισκέψεις, δειγματοληψίες , μετρήσεις και συλλογή στοιχείων και αποστολή δειγμάτων(τωρινών και πιθανώς μελλοντικών) από την ευρύτερη περιοχή των λιμνών Ζερέλια και την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού γενικότερα.