- 3 Οκτωβρίου, 2019
Δ. Κολυνδρίνη στο 39ο Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε.: «Το αγροτικό μας αποτύπωμα είναι βαθύ»:
Δημοσιεύουμε τον χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη κας Δωροθέας Κολυνδρίνη κατά την κήρυξη της έναρξης του 398ου Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε.:
Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τη διεξαγωγή του 39ου Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε. στην έδρα της Π.Ε. Μαγνησίας, έχοντας αποδεχτεί την τιμητική πρόσκληση για τη συνδιοργάνωσή του.
Για μας είναι σημαντική η υποστήριξη επιστημονικών συνεδριακών εκδηλώσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, καθότι θεωρούμε ότι αυτές δεν προσφέρουν μόνο το βήμα για την παρουσίαση επιστημονικών και ερευνητικών εργασιών, αλλά μπορεί —όπως εν προκειμένω— να παρέχουν ερευνητικά ερεθίσματα, έγκυρες ενημερώσεις και ευκαιρίες εποικοινωνίας για τους γεωτεχνικούς και ζωοτέχνες, τους κτηνοτρόφους και τις κτηνοτροφικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, σε θεματικούς τομείς της ζωικής παραγωγής, όπως την αναπαραγωγή, τη γενετική βελτίωση, τη διατροφή, την εκτροφή, την υγιεινή των αγροτικών ζώων.
Η παραγωγική επανάσταση στη Θεσσαλία ξεκινά από τη γη και τους ανθρώπους της, για αυτό και η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα Ένα πρόγραμμα με εκατοντάδες έργα σύγχρονων υποδομών, που διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία, με δράσεις για την ενίσχυση της προβολής και της εμπορίας των τοπικών προϊόντων και με στοχευμένες παρεμβάσεις που επιλύουν χρόνια προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε ο πρωτογενής τομέας να πρωταγωνιστήσει στην απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Το αγροτικό μας αποτύπωμα είναι βαθύ»:
Μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα 650 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 148 έργα υποδομών, προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (Γεωτρήσεις), ΥΠΑΑΤ (Ταμιευτήρες). Ενδεικτικά: λιμνοδεξαμενή σε Ξηριά, η λίμνη Κάρλα, αγροτικοί δρόμοι, εγγειοβελτιωτικά έργα και εκατοντάδες έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού δίνοντας λύση σε γεωργούς και σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν γεννήτριες. Σημαντικές ήταν και οι δράσεις για την ενίσχυση της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας ενισχύθηκαν 305 παραγωγοί, ενώ από το πρόγραμμα μελισσοκομίας ενισχύθηκαν 980 μελισσοκόμοι. Χρηματοδοτήσαμε 17 Οργανώσεις Παραγωγών. Στο ΠΑΑ εντάχθηκαν 36 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ και έχουμε 15 αιτήσεις πληρωμής από το νέο Πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών εγκρίθηκαν δεκάδες αιτήσεις κτηνοτρόφων ενώ τέλος από το πρόγραμμα αλιείας υλοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με Λιμενικές Αρχές, Αλιευτικούς Συλλόγους και αλιείς και εκδόθηκαν άδειες αλιείας, επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών κλπ.
Μέχρι πρότινος η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τώρα η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Κτηνιατρικής διενεργεί ελέγχους στις δηλώσεις των δικαιούχων των προγραμμάτων, βιολογική κτηνοτροφία και διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προχωρά σε αδειοδοτήσεις πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ελέγχουμε την κυκλοφορία των ζωοτροφών. Η Υπηρεσία μας εκδίδει κάθε χρόνο χιλιάδες υγειονομικά πιστοποιητικά (σφαγής, εκτροφής, αναπαραγωγής, θανάτωσης, εξαγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωοτροφών, καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς ζωικών προϊόντων και ζώντων ζώων κτλ), διενεργεί ελέγχους και δειγματοληψίες (κρεοσκοπικοί έλεγχοι τοπικών σφαγείων, πρόληψης της λύσσας, απογραφές) ενώ εφάρμοσε υγειονομικά προγράμματα ζωικού πληθυσμού:
o Πρόγραμμα εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών
o Πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και των αγελαίων βοοειδών.
o Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας στα βοοειδή (ΣΕΒ) και στα μικρά μηρυκαστικά(ΜΣΕ)
o Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα
o Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλλωσης σε όρνιθες ωοπαραγωγής.
Οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων έχουν να επιδείξουν ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, αναλογικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία, η οποία προσδιορίζεται κυρίως από την συμβολή της αιγοπροβατοτροφίας ―που είναι άλλωστε ο πιο σημαντικός κλάδος της κτηνοτροφίας στην Θεσσαλία, αλλά και ολόκληρης της χώρας― ενώ μικρότερο είναι η συμμετοχή της αγελαδοτροφίας, προσδιοριζόμενης ιδίως από την κρεοπαραγωγό. Παρά ταύτα είναι ενθαρυντικό το γεγονός της διατήρησης πάνω από το 90% της “δεξαμενής πολίτιμων αυτόχθονων γονιδίων” από κτηνοτρόφους της περιοχής μας για τρεις φυλές ζώων τοπικής καταγωγής: α) της αίγας Σκοπέλου, της μοναδικής πιστοποιημένης καθαρής ελληνικής φυλής αιγών με ευρεία αναγνώριση για την υψηλή της γαλακτοπαραγωγή, πιστοποιημένα ζώα αναπαραγωγής της οποίας διατίθενται στην αγορά από την αναγνωρισμένη οργάνωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βόλου και χρησιμοποιούνται για αμιγή αναπαραγωγή και σε διασταυρώσεις αναβάθμισης, β) του πηλιορείτικου πρόβατου, προσαρμοσμένου στις ορεινές συνθήκες και με καλή κρεοπαραγωγική ικανότητα και γ) του πρόβατου Γλώσσας Σκοπέλου, που αν και μικρόσωμο παρουσιάζει αναλογικά καλή γαλακτοπαραγωγική ικανότητα. Μόνο αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της αίγας Σκοπέλου από την αναγνωρισμένη οργάνωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βόλου. Εκτενέστερη παρουσίαση της κτηνοτροφίας της περιοχής μας θα παρουσιαστεί από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε σχετική ομιλία του στο Συνέδριο αυτό.
Ευχόμενη την επιτυχή έναρξη των εργασιών του παρόντος συνεδρίου, κηρύσσω την έναρξη του 39ου Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε. και αναμένουμε οι επιστημονικές ανακοινώσεις του να αξιοποιηθούν με τον προσφορότερο τρόπο για την επίτευξη των στόχων της έρευνας και της ανάπτυξης της εγχώριας ζωικής παραγωγής.