- 12 Νοεμβρίου, 2019
Αλμυρός: Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση του πεζόβολου
Την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το αγαπημένο τους χόμπι, το πεζόβολο με μισινέζα, έχει απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια εκφράζουν 40 άτομα της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, τα οποία έχουν καταθέσει επισήμως τη διαμαρτυρία τους προς το Λιμεναρχείο.
Τι είναι όμως το πεζόβολο; Σύμφωνα με τον ορισμό που υπάρχει στο βιβλίο «Λιμενομία» πρόκειται για κυκλικό δίχτυ ρίψης, χωρίς φελλό, το οποίο περιμετρικά φέρει πολλά μολύβια περασμένα σε σχοινί. Ρίχνεται με το χέρι στη θάλασσα και ξανασηκώνεται σχεδόν αμέσως. Όταν κατά το σήκωμα το τραβήξουμε από το κέντρο, τότε σηκώνονται το σχοινί και τα μολύβια προς τα μέσα σχηματίζοντας σακούλα μέσα στην οποία αιχμαλωτίζονται τα ψάρια. Ρίχνεται από την παραλία και καλύπτει έκταση 15-20 τ.μ. ανάλογα με την ικανότητα και τη δύναμη του ατόμου που τον ρίχνει.
Το πεζόβολο με πανί είναι νόμιμο, όχι όμως και με μισινέζα όπως ήταν παλιότερα με πληρωμή παραβόλου 25 ευρώ κάθε δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη ενασχόληση, το ψάρεμα με αυτό τον τρόπο, αποτελεί παράδοση πολλών δεκαετιών για τους κατοίκους του Πλατάνου.
Όπως ανέφεραν στο «Λαό του Αλμυρού» οι ψαράδες του πεζόβολου, αυτή η αλιεία επιτρέπεται σε άλλα μέρη της Ελλάδος όπου δεν γίνονται έλεγχοι από το Λιμενικό, ενώ προσφάτως έγραψαν στον Πλάτανο δύο ψαράδες που κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο. «Εμείς θέλουμε να επιτραπεί ξανά το πεζόβολο με μισινέζα, να επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς. Το πεζόβολο με το πανί δεν πιάνει ψάρια γιατί μέχρι να πέσει στη θάλασσα, τα ψάρια έχουν φύγει. Μην φανταστείτε ότι με τη μισινέζα πιάνουμε μεγάλη ποσότητα, κάτι σπαράκια, κέφαλους, ψάρια που δεν φεύγουν γρήγορα. Περισσότερο είναι για εμάς ένα χόμπι, οι ηλικιωμένοι ερασιτέχνες ψαράδες το κάνουν καθαρά για ψυχαγωγικούς λόγους» εξήγησαν οι αλιείς προσθέτοντας ότι δεν κάνουν ζημιά στον πληθυσμό των ψαριών.