• 12 Νοεμβρίου, 2019

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του Ευθύμη Ζιγγιρίδη

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του Ευθύμη Ζιγγιρίδη

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT

Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού

Γραμματέας Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού

Μέλος Επιτροπής Αδέσποτων Αλμυρού

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, αν και ο πληθυσμός των γατών είναι αδύνατο να καταμετρηθεί, υπάρχει απόκλιση τουλάχιστον 25% σε αυτό το νούμερο. Από τον προαναφερθέντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο. Οι αδέσποτοι σκύλοι προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων, σύμφωνα με την έρευνα του Dogs’ Voice σε δείγμα 1.200 ιδιοκτητών σκύλων σε όλη την Ελλάδα, ηλικίας 28-48 ετών. Το  40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει κατοικίδιο ζώο συντροφιάς (σκύλος, γάτα, μικρό θηλαστικό, πτηνά κ.ά.), ενώ ο πληθυσμός των ιδιοκτητών σκύλων στην Ελλάδα σήμερα φθάνει τους 750.000.  

Οι δήμοι απορροφούν περίπου 1,3 εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων. Ένας μέσος δήμος σε αστικό κέντρο στειρώνει και φροντίζει με το πρόγραμμά του περίπου 90 αδέσποτα ζώα κατά μέσο όρο

Τα ποσοστά καταγγελίας κακοποίησης ζώων αυξήθηκαν κατά 22% το 2018 σε σχέση με το 2017. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, περίπου 870.000 ζώα. Οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν επιβολή κυρώσεων και προστίμων για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων αυξήθηκαν κατά 34% το 2018 σε σχέση με το 2017.

Το πρόβλημα των αδέσποτων το βιώνουμε καθημερινά στην δική μας πόλη τον Αλμυρό αλλά και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Δήμοι στην Ελλάδα όπως ο Δήμος Αλίμου και  ο Δήμος Αθηναίων έχουν συντάξει προγράμματα διαχείρισης των αδέσποτων.

Πρέπει και εμείς στον Δήμο Αλμυρού να αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο σκοπός του προγράμματος που θεωρώ ότι πρέπει να σχεδιάσει η δημοτική αρχή είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θέτει  τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων. Παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί   η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων -γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής»- καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Βασικά χαρακτηριστικά ενός παρόμοιου  προγράμματος θα ήταν η περισυλλογή, η καταγραφή, η σήμανση, ο κλινικός έλεγχος, η στείρωση, ο εμβολιασμός . Τα αδέσποτα ζώα που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα θα καταγράφονται και θα σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. To microchip που εμφυτεύεται στο αδέσποτο ζώο,  φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης και είναι απόλυτα βιοσυμβατό.

Επιπλέον τα δεσποζόμενα ζώα πρέπει να στειρώνονται και αυτό πρέπει να επιβληθεί με σχετική νομοθετική διάταξη αφού τα περισσότερα αδέσποτα προκύπτουν από μίξη δεσποζόμενου και αδέσποτου ζώου.

Υπάρχουν προγράμματα επιδότησης δημοτικών κυνοκομείων αλλά και προγράμματα επιδότησης στειρώσεων και σήμανσης των αδέσποτων. Ο Δήμος μας είναι ένας μικρός δήμος με περιορισμένους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, ωστόσο ο προγραμματισμός διαχείρισης των αδέσποτων είναι κάτι το οποίο οφείλει η δημοτική αρχή να κάνει, όπως και μικρά βήματα για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος.  Ο φιλοζωικός Σύλλογος του Αλμυρού θα είναι αρωγός σε ότι κινήσεις αποφασίσει ο Δήμος  προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου ο πολιτισμός μας κρίνεται από τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ζώα, σε μία  κοινωνία  απόλυτα ανθρωποκεντρική που  καθιστά ως κυρίαρχο όν τον άνθρωπο, υποβιβάζοντας κατά συνέπεια όλα τα υπόλοιπα πλάσματα.


Σχετικά Άρθρα

Η διαχρονικά εσφαλμένη διαχείριση των κονδυλίων των Αναπτυξιακών Νόμων – Γράφει ο Ευθ. Ζιγγιρίδης

Η διαχρονικά εσφαλμένη διαχείριση των κονδυλίων των Αναπτυξιακών Νόμων – Γράφει ο Ευθ. Ζιγγιρίδης

Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι ένα από τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης στη χώρα μας. Πολλοί μικρομεσαίοι επενδυτές…
Περιοδικό Υγεία: Μιλάμε για το Κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» και το νέο νομοσχέδιο για τη Ψυχική Υγεία με τον Ευθύμιο Ζιγγιρίδη

Περιοδικό Υγεία: Μιλάμε για το Κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» και το νέο νομοσχέδιο για τη…

Κύριε Ζιγγιρίδη, είναι γνωστή η σπουδαία δουλειά των Κέντρων Πρόληψης και συγκεκριμένα του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας…