- 17 Οκτωβρίου, 2019
Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 12-10-2019
Με πείσμα ο χρόνος κράτησε
τα δίδυμα Ζερέλια,
λες για να δείξουν τα κρυφά
συμπαντικά «ευαγγέλια».
Πολύς ο κόπος, μακρύς και δαιδαλώδης ο δρόμος διερεύνησης και πιστοποίησης των πετρωμάτων, που ενδεικτικά -προς το παρόν- τείνουν να αποδείξουν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν: ότι οι λίμνες Ζερέλια προκλήθηκαν από πρόσκρουση μετεωρίτη (ενός ή περισσοτέρων) στη Γη. Ο «μίτος της Αριάδνης» ωστόσο βρέθηκε και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι…
Μια συναρπαστική εξωγήινη ιστορία είναι σε εξέλιξη και προφανώς ο τόπος μας θα γίνει σημείο αναφοράς, αλλά και ίσως σπουδαίος τουριστικός προορισμός. Αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορία στο έπακρο.
Προφανώς φαντάζει περίεργο πάντως να θέλεις να …συγχαρείς την τοπική εφημερίδα, που εσύ ο ίδιος προ 20ετίας …ίδρυσες. Αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού η επιμονή της Βιβής, της νέας εκδότριας και των συνεργατών της, αλλά και η φιλοτιμία για τις αρχικές δαπάνες της έρευνας του Γιάννη Θωμαΐδη και της Αργυρούλας Αραπίτσα είναι εκείνες που ενθαρρύνουν και τους ειδικούς επιστήμονες να ψάξουν περισσότερο τις λίμνες, τα πετρώματά τους, την ιστορία τους και να συνεχίσουν μέχρι να έχουν στα χέρια τους και να μπορέσουν να εμφανίσουν το τελικό αποτέλεσμα, από έγκυρα πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού..
Ένας Ασιάτης σοφός είπε κάποτε ότι «ακόμη και για το μεγαλύτερο ταξίδι χρειάζεται να κάνεις το πρώτο βήμα».
Σσσσς… κάντε ησυχία…. Μην το ξυπνάτε. Ακόμη δεν …θύμωσε φέτος το Φθινόπωρο. Εκτός αν κρατάει μαζεμένες για το τέλος τις μετεωρολογικές «κατραπακιές» του.
Στο 1,02 ευρώ το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά, την ερχόμενη εβδομάδα (15 Οκτωβρίου). Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ).
Οδηγίες για την εποχική γρίπη, δίνει το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως αποτελεσματικότερου τρόπου πρόληψης. «Όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση τού ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της». Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Για τον εμβολιασμό, ωστόσο, μην περιμένετε να έρθει ο …Ιανουάριος. Εμβολιαστείτε από σήμερα…
Έως ότου ψηφιστεί η διάταξη (εντός των επόμενων ημερών, δηλαδή) που θα προβλέπει την κατάργηση της κλήρωσης για τη σημαία στο Δημοτικό, το υπουργείο Παιδείας καλεί τα δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά σχολεία να μην προβούν σε καμία επιλογή σημαιοφόρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 3 του ΠΔ79/17 (ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017) καθώς το κριτήριο για την επιλογή προβλέπεται να είναι η σχολική επίδοση των μαθητών. Επιστροφή στο παλιό σύστημα, με άλλα λόγια, που ήταν λογικότερο και προφανές.
«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» θα αποβεί η κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών στα θρησκευτικά και οι άμεσες αλλαγές που θα υιοθετηθούν στα υπάρχοντα. Σ’ αυτή τη σολομώντεια λύση κατατείνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά και αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών του μαθήματος, σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Οι συνέπειες της απόφασης προκαλούν προβληματισμό στην Εκκλησία και στις θεολογικές σχολές, καθώς επί της ουσίας τα θρησκευτικά καθίστανται προαιρετικό μάθημα. Τα καίρια ερωτήματα που τίθενται είναι τι μάθημα θα κάνουν οι μαθητές που θα ζητήσουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά και ποιος θα αναλάβει τη θρησκευτική εκπαίδευση των ετερόθρησκων ή ετερόδοξων μαθητών. Μεγάλο μπλέξιμο…
Άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις λεπτομέρειες (όσες έχουν γίνει ήδη γνωστές) από την παράνομη δράση 13 αρχαιοκαπήλων, που δρούσε σε ευρεία έκταση του Θεσσαλικού κάμπου, πέριξ του Πηνειού, και εμπλέκεται, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, σε 31 νυχτερινές εκσκαφές! Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι κάποιοι από τους κυνηγούς θησαυρών έπεσαν στο «δόκανο» της αστυνομίας μετά από ένα τροχαίο ατύχημα του αυτοκινήτου τους με …αγριογούρουνο, από το οποίο προκλήθηκε ακινητοποίηση του οχήματός τους, ενώ η αστυνομική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για να εκτιμηθεί το εύρος και η αρχαιολογική αξία της συνολικής τους λείας.
Εντυπωσιάζει πάντως το …πλήθος των Ελλήνων που αποκαλύπτεται κάθε τόσο να ψάχνει για θησαυρούς είτε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας (200 χρόνια τουλάχιστον πριν) ή από την εποχή του Εμφυλίου και της Κατοχής (75 χρόνια πριν). Όλοι οι επίδοξοι «Ιντιάνα Τζόουνς» διαδίδουν διαρκώς στο …συνωμοτικό περιβάλλον τους ότι τάχα κατέχουν πρόχειρους χάρτες και σκαριφήματα, άλλου είδους σημάδια και πληροφορίες από και προς τα πιο απίθανα μέρη της Ελληνικής υπαίθρου και , όσο απομακρινόμαστε από την ….ιστορική και χρονική πραγματικότητα τόσο -φευ- αποδεικνύεται ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός». Αλλά η μανία του κάθε τυχοδιώκτη παραμένει επίμονη, συχνή και αδιαπραγμάτευτη.
Κι ο πιο μεγάλος φόβος των λαθρο-σκαπανέων; Μην πέσουν -αντί χρυσών λιρών κτλ.- σε «τίποτα αρχαία και μπλέξουν άσχημα».
Φέρτε μια νέα νίκη από τα Σέλλανα, ΓουΣουάδες μου… Είναι απαραίτητο να «δέσουμε» την παραμονή στην κατηγορία όσο πιο νωρίς γίνεται…
Κάποτε ένας φτωχός Σκωτσέζος αγρότης, ενώ καλλιεργούσε το χωράφι του άκουσε τη φωνή ενός παιδιού που κλαίγοντας ζητούσε βοήθεια…
Αμέσως παράτησε τα εργαλεία του κι έτρεξε προς το μέρος ενός βούρκου, απ’ όπου προέρχονταν οι φωνές. Τι να δει; Ένα τρομοκρατημένο αγόρι, βυθισμένο κιόλας μέχρι τη μέση στη λάσπη, πάλευε μάταια να ελευθερωθεί ουρλιάζοντας. Χωρίς αργοπορία ο αγρότης έσωσε το αγόρι, που σίγουρα θα πέθαινε αργά και βασανιστικά…
Την επομένη, μια φανταχτερή άμαξα με δύο άλογα σταμάτησε μπροστά από την αγροικία του. Κατέβηκε ένας καλοντυμένος ευγενής κύριος, που του συστήθηκε ως ο πατέρας του αγοριού που είχε σώσει ο αγρότης..
–Θα ήθελα να σας ανταμείψω για την πράξη σας, είπε ο κύριος. Σώσατε τη ζωή του γιου μου..!
–Όχι, δεν είναι δυνατόν να πληρωθώ για ό,τι έκανα, απάντησε ο Σκωτσέζος αγρότης, απορρίπτοντας την προσφορά. Την ίδια στιγμή, στην πόρτα του χαμόσπιτου εμφανίστηκε ο γιός του αγρότη..
–Αυτός είναι ο γιός σας; Ρώτησε ο καλοντυμένος κύριος.
–Μάλιστα, απάντησε με υπερηφάνεια ο αγρότης.
–Θα κάνουμε μια συμφωνία. Αφήστε με να προσφέρω στο γιο σας το ίδιο επίπεδο μόρφωσης που απολαμβάνει ο δικός μου. Αν ο μικρός μοιάζει στον πατέρα του τότε, χωρίς αμφιβολία, μεγαλώνοντας θα γίνει κάτι για το οποίο και οι δυο μας θα υπερηφανευόμαστε.
Έτσι κι έγινε..!
Ο γιος του αγρότη παρακολούθησε τα καλύτερα σχολεία και αποφοίτησε από τη φημισμένη ιατρική σχολή του νοσοκομείου της Αγίας Μαρίας στο Λονδίνο.
Έπειτα από την αποφοίτησή του, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Το όνομα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ..!
Ο γιος του ευγενούς κυρίου, που σώθηκε από το βούρκο, χτυπήθηκε από βαριά πνευμονία μετά από χρόνια. Ο μόνος τρόπος να σωθεί ήταν τότε η πενικιλίνη..
Ποιό ήταν το όνομα εκείνου του ευγενούς κυρίου; Λόρδος Ράντολφ Τσώρτσιλ. Το όνομα του γιού του; Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ!
Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Ο αμόρφωτος αγρότης, πατέρας του πατέρα της πενικιλίνης, έσωσε τη ζωή ενός παιδιού, που, μεγαλώνοντας, θα κυβερνούσε τη Μεγάλη Βρετανία και θα ονομαζόταν, διεθνώς, «Πατέρας της Νίκης» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έμπρακτη ευγνωμοσύνη του Λόρδου Ράντολφ Τσώρτσιλ άνοιξε το δρόμο στη δημιουργία του Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη, που θα έσωζε –για δεύτερη φορά– τη ζωή του γιου του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μια θαυμαστή ιστορία δυο διάσημων προσωπικοτήτων, που –κι επειδή ήταν διάσημοι– έγινε γνωστή. Πραγματικά, ο φτωχός Σκωτσέζος αγρότης έκανε ένα καλό με αγνότητα καρδιάς, χωρίς υπολογισμό, γιατί πίστευε απλά στη δύναμή του. Και το καλό αυτό πήγε ανυπολόγιστα μακριά…
«Τώρα που χρειάζονταν τα νιάτα, ήρθαν τα γηρατειά…» (Μενέλαος Λουντέμης).
«Απλά να ζεις περιμένοντας να πεθάνεις είναι σκληρή δουλειά.» (Τσαρλς Μπουκόφσκι).