• 1 Οκτωβρίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 28-9-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 28-9-2019

Πώς να περάσουμε καλά

έχουμε αγωνία

κι όχι να διορθώσουμε

αυτήν την κοινωνία.

 

Για τις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και για τα μέτρα της κυβέρνησης προς ανακούφιση των αγροτών μίλησε, μεταξύ άλλων, μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή One Line ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας. Αποκάλυψε -όπως γράφουν τα «Νέα»- δυο μέτρα της κυβέρνησης για τη βοήθεια των αγροτών. Πρώτο, «μετά από συνεννόηση με τον Μάκη Βορίδη και τον Κωστή Χατζηδάκη δίνουμε παράταση στους αγρότες για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για αγροτικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος τους χρόνου». Δεύτερον, «δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες που έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ, είτε είχαν ρύθμιση, είτε τώρα χρωστούν και τους έχει έρθει ειδοποίηση διακοπής, να πάνε στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και να κάνουν νέα ρύθμιση». Εξ όσων ξέρω είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι. Σπεύσατε…

 

Με το που άρχισαν τα πρωτοβρόχια (και χωρίς κάποια ιδιαίτερη ένταση) είχαμε στην Ελλάδα δυο νεκρούς από κεραυνούς, σε Ηλεία και Μεσσηνία, φαινόμενο ασυνήθιστο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, σε μπόρες μπουρίνια κτλ. Φαίνεται πως η περιβόητη «κλιματική αλλαγή» αγριεύει και μας βάζει σε νέες «παραξενιές», συχνά φονικές. Μήπως πρέπει να πάρουμε γενικότερα πρόσθετα μέτρα προστασίας εν όψει χειμώνα; Έστω κι αν διαπιστώνουμε ότι για κάποιες προληπτικές δράσεις είναι κάπως …αργά;

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε την Καλαμάτα, την περασμένη Τρίτη. Έπνευσαν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, ενώ ανεμοστρόβιλος πέρασε μέσα από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ο ανεμοστρόβιλος στη συνοικία της Αγίας Τριάδας ξήλωσε σκεπές και προξένησε ζημιές σε παράγκες των Ρομά που διαμένουν στην περιοχή. Εκκενώθηκαν σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ αρκετές οικογένειες Ρομά βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως διαπιστώνετε, μετά τις εκατοντάδες των κεραυνών, το νέο «φρούτο» στις κακοκαιρίες είναι πλέον και οι ανεμοστρόβιλοι (φωτο αρχείου).

 

Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και η κεντρική εξουσία αναπτύσσει ήδη δράσεις που προσπαθούν να τονώσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη γενικότερα, είναι νομίζω μια καλή στιγμή να κάνει και τη δική της προσπάθεια αναζωογόνησης και η τοπική μας αγορά. Οι υποψηφιότητες που θα υποβληθούν για μια νέα Διοίκηση της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων της Επαρχίας Αλμυρού (έως 4 Οκτωβρίου) και οι αρχαιρεσίες που ορίστηκαν να γίνουν στις 9 Οκτωβρίου πρέπει να «συμπέσουν» με ένα «γενναίο» restart, που μόνο καλό έχει να κάνει στα καθημαγμένα καταστήματα και τις βιοτεχνίες του χώρου στην περιοχή μας. Όλοι και όλες πρέπει να βάλουμε «πλάτη» για κάτι τέτοιο, με πείσμα και …φανατικό τοπικισμό. Και δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ούτε καν τις αρχαιρεσίες. Ας ξεκινήσουμε από …χθες.

 

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, της Ρόδου και άλλων Ελληνικών νησιών, την ώρα που επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 50.000 τουριστών, που βρίσκονται αυτήν την ώρα στη χώρα μας, με συμβόλαια του τουριστικού πρακτορείου της Thomas Cook, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πτώχευση αυτού του Βρετανικού τουριστικού «γίγαντα», με 600 χιλιάδες πελάτες του σ’ όλον τον κόσμο να βρίσκονται ξαφνικά στον ….αέρα, παρομοιάστηκε από γνώστη του χώρου στον Ελληνικό τουρισμό σαν «σεισμός 7 ρίχτερ». Και σαν να μην έφτανε αυτό, είπε επίσης ότι «και μετά το …σεισμό περιμένουμε και το τσουνάμι», υπονοώντας την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί από ακυρώσεις συμβολαίων – κρατήσεων στο εγγύς μέλλον. Κρίμα, πολύ κρίμα, σε μια τεράστια τουριστική «βιομηχανία» που «έπλεε» στη χώρα μας με ούριο άνεμο. Μακάρι, οι απώλειες να αποδειχτούν πολύ μικρότερες από όσες προβλέφθηκαν αρχικά, στην αρχή της πτώχευσης.

 

«Οι Πρέσπες μας στοίχισαν περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι οι δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Ιταλία. Και πού είσαι ακόμη, Αλέξιε… Πάντως εκείνο που συγκινεί είναι η …μετεκλογική σου πολιτική όσφρηση. Ας ευχηθούμε αυτή η αδύνατη «όσφρηση» να βελτιωθεί μόλις σου περάσει το «κρυολόγημα» που άρπαξες στις κάλπες.

 

Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστρέφει το «Ποτάμι» την επιχορήγηση που έλαβε πριν τις βουλευτικές εκλογές. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνάντηση φίλων του «Ποταμιού», τα χρήματα θα δοθούν στο ΕΚΠΑ με την δέσμευση ότι θα ενισχύσουν νέους επιστήμονες, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητούσαν και αυτοί την συνέχιση της καριέρας τους στο εξωτερικό. Την τρέχουσα εβδομάδα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του Ποταμιού στα ταμεία του Ιδρύματος. Η χορηγία προβλέπει ότι όλο το ποσό θα διατεθεί σε υποτροφίες νέων επιστημόνων που έχουν εκπονήσει ή ολοκληρώνουν διδακτορική διατριβή έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ. Εύγε και πάλι εύγε…

 

Κι αυτό πώς το ‘χεις, άραγε; Κάθε που ανοίγουν τα σχολεία το Φθινόπωρο, να …θυμόμαστε -εντός και πέριξ αυτών- ελλείψεις, πρωτοβουλίες κτλ. Ας είναι… Ας γίνεται, ας διορθώνεται και κάτι, κάθε φορά. Πρωτίστως για την ασφάλεια και την καλύτερη διαβίωση μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Πάντως κάποιοι κλαρινογαμπροί, αλλά και …κλαρινοπαππούδες, της πόλης και της περιοχής δείχνουν αμετανόητοι, ως προς την οδηγική τους συμπεριφορά και τα άναρχα παρκαρίσματα. Τρέχουν σαν δαιμονισμένοι σε δρόμους κεντρικούς, βάζουν στη διαπασών τα νταλγκαδιάρικα σουξέ των μαγνητοφώνων τους, παρκάρουν επί πεζοδρομίων, πεζόδρομων κτλ., δεν σέβονται ούτε τα πιο στοιχειώδη κυκλοφοριακά δικαιώματα υπερηλίκων, αναπήρων, μικρών παιδιών. Σε πολλά σημεία του αστικού κέντρου φαίνεται -εκ των υστέρων- ότι η περιλάλητη αναμόρφωσή του μάλλον μας προέκυψε σαν …τερατογένεση. Και δεν φταίει μόνο η ελλιπής αστυνόμευση όλης της οικιστικής ζώνης… Φταίει και η παραδοσιακή έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και ο οξύτατος ωχαδερφισμός, όχι που μας δέρνει, αλλά που μάλλον μας …παραδέρνει. Κι αυτό, το τελευταίο, μάλλον δεν πρόκειται να διορθωθεί εύκολα.

 

Εκατοντάδες μετανάστες αποβιβάζονται κάθε ώρα στα ελληνικά νησιά, όπως αποκαλύπτουν τα «Νέα», μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που έχουν εγκαταστήσει από τα παράλια της Τουρκίας οι διακινητές. Στρατός και Λιμενικό αδυνατούν να κάνουν το παραμικρό μπροστά σε αυτή τη μαζική πληθυσμιακή μετακίνηση. Πού θα φτάσει, πότε και πώς θα σταματήσει αυτό το κακό;

 

Ορισμένοι πολύξεροι του faceboοk και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αρέσκονται να πετάγονται και να αποφθέγγονται επί παντός επιστητού (κατά βάση …αρλουμπολογώντας), κάτω από σχόλια και αναρτήσεις άλλων, γιατί άραγε δεν ιδρύουν μια δική τους, προσωπική ιστοσελίδα (τσάμπα είναι) προκειμένου να εκβάλουν εκεί τα …ντέρτια τους; Μήπως «τη βρίσκουν» απλά να προσβάλουν τους άλλους χρήστες και να προκαλούν ή «φτιάχνονται» διεστραμμένα για να ακούνε κατόπιν τα μπινελίκια τους;

 

Πάει πολύ -κάθε τόσο- να πετάγονται για να σου δώσουν π.χ. μαθήματα δημοκρατίας, ηθικής, δημοσιογραφικής δεοντολογίας κ.ο.κ. οι χειρίστου είδους κομματικοί εγκάθετοι, οι λιγουρο-φιλόσοφοι, οι ανεπάγγελτοι και οι επιεικώς άσχετοι και αμόρφωτοι. Ευτυχώς είναι τόσο λίγοι, όσο όμως και …ανυπόφοροι.

 

Απόλαυσα μια φωτογραφία στο διαδίκτυο, από ένα πλακόστρωτο δρομάκι σε χωριό του Πηλίου, στο κέντρο του οποίου ήταν κι ένα θαυμάσιο πετρόκτιστο, παραδοσιακό εστιατόριο. Στο πεζούλι όμως, φάτσα – κάρτα, να και δυο ντάνες με άδεια πλαστικά τελάρα από μπύρες και αναψυκτικά και στην παρακείμενη κολώνα της ΔΕΗ ένα …κηδειόχαρτο. (Τι ρομαντικό το γεύμα !!!) Πότε θα μάθουμε επιτέλους να προσέχουμε τις λεπτομέρειες;

 

Σύγχρονος μπόμπιρας αναρωτιέται: «Μανούλα, έχω μια απορία: Γιατί μαγειρεύουμε τις μπάμιες πριν τις …πετάξουμε;»

 

Κάποιος πρέπει να πει (διακριτικά ή …αδιάκριτα) σε κάποιες κυρίες που πολιτεύονται είτε εκλέχτηκαν είτε όχι, ότι οι εκλογές τελείωσαν από καιρό. Έχει έλθει επομένως η ώρα να απαλλαγούμε από τις -χαριτόβρυτες, κατά τα άλλα- φωτογραφικές τους πόζες …διαρκείας. Γεροί να είμαστε άπαντες, ας ανανεώσουμε το επικοινωνιακό ραντεβού μας για την επόμενη προεκλογική περίοδο. (Τους συγχαίρω όμως γιατί  προλαβαίνουν ΚΑΙ να ποζάρουν ΚΑΙ να δουλεύουν)

 

«Δεν είδα γύρω μου να σέβεται κανείς τον άνθρωπο. Είδα να σέβονται τον πλούτο, τη δύναμη, την εξουσία, την ατιμία.» (Διδώ Σωτηρίου)

 

«Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο Φασισμός είναι νοοτροπία. Ακόμη και ένας Αντιεξουσιαστής, ένας Αναρχικός, ένας Αριστερός, μπορεί να είναι Φασίστας μεγάλος» (Τζίμης Πανούσης).

 

«Αν σε πληγώσουν κι έχεις τη δύναμη να γελάς, τότε δεν σε νικούν. Τους νικάς.»