- 2 Νοεμβρίου, 2019
Χρ. Μπουκώρος: Σε σωστές βάσεις το μεταναστευτικό σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο
Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος για το μεταναστευτικό. Ο Χρήστος Μπουκώρος, ασκώντας σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, στηλίτευσε τη στάση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας το έλλειμμα πολιτικών θέσεων που τους χαρακτηρίζει και το έντονο μετεκλογικό στρες που παρουσιάζουν.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φιλοδοξεί το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση ενός πολυσύνθετου και δύσκολου ζητήματος.
Πιο αναλυτικά στην ομιλία του, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Ήταν υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, εκείνος που απειλούσε να ανοίξει τα ελληνικά σύνορα και να γεμίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές; Ήταν υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ή κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που διατύπωνε ευθέως απόψεις ότι το δημογραφικό μπορεί να επιλυθεί με το μεταναστευτικό; Ή μήπως ήταν υπουργός της Νέας Δημοκρατίας εκείνος που έλεγε ότι οι μετανάστες λιάζονται και εξαφανίζονται, όταν εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι δεν ξέρουμε τι έχουν απογίνει σε αυτή τη χώρα;
Για τι ακριβώς είστε περήφανοι για την πολιτική σας; Άκουσα τον πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι σταμάτησαν οι θάνατοι επί των ημερών σας. Ποιος σας το είπε αυτό; Και πριν τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μετά, τα ατυχήματα επί των ημερών σας ήταν πολλά. Είχαμε εκατόμβες θυμάτων. Υπολογίζονται σε πάνω από τριακόσια. Αυτά είναι καταγεγραμμένα. Διαβάστε τα στοιχεία των δυστυχημάτων που έγιναν επί των ημερών σας.
Όμως, εδώ δεν ζυγίζουμε τα θύματα. Πάντα είναι πιθανό ένα ατύχημα στη θάλασσα, όταν βρίσκεται άνθρωπος -πόσο μάλλον άνθρωποι- στη θάλασσα. Έρχεστε εδώ και λέτε ότι επί των ημερών σας λειτουργούσαν όλα τέλεια και επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν όλα στραβά και θα έχουμε ανθρώπινα θύματα.
Όμως, για τι άλλο είστε περήφανοι; Είστε υπερήφανοι για τη Μόρια, για τη Σάμο, για την Ειδομένη; Αυτά είναι δικά σας δημιουργήματα. Αυτά είναι δημιουργήματα των δικών σας ημερών.
Έφτασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κριτικάρει και το Σύστημα Παρατήρησης, που όπως σας εξήγησε πολύ καλά ο πρωθυπουργός, είναι ένα σύστημα, το οποίο θα ειδοποιεί την ακτοφυλακή της Τουρκίας για τις βάρκες των λαθρεμπόρων, προκειμένου να καταδειχθεί και με στοιχεία ότι η Τουρκία δεν τηρεί τα όσα υπέγραψε στη Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τεκμηριώσουμε ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα και να το αποδείξουμε αυτό και στην Ευρώπη, που είναι το ένα βασικό μέρος της υπογραφής αυτής της συμφωνίας.
Εσείς για έρευνα, διάσωση και επιτήρηση τι είχατε επιλέξει; Θυμάστε; Τα «PP3» και 500 εκατομμύρια. Πού είναι τα «PP3» και τα 500 εκατομμύρια που είχε επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για έρευνα, διάσωση και επιτήρηση; Καλό, θα είναι πριν ασκήσουμε κριτική, να κοιτάμε και τα δικά μας πεπραγμένα.
Βεβαίως, η κριτική είναι πάντα ενοχλητική, όταν έχεις απολέσει -και πρόσφατα- την εξουσία. Δεν έχουμε, όμως, κοντή μνήμη. Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεννόηση, που απαιτεί συναινέσεις. Είναι ένα ζήτημα με εθνικές διαστάσεις.
Για ποια διαχείριση μιλάτε; Για τι άλλο είστε περήφανοι; Απορροφήσατε μόλις το 22% των κονδυλίων και ελέγχεστε και για κακοδιαχείριση. Απορροφήσατε πολύ λίγα και τα διαχειριστήκατε, όπως δείχνουν τα πράγματα και οι έρευνες, με πολύ άσχημο τρόπο. Δηλαδή που τεκμαίρεται ότι λειτουργήσατε σωστά; Πού εδράζεται αυτή η υπερηφάνεια σας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;
Κύριε υπουργέ, ακούω την αριστερά να σας κατηγορεί ότι ισοπεδώνετε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ολοκληρωτικά. Ακούω και το άκρο της πτέρυγας του πολιτικού σκηνικού στα δεξιά να κατηγορεί το νομοσχέδιο για δικαιωματισμό. Έχουμε διασταυρούμενα πυρά. Οι μεν λένε ότι εξαφανίζονται τα δικαιώματα, οι δε ότι δίνετε πολλά δικαιώματα. Μάλλον, βαδίζετε σωστά. Μάλλον, είναι στο σωστό δρόμο το νομοσχέδιο.
Από εκεί και πέρα, τι είναι ο νόμος αυτός; Είναι ένα συμπαγές και ευκρινές νομοθέτημα που φιλοδοξεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των δικαστών, στα χέρια των επιτροπών, στα χέρια των δικηγόρων, στα χέρια όλων των ενασχολούμενων με αυτό το φλέγον ζήτημα.
Tι άλλο είναι αυτός ο νόμος; Είναι η επιτομή νομοθέτησης που ενσωματώνει διεθνές δίκαιο, ενωσιακό δίκαιο, διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα και από τις οποίες δεσμεύεται και κυρίως, παράγει εθνικό δίκαιο, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα κι αυτό είναι πανθομολογούμενο πλέον.
Βεβαίως, ζητάμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Βεβαίως, μας χαροποιεί η Συμφωνία της Μάλτας. Βεβαίως, μας χαροποιεί η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας. Βεβαίως, πρέπει να εντείνουμε τις συζητήσεις για αλλαγή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Όλα αυτά είναι μία προοπτική για την επαρκέστερη αντιμετώπιση ενός ζητήματος που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Όμως, το να λέμε ότι όλα γίνονταν τέλεια και να έχουμε χάσει καμιά διακοσαριά χιλιάδες ανθρώπους, να μην ξέρει η επίσημη ελληνική οργανωμένη πολιτεία πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, όταν είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί, για τους οποίους υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία, προφανώς και δεν αποτελεί σωστή διαχείριση του ζητήματος.
Γιατί ξέρετε τι ήταν το σύστημα που εφαρμόσατε; Ήταν ένα σύστημα αναποτελεσματικό, που αποτελούσε μαγνήτη για τις ροές. Αλυσιτελείς διαδικασίες, οι οποίες δεν έφταναν ποτέ σε αποτέλεσμα.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να γίνει διαχείριση ενός τέτοιου ζητήματος χωρίς κράτηση και χωρίς επιστροφές; Αυτό αποδεικνύει και το ιδεολόγημα και το πρίσμα, κάτω από το οποίο αντιμετωπίσατε το ζήτημα και δεν ήταν άλλο από αυτό που άκουγες στο σύνθημα «ας έρθουν όλοι κι ας κάνουν ό,τι θέλουν». Δεν πρέπει μία ευνομούμενη Πολιτεία να βάζει όρους και κανόνες;
Τώρα έρχεστε και κατηγορείτε τις τοπικές κοινωνίες για ξενοφοβία και ρατσισμό! Δεν έγινε ξαφνικά ρατσιστική η ελληνική κοινωνία. Εξάλλου, οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι είναι προσηλωμένοι στους κανόνες φιλοξενίας. Ξέρετε τι είναι αυτό που έφερε στην επιφάνεια τα αισθήματα φόβου και ανησυχίας; Ήταν οι «Ειδομένες» και οι «Μόριες» που εσείς δημιουργήσατε και έφεραν στην επιφάνεια τα αντανακλαστικά των κοινωνιών που φοβούνται γι’ αυτό που θα γίνει, γι’ αυτό που θα έρθει, γι’ αυτό που θα ξημερώσει.
Ο νέος νόμος, όμως, σκοπό έχει να νοικοκυρεύσει μία κατάσταση από πλευράς Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση του ζητήματος και αυτό θα γίνει με τετρακόσιες πενήντα προσλήψεις, όπως είπε ο Υπουργός άμεσα, τόσο στην Υπηρεσία Ασύλου, αλλά και σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες» κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.