• 23 Σεπτεμβρίου, 2019

Μαγικές εικόνες οι διαβάσεις πεζών έξω από σχολεία στον Αλμυρό – φωτο-ρεπορτάζ

Μαγικές εικόνες οι διαβάσεις πεζών έξω από σχολεία στον Αλμυρό – φωτο-ρεπορτάζ

Πρόβλημα στην πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία

δημιουργούν τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα

Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν καταγγελία αναγνώστριας. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί της Α.Χ. πηγαίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού. Κατά δήλωση της αναγνώστριάς μας, «για να φτάσουμε στο σχολείο μας, πρέπει να πηδήξουμε πάνω από αδέσποτα, να κατέβουμε στο δρόμο καθώς τα πεζοδρόμια τα έχουν καταλάβει παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και εννοείται ότι όταν θα πρέπει να διασχίσουμε το δρόμο πριν το σχολείο, οι γραμμές των διαβάσεων είναι σβησμένες. Παρακαλούμε όπως προβάλετε το θέμα μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας. Να μην παραλείψω ότι η τροχαία πρέπει να απασχοληθεί με την οδική συμπεριφορά των οδηγών έναντι των μαθητών και των πεζών γενικότερα.»

Μετά την καταγγελία της αναγνώστριάς μας, επισκεφθήκαμε και φωτογραφίσαμε τις διαβάσεις πεζών έξω από τα Δημοτικά σχολεία του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης. Παντού βρήκαμε την απαραίτητη σήμανση, αλλά πουθενά ευδιάκριτες διαβάσεις.

Οι διαβάσεις των πεζών συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των ατυχημάτων με πεζούς.

Πολλές πόλεις ήδη επενδύουν σε τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών (όπως η Νάουσσα και ο Βόλος).

Πιο συγκεκριμένα ο Βόλος ψήφισε για τη διαμόρφωση έξυπνων διαβάσεων για πεζούς σε  τέσσερις διαβάσεις με στόχο την ανάσχεση της ταχύτητας των οχημάτων και τη διευκόλυνση της διέλευσης των πεζών. Το θέμα είχε απασχολήσει την Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας, μετά από παράπονα δημοτών. Η παρέμβαση περιλαμβάνει έξυπνες διαβάσεις στη θέση των υπαρχόντων και συγκεκριμένα στις διασταυρώσεις Δημητριάδος με Ι. Καρτάλη, Δημητριάδος με Δεληγιώργη, Δημητριάδος με Κασσαβέτη και Δημητριάδος με Βλαχάβα. Θα είναι υπερυψωμένες, θα πλαισιώνονται με ειδικό φωτισμό, σχάρες για την απορροή των υδάτων, συστήματα προειδοποίησης φιλικά προς τα ΑΜΕΑ και πλήρη σήμανση.

 

Το Άρθρο 39 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει:

Συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς

  1. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πεζούς. Τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 12 παράγραφος 1, 17 παράγραφος 3 περίπτωση στ’ ́ και 19 παράγραφος 1 του παρόντος Κώδικα, όπου σε οδοστρώματα υπάρχουν διαβάσεις πεζών, οι οποίες έχουν σημανθεί με πινακίδες ή διαγραμμίσεις και η κυκλοφορία των οχημάτων ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή τροχονόμους, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται:

α) Να σταματούν πριν από τη διάβαση, όταν απαγορεύεται σε αυτούς με σήμα να προχωρήσουν ή όταν τυφλοί χρησιμοποιούν και επιδεικνύουν το λευκό μπαστούνι τους, για να δείξουν ότι πρόκειται να διασχίσουν την οδό ή όταν τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) πρόκειται να διασχίσουν την οδό.

 Όταν επιτραπεί να προχωρήσουν, να μη διακόπτουν ή παρεμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, τυφλών ή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει και προχωρούν στη διάβαση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του παρόντας Κώδικα.

β) Αυτοί που προτίθενται να στρίψουν σε άλλη οδό, στην είσοδο της οποίας υπάρχει διάβαση πεζών, να κινούνται αργά και να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς που ήδη χρησιμοποιούν ή εισέρχονται στη διάβαση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του παρόντας Κώδικα και σε περίπτωση ανάγκης να διακόπτουν την πορεία του οχήματός τους.

  1. Αν σε σημασμένη διάβαση πεζών η κυκλοφορία των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή με τροχονόμο, οι οδηγοί υποχρεούνται να πλησιάζουν στη διάβαση με ταχύτητα τόσο μικρή ώστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς που τη χρησιμοποιούν ή εισέρχονται σε αυτήν και σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτουν την πορεία του οχήματος τους για να επιτρέπουν την διέλευση των πεζών.

 

Η περίπτωση των Τρικάλων για τα παράνομα σταθμευμένα

Η Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων για ένα διάστημα άφηνε προειδοποιητικά σημειώματα ότι την επόμενη φορά, ενδεχομένως θα σου κόψει κλήση.

Το ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης έγραφε: Ένα flyer στην πανέμορφη πόλη των Τρικάλων που μοιάζει με κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας μοιράζει μίνι εγκεφαλικά στους Τρικαλινούς οι οποίοι έχουν παρκάρει τα ΙΧ τους πάνω σε ποδηλατόδρομο.

Εάν πλησιάσουν ωστόσο πιο κοντά οι οδηγοί θα συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημείωμα που μοιάζει με εκβιαστικό ραβασάκι από χίππη ναυτοπρόσκοπο.

Ήδη όσοι πάρκαραν τη Δευτέρα στον χαραγμένο ποδηλατόδρομο στο κέντρο των Τρικάλων βρήκαν στο παρμπρίζ μια… πρωτότυπη «κλήση»: «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Την επόμενη φορά όμως που θα παρκάρεις στον ποδηλατόδρομο το πρόστιμο θα είναι 80 ευρώ. Βοήθησε κι εσύ να ζήσουμε όλοι καλύτερα»…