• 24 Σεπτεμβρίου, 2019

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στηρίζει ομόφωνα το ψήφισμα των πολιτών για τα Λούνα Παρκ

Οι εκπρόσωποι των πολιτών που υπέγραψαν (σ.σ. η συλλογή υπογραφών συνεχίζειται) το ψήφισμα που προέκυψε από τη συνάντηση πολιτών στην Αλατοστράτα την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, για την αλλαγή αδειοδότησης, λειτουργίας, πιστοποίησης, ελέγχου και εποπτείας των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (λουνα παρκ), υπέβαλε αίτημα στήριξης στους Δημοτικούς Συμβούλους Αλμυρού.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήσαμε κατά “την κατ’ άρθρο 74 παρ. 7 εδάφ. γ’ του Ν.4555/18 (ΦΕΚ 133 Α/19-07-2018 εισαγωγή προς συζήτηση στην 21η   Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. Αλμυρού και λήψη απόφασης περί εκδόσεως ψηφίσματος ΔΣ Δήμου Αλμυρού (εκτός ημερησίας διατάξεως), ταυτόσημου περιεχομένου με το από 18/9/2019 Ψήφισμα Πολιτών”.

Με μόνη διαμαρτυρία του κ. Νίκου Καλλέ, τελικώς το Σώμα, έκανε δεκτό το αίτημά μας και ψήφισε ομόφωνα. Ευχαριστούμε το Προεδρείο, τον Δήμαρχο, αλλά και συνολικά τους Δημοτικούς Συμβούλους για την άμεση αποδοχή του αιτήματος και την ψήφισή του.

Οι πολίτες, ως επόμενη δράση, πρόκειται να ζητήσουν τη στήριξη των βουλευτών Μαγνησίας.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το κείμενο του αιτήματος:

Προς:

1. Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Αλμυρού,
  2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
  3. Αξιότιμα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Αλατοστράτα, παρουσία εκπρόσωπων της Δημοτικής Αρχής, Κοινοτήτων του Αλμυρού, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αλμυρού, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, της Ποιότητας Ζωής, Πολιτιστικών Συλλόγων, των Κινήσεων Νέων Πτελεού και Σούρπης, της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και πολιτών του Αλμυρού, παρουσιάστηκε και αναλύθηκε διεξοδικά από την κα Έλενα Ράπτη (νομικό-Πυραγό ΠΣ) η σύνθετη, μη επαρκής κείμενη νομοθεσία αναφορικά με την αδειοδότηση, λειτουργία, πιστοποίηση, ελέγχου και εποπτεία των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (λούνα παρκ) και διαπιστώθηκε η αδίρητη ανάγκη αναμόρφωσης της, προς την κατεύθυνση των ισχυόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας, πιστοποίησης, ελέγχου και εποπτείας των λούνα παρκ σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νέα σειρά Ευρωπαϊκών προτύπων EN 13814-1/2/3:2019 για την προστασία των ατόμων από τον κίνδυνο ατυχημάτων και βελτίωση της ασφάλειας μέσω αλλαγών στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία διασκέδασης και συσκευών ψυχαγωγίας. Επίσης, προτάθηκε η μεταβίβαση αρμοδιότητας ελέγχου και επιβεβαίωσης τήρησης του νέου θεσμικού πλαισίου που θα προκύψει σε Διαπιστευμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

Κατόπιν των ανωτέρω,  συνομολογήθηκε και υπογράφηκε Ψήφισμα πολιτών, ως ακολούθως:

1. Συμφωνώ ανεπιφύλακτα και υπογράφω προς το σκοπό της μεταρρύθμισης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την αδειοδότηση, λειτουργία, πιστοποίηση, ελέγχου και εποπτεία των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (λουνα παρκ).
  2. Υπογράφω για ένα νέο, σύγχρονο, σαφές και σύμφωνα με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές, Κανονισμούς λειτουργίας και Πρότυπα μοντέλο (και ιδίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νέα σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων EN 13814-1/2/3:2019) που θα επαναπροσδιορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, ελέγχου, πιστοποίησης και εποπτείας των παιχνιδομηχανών των λούνα παρκ, με γνώμονα την προστασία των χρηστών από τον κίνδυνο ατυχημάτων και τη βελτίωση της ασφάλειας, μέσω αλλαγών στο σχεδιασμό, την κατασκευή και το πλαίσιο λειτουργίας τους.
  3. Υπογράφω, τέλος, για τη θέσπιση και εκχώρηση της αρμοδιότητας πιστοποίησης, ελέγχου και επιβεβαίωσης τήρησης του νέου θεσμικού πλαισίου σε Διαπιστευμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

Μέχρι σήμερα Δευτέρα 23/9/2019, περισσότεροι από 500 πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα, ενώ, η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι την Παρασκευή 27/9/2019, μετά το πέρας της οποίας, το Ψήφισμα (επικυρωμένο από τους υπογράφοντες πολίτες), θα κατατεθεί στους συναρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές του Νομού και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων.

Καθότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και δικαίωμα των πολιτών, και με τη βεβαιότητα του υψηλού αισθήματος θεσμικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας που διέπει έκαστο  εξ ’υμών, προσάγουμε σε γνώση σας τα ανωτέρω και ζητούμε την κατ’ άρθρο 74 παρ. 7 εδάφ. γ’ του Ν.4555/18 (ΦΕΚ 133 Α/19-07-2018 εισαγωγή προς συζήτηση στην 21η   Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. Αλμυρού και λήψη απόφασης περί εκδόσεως ψηφίσματος ΔΣ Δήμου Αλμυρού (εκτός ημερησίας διατάξεως), ταυτόσημου περιεχομένου με το από 18/9/2019 Ψήφισμα Πολιτών.

Με εκτίμηση,

Οι εκπρόσωποι