• 17 Οκτωβρίου, 2019

Ομιλία της Κ. Τσούτσα αυτή την Κυριακή για τη διακοπή του καπνίσματος

Ομιλία της Κ. Τσούτσα αυτή την Κυριακή για τη διακοπή του καπνίσματος

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, στις 6 το απόγευμα, η Κατερίνα Τσούτσα, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα “υπάρχει εύκολος τρόπος να κόψω το κάπνισμα”;

Η πολύπειρη συμβουλευτική ψυχολόγος, δίνει την ευκαιρία για όσους το επιθυμούν να ενημερωθούν και να λάβουν βοήθεια στην απόφαση να διακόψουν το κάπνισμα. Ζητήσαμε από την κυρία Τσούτσα, να μας παραχωρήσει μια σύντομη συνέντευξη σχετικά με το θέμα της ομιλίας.

Αν ρωτήσεις εκατό καπνιστές οι εβδομήντα δηλώνουν ότι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Γιατί δεν το κόβουν;       

       Συχνά οι άνθρωποι κολλάμε σε συνήθειες, σε συμπεριφορές που σιγά-σιγά πείθουμε τον εαυτό μας ότι έτσι είμαστε, οι συνθήκες δεν μας ευνοούν να αλλάξουμε τώρα, ότι δεν μπορούμε αλλιώς κ.α. Στεκόμαστε μετέωροι μπροστά σε ένα χάσμα που βρίσκεται μπροστά με μια συνήθειας σαν το κάπνισμα και της ενδόμυχης ή φανερής μας επιθυμίας να περνάγαμε απέναντι που θα ήμασταν πιο υγείες, θα δείχναμε νεότεροι και πιο φρέσκοι, το πορτοφόλι θα ήταν πιο γεμάτο, η ενέργειά μας στο φουλ και γενικότερα δεν θα μας έσερνε από τη μύτη ένα πακέτο στη τσέπη.

 

Γιατί ασχολήθηκες με  τη διακοπή καπνίσματος;

        Λοιπόν η δουλειά μου είναι να χτίζω γέφυρες στο νου και στη ζωή των ανθρώπων που έρχονται σε μένα για να περάσουν αυτό το χάσμα. Ίσως  είναι κατάλοιπο ότι ήθελα να γίνω μηχανικός. Ξεκίνησα σπουδάζοντας Μαθηματικά αλλά η Ψυχολογία με κέρδισε. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά  έκανα μεταπτυχιακά στη Αγγλία- Συμβουλευτική στο Roehampton,  Κοινωνική Ψυχολογία στο Surrrey και Νευροεπιστήμη στο UCL.

        Η γέφυρα του μυαλού και του νου στις εξαρτήσεις και το ψυχικό τραύμα έγινε το νέο αντικείμενο της δουλειάς μου. Ήμουν επτά χρόνια υπεύθυνη ψυχολογικής απεξάρτησης στο Ιατρ. Διακοπής Καπνίσματος της Ιατρικής Σχολής του Νοσ. Ευαγγελισμός. Έχω συμμετάσχει στην χαρά εκατοντάδων καπνιστών που κατάφεραν να το κόψουν και να κερδίσουν την ελευθερία τους πίσω.  

       Επίσης είχα την τιμή να είμαι εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στα σεμινάρια εκπαίδευσης ειδικών για τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος της χώρας.

 

Υπάρχει εύκολος τρόπος να κόψει κανείς το κάπνισμα;

        Στο πρόγραμμα  δεν δίνω συμβουλές γιατί να κόψετε το κάπνισμα. Οδηγώ τους καπνιστές να ελευθερωθούν επιτυχώς από αυτό. Το health coaching έχει σκοπό να κάνει πρωταθλητές ζωής. Ξεκινώντας ο κάθε καπνιστής θα κατανοήσει ότι:

  1. Το θέλω είναι ο καλύτερος σύμμαχος του μπορώ. Το θέλω αλλάζει όταν καταλάβουμε τα παραμύθια, τις παγίδες, και τις φοβέρες του τσιγάρου.
  2. Υπάρχουν εύκολοι δρόμοι και πιο δύσκολοι για να κόψει κανείς το κάπνισμα. Εσείς διαλέγετε. Σ’ αυτό το δρόμο για την ελευθερία έχετε επιλογές και τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις.
  3. Το κάπνισμα έχει ένα από τα ισχυρότερα προφίλ αποτύπωσης στο μυαλό και το σώμα. Τα μαθαίνουμε και τα ελέγχουμε.

 

Πληροφορίες: Τηλ: 69 304 11 304 E-mail: aiktsou@mail.com

 Επιστημονικά Άρθρα για την Εξάρτηση στην Νικοτίνη:

Ishaki E. Tsoutsa A., et al (2014). The importance of early COPD diagnosis during a smoking cessation program. Tobacco Ind Dis 2014; 12(Suppl 1): A22

Tsoutsa, A. et al. Couples of Significant others (COSO) in a joint effort to quit smoking. Tobacco Induced Diseases 2014, 12(Suppl 1):A26

Nikoloutsou I, Tsoutsa A, et al (2014) Smoking cessation changes basic metabolism, body weight, leptin and insulin levels, adipose tissue percentage, index of insulin resistance and index of insulin secretion. Tobacco Ind Dis 12(Suppl 1):A24

Litsiou E, Tsoutsa A, et al. (2013) CXCL13 in tertiary lymphoid tissues: sites of production are different from sites of functional localization. Am J Respir Crit Care Med. 2013 Jun 1;187(11):1194-202.

Tsoutsa A, Fotopoulos D, Litsiou E, Zakynthinos S, Katsaounou P Treatment of tobacco addiction using the feeling-state addiction protocol (FSAP) ofthe eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) treatment. Presentation, ERS Annual Congress, Barchelona, September 7-11, (3346), 2013.


Σχετικά Άρθρα

Ομιλία της Κ. Τσούτσα για τη διακοπή του καπνίσματος

Ομιλία της Κ. Τσούτσα για τη διακοπή του καπνίσματος

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, στις 6 το απόγευμα, η Κατερίνα Τσούτσα, Συμβουλευτική…