• 17 Σεπτεμβρίου, 2019

«Επαναπατρίζεται» Αλμυριώτισσα διεθνής διαιτητής handball στον Στίβο του Γ.Σ.Α.

«Επαναπατρίζεται» Αλμυριώτισσα διεθνής διαιτητής handball στον Στίβο του Γ.Σ.Α.

Ο λόγος για τη Νικολέτα Βελάνη, την δική μας αθλήτρια του Γ.Σ.Α., που έκανε το δικό της ταξίδι στον αθλητισμό και επιστρέφει στο σύλλογο που ξεκίνησε ως προπονήτρια στίβου.

Ας δούμε όμως την πορεία της συντοπίτισσάς μας… Η Νικολέτα Βελάνη, υπήρξε αθλήτρια στίβου του Γ.Σ.Α. για επτά χρόνια, με πολλές συμμετοχές στις ρίψεις σε πανελλήνιους αγώνες, όπου κατέκτησε την 5η θέση, αλλά και με πολλές συμμετοχές σε διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού το 2010 και πέρασε στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Εκεί απέκτησε την ειδικότητα προπονήτριας καλαθοσφαίρισης, αλλά και το πτυχίο σχολής διαιτησίας μπάσκετ (2014).

Το 2012 ολοκλήρωσε τη Σχολή διαιτησίας χάντμπολ. Εργάστηκε στο ΓΑΣ Κουφαλίων ως προπονήτρια στίβου από το 2014 έως και το 2019. Παράλληλα ανέλαβε διαιτησίες χάντμπολ και beach handball.

Σφύριξε ως διεθνής διαιτητής το 2016 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα beach handball (μετά από εξετάσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος beach handball), το 2017 στο Ζάγκρεμπ Κροατίας (Euro-εθνικές ομάδες ανδρών-γυναικών beach handball) και στην Καέτα Ιταλίας (τελική φάση ευρωπαϊκών ομάδων beach handball), αλλά και στο Final four (τέσσερις τελικούς γυναικών και έναν ανδρών στο beach handball).

Κορυφαίες στιγμές της καριέρας της ως διαιτητή, ήταν φέτος κατά τους μεσογειακούς αγώνες beach handball στην Πάτρα όπου οι Εθνικές μας ομάδες κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και τον Μάρτιο στο world special games Αbu Dhabi handball sala, στην Πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Νικολέτα Βελάνη συνεχίζει να σφυρίζει στην Α2 γυναικών και Β γυναικών ως διαιτητής handball και ίσως φέτος να αναβαθμιστεί για την Α1 γυναικών μετά από εξετάσεις τον Οκτώβριο (η αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο).

Πλέον η Νικολέτα επαναπατρίζεται στον Γ.Σ.Α., απ’ όπου ξεκίνησε ως προπονήτρια ακαδημίας στίβου για παιδιά Δευτέρας Δημοτικού έως και Πέμπτης Δημοτικού. Ας δούμε όμως τι λέει η ίδια για τον αθλητισμό και την καριέρα της:

Τι σημαίνει ο αθλητισμός για ‘σενα και πως συμβάλλουν οι διαιτητές στη άμιλλα και τον αθλητισμό;

Ήθελα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Χαίρομαι που κατόρθωσα και κάνω αυτό που αγαπώ και ως επάγγελμα. Κατ’ αρχήν είναι υγεία, αλλά και διασκέδαση. Σου προσφέρει πολύ έντονες στιγμές. Συναντάς καλούς ανθρώπους και δυνατούς χαρακτήρες. Επίσης σου δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις περιοχές και διαφορετικές κουλτούρες.

Η διαιτησία και η προπονητική είναι παιδαγωγικό μέσο. Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των παιδιών. Έχω αναλάβει αγωνιστικό τμήμα, αλλά και ακαδημίες… Ο αθλητισμός είναι και πρέπει να είναι χαρά. Ένας καλός και τίμιος αγώνας, δεν βοηθά μόνο τον αθλητισμό και τους παίκτες, αλλά και μας που σφυρίζουμε… Ένας τίμιος και καλός αγώνας, αλλάζει τη διάθεση στην καθημερινότητά μας, αλλά και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.

Με την ευκαιρία της συνέντευξης θα μου επιτρέψετε να παροτρύνω τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν τον κλασικό αθλητισμό. Καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα θα μας βρουν στο ανοικτό γήπεδο Αλμυρού.

Πως προέκυψε η συνεργασία με το Γ.Σ.Α.;

Μετά από συζήτησή μου για τα σχέδιά μας, με τη Χάιδω Καραπτσιά σε κάποιους αγώνες, βρήκαμε κοινά σημεία και μου πρότεινε να συνεργαστούμε στο Γ.Σ.Α. Όλα τα μέρη στήριξαν την ιδέα και σήμερα συνεργαζόμαστε μαζί με τον Βασίλη Μπουκώρο στο τμήμα του στίβου του Γ.Σ.Α. Τους ευχαριστώ πολύ. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς να βοηθήσουν στην ενίσχυση των υποδομών και να αξιοποιηθεί και ο χώρος πίσω από το γήπεδο, ο οποίος προς παρόν είναι από όλους μας ξεχασμένος.

Είσαι πολυπράγμων, συνεχίζεις ως διαιτητής, ανέλαβες τμήμα ακαδημίας… τι άλλο κάνεις επαγγελματικά;

Εκτός αυτών, εργάζομαι ως personal trainer, αναλαμβάνω την προετοιμασία για τις σχολές όπως αστυνομικές, ΤΕΦΑΑ, στρατιωτικές, πυροσβεστική κλπ.

Είχε ποτέ ο Αλμυρός beach handball γήπεδο ή αγώνες;

Πρέπει να είχε γίνει ένα τουρνουά κάποτε… αλλά μόνο αυτό…

Θα μπορούσε να γίνει ομάδα;

Δεν είναι δύσκολο. Για να γίνει ομάδα, θα χρειαστεί να διατεθεί για το μεν sala χώρος 40 x 20, ακόμη και σε ένα κλειστό γήπεδο, ενώ για το beach handball 27 x 12…, 33 μέτρα χώρο με ιμάντες και άμμο… και δυο τέρματα… Δεν είναι δύσκολο αν υπάρχει ενδιαφέρον και από αθλητές να κατασκευαστεί και να διατεθεί στους πολίτες ως επιλογή για χόμπι ή για αθλητισμό και γιατί όχι και για πρωταθλητισμό.

Παρά τις κατακτήσεις της Εθνικής μας ομάδας beach handball, δεν είναι ακόμη διαδεδομένο το άθλημα. Μάλιστα ίσως στην επόμενη ολυμπιάδα να το δούμε στα ολυμπιακά αθλήματα.

 

Ευχαριστούμε τη Νικολέτα Βελάνη για τη συνέντευξη και ευχόμαστε στο πολύ δυνατό team του τμήματος Στίβου του Γ.Σ.Α. και στους αθλητές, καλή προπονητική και αγωνιστική χρονιά!


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…