• 27 Αυγούστου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 24-8-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 24-8-2019

Τέτοιες μέρες λυτρώθηκε

η πόλη απ’ τους αγάδες,

για να γιορτάζει σήμερα

με …σούβλες και χαλβάδες.

 

«Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους (του παζαριού)» και αποθανέτω η …δίαιτά μου μετά των …ομοφύλων (φωτο αρχείου).

 

Παζάρι, παραμένεις …σέξι κι όποιος αντέξει…

 

Πέρασαν ήδη 138 χρόνια από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου του 1881, που ο Αλμυρός απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Για άλλη μια φορά, τα Ελευθέρια της πόλης γιορτάστηκαν σχεδόν …υπό εχεμύθεια. Δεν ξέρω αν φταίνε οι κατά καιρούς άρχοντες του τόπου, ιερός κλήρος και οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων, που η αδιαφορία κυριαρχεί αντί των τιμών και εκδηλώσεων που πρέπει να αποδοθούν σε μια τέτοια επέτειο, η οποία πρόσφατα μέχρι που είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν φταίει ο Αύγουστος, οι διακοπές και τα μπάνια του λαού ή το γεγονός ότι η ημέρα της επετείου πλησιάζει με την έναρξη του Αλμυριώτικου …παζαριού. Κανονίστε πάντως γι’ αυτήν την επαναλαμβανόμενη λησμοσύνη και απαξίωση να μοιραστούμε την ντροπή. Όλοι μας και πρώτος εγώ….

 

Σχετικά ήπιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, λίγες ημέρες περίπου πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου μήνα του, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια εικόνα, που ανέδειξε τον Ιούλιο του 2019 στον πιο θερμό μήνα των τελευταίων δεκαετιών. Η κλιματική κρίση εμφανίζεται σε διεθνές επίπεδο, παρότι το φυσικό κλιματιστικό των μελτεμιών λειτούργησε ανακουφιστικά και φέτος στο Αιγαίο και σε πολλές άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

 

Που και που αποκαλύπτεται και κάποια αλήθεια και είμαι βέβαιος πως σιγά – σιγά θα ξεσκεπαστούν τα πάντα για όσους (μέσα και έξω από τη χώρα μας) αποπειράθηκαν την οικονομική εξόντωση της Ελλάδας, την τελευταία δεκαετία: Ο λόρδος Κινγκ, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Παλαιολόγο στην «Καθημερινή», μίλησε με σφοδρότητα ενάντια στη διαχείριση της Ελληνικής κρίσης. «Αυτό που είναι αδιανόητο είναι ότι η συλλογική προσπάθεια των Ευρωπαίων οδήγησε σε απώλεια ΑΕΠ στην Ελλάδα μεγαλύτερη από αυτήν των ΗΠΑ στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης – και σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση εισοδημάτων. Όταν ήμουν φοιτητής στα τέλη της δεκαετίας του ’60 θεωρούσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά. Ανεξαρτήτως αν έγινε εσκεμμένα ή όχι, είναι φρικτό αυτό που συνέβη στην Ελλάδα».

 

Σας θυμίζει κάτι από το πρόσφατο παρελθόν στον Αλμυρό; Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο ενός 19χρονου φοιτητή στη Σάμο, που έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ έπαιζε μπάσκετ, διαβάζω δηλώσεις ότι υπάρχουν ημέρες που όλο το νησί της Σάμου καλύπτεται μόνο από ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ, αν και υπάρχουν τέσσερα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΥΝ, δήλωσε στο OPEN και τον Δημήτρη Φρέσκο: «Δυστυχώς, η Σάμος -το έχουμε πει πολλές φορές- καλύπτεται μόνο με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και η Δυτική Σάμος σε πολλές βάρδιες τον μήνα, όταν το Καρλόβασι δεν έχει οδηγούς μένει ακάλυπτο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Στα καρδιολογικά περιστατικά δε, ακόμη και το ένα λεπτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα παιδί που έπαθε ανακοπή και καθυστέρησε μιάμιση ώρα να πάει στο νοσοκομείο.»

 

Επ’ ευκαιρία: Να ελπίζουμε ότι η ετοιμότητα των τοπικών φορέων Υγείας στην περιοχή μας θα είναι αυξημένη, τουλάχιστον κατά την περίοδο του παζαριού και την αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού που θα το επισκέπτεται;

 

Αντιγράφω και προσυπογράφω αυτούσια την ανάρτηση του διαδικτυακού μου φίλου Νίκου Μαλεζά: Σε μια Ελλάδα που κάποιοι βάρβαροι υπάνθρωποι αποφάσισαν να την κάψουν από άκρη σε άκρη, έναν τεράστιο σεβασμό κι ένα ακόμα πιο τεράστιο «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες μας, όπου με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ζωές, εκτάσεις πρασίνου και περιουσίες, επιβάλλεται να το δώσουμε όλοι μας!!! Να είστε όλοι καλά κι όταν τελειώσει κι ο φετινός εφιάλτης, να επιστρέψετε υγιείς στα σπίτια σας. Είστε ήρωες…

 

Διάβασα κάπου ότι σχεδόν το 50% των δασικών εκτάσεων παγκοσμίως έχουν εξαφανιστεί. Το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν η διαπίστωση είναι πραγματική, αν μη τι άλλο, είναι εφιαλτική και πρέπει να μας τρομάζει όλους μας.

 

Εντυπωσιάζει πάλι η είδηση για νέες δωρεές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ σε νοσοκομειακές υποδομές, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και προέρχονται πάλι από το μεγάλο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Οι πληροφορίες αφορούν τις σημαντικότερες από τις νέες υποδομές να είναι η κατασκευή ενός νέου Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή και το πρώτο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη. Επίσης περιλαμβάνεται η ενίσχυση εκπαίδευσης του νοσηλευτικού τομέα, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Και ειδικού ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ελλάδα, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι πιο δυνατοί των Ελλήνων εφοπλιστών και οι παλιοί, θρυλικοί καπεταναίοι συχνά δείχνουν έμπρακτα ότι δεν ξεχνούν την πατρίδα τους.

 

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποδοχή κληρονομιάς, με νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα, αναμένονται να αυξηθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης φτάνοντας έως και τις 48. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και άλλους έκτακτους φόρους ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης έχει λάβει και το «πράσινο» φως των θεσμών. Η ρύθμιση αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο αποποίησης κληρονομιάς, που διογκώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Σε ό,τι αφορά τις τακτικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κτλ., η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24. Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται βάσει της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή θα συνδέεται με το δηλωθέν εισόδημα και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Η γενικότερη αλήθεια είναι ότι τα χρέη προς το Δημόσιο προσπαθούν να γίνουν πλέον πιο …φιλικά, βοηθώντας την αποπληρωμή από πλευράς των πολιτών.

 

Έχω βαρεθεί να διαβάζω κάθε μέρα στα social media προπαγανδιστικά άρθρα για διάφορα φάρμακα, μαντζούνια και σκευάσματα που θεραπεύουν …πάσα νόσον και πάσα…. (άντε να μην το πω) από αδιευκρίνιστες εταιρείες (;) φαρμάκων και σου αποστέλλονται με αντικαταβολές κτλ. κτλ. Τόσο πολύ και τόσο γλυκό είναι το «μέλι» ή άραγε τόσο πολύ πληθήνανε οι αφελείς. Και οι κρατικοί φορείς Υγείας δεν βλέπουν ότι αυτό το προπαγανδιστικό κακό με τα ….μαντζούνια έχει παραγίνει και ίσως -σε κάποιες των περιπτώσεων- να βάζει και σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή κάποιων ευκολόπιστων; Πότε επιτέλους πρέπει να παρέμβει και να σταματήσει το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων;

 

Να ευχηθούμε τα καλύτερα και πάνω απ’ όλα υγεία στη νέα Δημοτική Αρχή του Αλμυρού, την ομάδα Διοίκησης και όλο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ειδικότερη ευχή να βρουν όλες οι πτέρυγες του διεξόδους και συναινέσεις, συνεργασίες για το καλό του τόπου.

 

Η αλήθεια είναι ότι μετά από το νέο εκλογικό Νόμο και τους συσχετισμούς που προέκυψαν -με την απλή αναλογική κυρίως- σε όλη την Ελλάδα, η πορεία στους Δήμους μάλλον δεν θα είναι εύκολη κι απρόσκοπτη στο εξής. Στον Αλμυρό και στην περιοχή του όμως έχουν στενέψει πολύ τα περιθώρια και ο τόπος χρειάζεται πλέον κάτι περισσότερο, κάτι πιο …προωθητικό από μια σκέτη διαχείριση των Δημοτικών μας πραγμάτων. Μόνο με σταθερά και εμπνευσμένα οράματα, πολλή δουλειά και ευρύτερες συνεργασίες θα καταφέρουμε κάτι καλό.

 

Σε μια συμβολική κίνηση για να προσελκύσει την προσοχή στο πρόβλημα, η Ισλανδία προέβη στα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη του Όκγιεκουλ, του πρώτου παγετώνα του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς εξαφανίσθηκε εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας — μια ευκαιρία για τους επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της απορρύθμισης του κλίματος. «Θα είναι το πρώτο μνημείο για έναν παγετώνα που εξαφανίσθηκε εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στον κόσμο», είχε δηλώσει τον Ιούλιο η Σιμέν Χάου, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία. Μ’ αυτή την πλάκα, η οποία φέρει την επιγραφή «Μια επιστολή για το μέλλον» στα ισλανδικά και τα αγγλικά, οι ερευνητές ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό όσον αφορά την εξαφάνιση των παγετώνων και τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Η πλάκα φέρει επίσης την επιγραφή «415 ppm CO2», μια αναφορά στο επίπεδο ρεκόρ συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο στην ατμόσφαιρα. Κοντολογίς οι προειδοποιητικές «καμπάνες» ηχούν, αλλά ποιος τις ακούει;

 

«Για να υποτάξεις κάποιον, φτωχοποίησέ τον» (Ξενοφών)

 

Όταν ο Θεός σου δίνει ένα ταλέντο, σου δίνει κι ένα μαστίγιο

που το έχεις μόνο για να αυτομαστιγώνεσαι. (Τρούμαν Καπότε.)


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…