• 4 Νοεμβρίου, 2019

Τo έργο του Πρωτοψάλτη Βασίλειου Πρασσά – συνέντευξη στο e-almyros.gr

Τo έργο του Πρωτοψάλτη Βασίλειου Πρασσά – συνέντευξη στο e-almyros.gr

Μια ιδιαίτερη τιμητική εκδήλωση για τον Πρωτοψάλτη Βασίλειο Πρασσά έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού. Για τη μεγάλη του προσφορά στην εκκλησία, την τριακονταπενταετή ιεροψαλτική του διακονία στην επαρχία Αλμυρού, τιμήθηκε ο κ. Πρασσάς από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Δήμο Αλμυρού και το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

Ο κ. Βασίλειος Πρασσάς φιλοξενήθηκε στα γραφεία του «Λαού του Αλμυρού» λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση και είχε την ευκαιρία να μας περιγράψει το έργο του για 42 χρόνια στις εκκλησίες του Αλμυρού ως ψάλτης αλλά και ως δημιουργός της σχολής βυζαντινής μουσικής στην επαρχία μας. Αρχικά ανέφερε ότι υπηρέτησε ως ιεροψάλτης για επτά χρόνια στον Άγιο Νικόλαο, μετά για τρία έτη στην Ευαγγελίστρια και για 33 χρόνια στον Άγιο Δημήτριο! Το 1986 ήταν αυτός που ίδρυσε τη σχολή βυζαντινής μουσικής στον Αλμυρό μαζί με τον νέο τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο, με πρώτους μαθητές μεταξύ των άλλων τους Βασίλη Γιαννακόπουλου, Βασίλη και Κωνσταντίνο Κασσανδρινό, Βασίλη Βαλωμένο, Αναστάσιο, Γεώργιο, Στέργιο Γκουράρο, Κωνσταντίνο Μιχαλακόπουλο, Ιωάννη και Πέτρο Τσίπωτα, Σπυρίδωνα και Σάββα Παπαδόπουλο.
Θυμήθηκε πώς ιδρύθηκε η σχολή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Χριστόδουλος είχε έρθει περιοδεία στα χωριά της επαρχίας του Αλμυρού, στο Νεοχωράκι, τον Ανθότοπο και την Νεράιδα όπου εγώ εργαζόμουν ως δάσκαλος στο Δημοτικό εκεί. Ακούγοντας τους ψάλτες, μού είπε ότι κάτι θα έπρεπε να κάνουμε για την επιμόρφωσή τους. Έτσι, πήγα τον βρήκα στον Βόλο και συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε το παράρτημα Αλμυρού για τη σχολή βυζαντινής μουσικής. Όλα αυτά τα χρόνια, παραπάνω από τριάντα, έχουν περάσει πολλοί μαθητές που έγιναν ψάλτες σε ναούς σε όλη την Ελλάδα, παιδιά με ήθος και μόρφωση, με φωνή και γνώσεις πάνω στην ψαλμωδική τέχνη. Η σχολή αυτή έβγαλε παιδιά-διαμάντια για τα οποία είμαι πολύ περήφανος» και συνέχισε σχολιάζοντας: «Η βυζαντινή μουσική έχει δύσκολη γραφή με πολλά σημάδια, χρειάζεται υπομονή στο ξεκίνημα ώστε να μην τα παρατήσει κάποιος. Όμως όταν τη γνωρίσει καλά, θα δει την ομορφιά που κρύβει, μετά γίνεται πάθος. Είναι η μουσική των ύμνων, των τραγουδιών του Θεού, δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη γραφή σαν αυτή της βυζαντινής».
Για τους υμνωδούς επισήμανε: «Απαιτείται να κατανοούν αυτό που ψάλλουν, βαθιά να το πιστεύουν, η ψαλμωδία δεν είναι ένα απλό τραγούδι αλλά προ πάντων προσευχή. Είναι βίωμα και πρέπει να το έχεις μέσα σου. Νιώθω ευλογημένος διότι για τόσα πολλά χρόνια βρέθηκα στα αναλόγια των ναών του Αλμυρού και κατάφερα μέσω της σχολής να μεταδώσω αυτό το πάθος σε πολλούς ψάλτες».
Να τονίσουμε ότι ο κ. Βασίλειος Πρασσάς γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1947 και προέρχεται από οικογένεια ιερέων. Ο πατέρας του ήταν ιερέας στον Άγιο Γεώργιο Φερρών, χωριό από όπου κατάγεται κι αργότερα τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδερφός του. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία είχε άμεση επαφή με τα ψαλτικά ακούσματα. Τελείωσε τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, δούλεψε ως δάσκαλος στα Βραγκιανά στα ορεινά της Καρδίτσας, στους Κωφούς, τη Νεραΐδα για εννιά χρόνια και διετέλεσε διευθυντής σχολείων στον Αλμυρό. Από τη σχολή βυζαντινής μουσικής έλαβε το πτυχίο του Ιεροψάλτου και Διδασκάλου με παρουσία πάνω από σαράντα χρόνια στις ενορίες του Αλμυρού όπως προαναφέρθηκε. «Η αναγνώριση για την προσφορά μου τόσο από τους μαθητές που είχα στη σχολή όσο και στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής ήταν κάτι ιδιαίτερο για εμένα που με συγκίνησε πολύ και θεωρώ ότι είναι το καλύτερο παράσημο που θα μπορούσα να έχω» κατέληξε ο κ. Πρασσάς.

 

Τιμήθηκε ο Πρωτοψάλτης Βασίλειος Πρασσάς

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…