- 29 Οκτωβρίου, 2019
Η ατζέντα του Λαού του Αλμυρού – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη έκδοση 26-10-2019
Κου-κου-τζα; Μεταναστευτικό!
Δεν καταλαβαίνω κυρία μου την ξαφνική αναστάτωση, των συμπολιτών μας. Μιλώ και γι’ αυτούς που συμπονούν τους πολύπαθους πρόσφυγες, αλλά και γι’ αυτούς που φωνάζουν για κατάλυση του κράτους και της ελευθερίας μας.
Τόσο καιρό, όταν βλέπατε ειδήσεις, τι καταλαβαίνατε; Ότι η Μυτιλήνη ή η Σάμος, είναι σε άλλη χώρα; Ότι αυτά που παρακολουθείτε δεν σας αφορούν. Ε, τότε, καλώς να τα δεχθούμε…
Ελπίδα και φως, αυτή η χώρα θα δει, όταν ο Μυτιληνιός νοιαστεί για το τι γίνεται στον Αλμυρό και ο Αλμυριώτης γι’ όσα συμβαίνουν στην Μυτιλήνη.
Είχαμε τον χρόνο, ή μάλλον τα χρόνια να διαμαρτυρηθούμε για όσα συμβαίνουν στα ακριτικά μας νησιά, στα σύνορά μας, να ζητήσουμε αυστηρότερο έλεγχο για το ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι.
Τώρα είμαστε στο «και πέντε» και μάλλον θα επικρατήσουν σε κάθε πόλη οι πιο ακραίοι… είτε της μιας άποψης, είτε της άλλης.
Φοβούμαι πολύ, όλα αυτά που έρχονται. Θέλει ομοψυχία, σοβαρότητα, καθαρή σκέψη. Θέλει αγάπη στον άνθρωπο, αλλά και δικαιοσύνη και σεβασμό εν μέσω κρίσης στα κεκτημένα του Έλληνα.
Πάντα… κατά την ταπεινή μου άποψη.
Όφωνο ζήτησες… όφωνο θα λάβεις!
Τρολλάρισμα με την καλή έννοια, έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Τσούτσας, στον Πρόεδρο της Ευξεινούπολης κ. Αργύρη Τέφογλου. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Τέφογλου ζήτησε ασύρματο μικρόφωνο, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να εκφέρουν γνώμη και να ακούγονται οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Ο κ. Τσούτσας, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Προέδρου και από την Τετάρτη και τούδε και στο εξής… το ασύρματο μικρόφωνο κάνει βόλτες στις συνεδριάσεις. Καλορίζικο…
Σχολεία στα μουσεία
Με χαρά διαβάζουμε για σχολικές εκδρομές στα μουσεία του Αλμυρού. Επαινούμε την επιλογή των εκπαιδευτικών και παροτρύνουμε να συνεχίσουν κυκλικά, σε όλα τα μουσεία, όπως και στη βιβλιοθήκη του Δήμου.
Η ιστορία της περιοχής μας είναι πολύ πλούσια και ο καλύτερος τρόπος να την αγκαλιάσουν τα παιδιά μας είναι μέσα από σχετικές δράσεις.
Εργασίες για τα Ζερέλια
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις για την αναγνώριση των Ζερελίων, αλλά και για εκδηλώσεις που θα γίνουν στο «πλοίο των Ζερελίων» (όπως ονομάζεται το κτίριο που στέκει πάνω από τις λίμνες και περιμένει αξιοποίησης). Την εβδομάδα που πέρασε ο Δήμος Αλμυρού και μετά από σύσταση και πρωτοβουλία μας, φιλοξένησε την ομάδα του Τάκη Θεοδοσίου, ειδικού στους μετεωρίτες, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο μουσείο Αλμυρού, στην πινακοθήκη, στο Αχίλλειο, στα Ζερέλια και στο Κουρί και συνάντησαν Αλμυριώτες, οι οποίοι συντάσσονται στην προσπάθεια ανάδειξης των λιμνών, όπως ο Βίκτωρας Κοντονάτσιος, ο Βασίλης Φυτιλής, ο Ιωάννης Θωμαΐδης, ο Μιλτιάδης Λασκαρίδης, ο Δημήτρης Τσούτσας, η Αρετή Μπέη. Οι συναντήσεις απέδωσαν καρπούς και θα είναι σύντομα ανακοινώσιμοι.
Χάρτα της Ειδομένης
Το Δίκτυο Χάρτα της Ειδομένης (πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Εύβοιας πραγματοποίησε Εργαστήριο για ζητήματα δεοντολογίας στον δημόσιο λόγο σχετικά με πρόσφυγες και μετανάστες το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα. Δυο δημοσιογράφοι μας, παρακολούθησαν την ημερίδα, με σκοπό να ενημερωθούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα, σχετικά με την παρούσα κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι πήραμε πολλές πληροφορίες, αλλά αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι είναι τόσο σύνθετο το μεταναστευτικό, που θέλει βαθιά γνώση και σκέψη και μεγάλη προσοχή στην εκφορά άποψης.
Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας μας παρουσίασαν το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου διαχειρίζονται οι διεθνείς οργανισμοί το ζήτημα, μας εξήγησαν την ορολογία που υιοθετούν και περιέγραψαν την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, με έγκριτους δημοσιογράφους, συζητήσαμε για δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν στην κάλυψη του προσφυγικού, με βάση συγκεκριμένα, πραγματικά παραδείγματα. Τέλος συζητήσαμε για τον εξειδικευμένο οδηγό δημοσιογραφικής δεοντολογίας για ανάλογα θέματα, ως εργαλείο για να βελτιωθεί ο τρόπος που γράφουμε και μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες στις αίθουσες σύνταξης, στις αίθουσες διδασκαλίας, στη δημόσια σφαίρα.