• 26 Αυγούστου, 2019

Σε αναμονή για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών στην Αμαλιάπολη

Σε αναμονή για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών στην Αμαλιάπολη

Το 2020 η έναρξη καταδύσεων στους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους

 

Σε λιγότερο από δυο μήνες αναμένεται να εγκαινιαστεί το Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Επισκεπτών των Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που στεγάζεται στο ισόγειο του Λιμεναρχείου στην Αμαλιάπολη.

Κλιμάκιο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων επισκέφθηκε την Αμαλιάπολη, τον Ιούλιο με σκοπό να ολοκληρωθεί το Κέντρο Ενημέρωσης, καθώς και να καθοριστούν οι επισκέψιμοι χώροι.

Πρόκειται για το ευρωμεσογειακό έργο BLUEMED στο οποίο συμμετέχει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του πλούσιου βυθού στις θέσεις των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων που θα λειτουργούν ως «υποβρύχια μουσεία».

Η δημοτική αρχή έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου και καλύπτει τα έξοδα διαμονής του κλιμακίου.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, δημιουργούνται τέσσερις επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο στην Περιστέρα Αλοννήσου, στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων), στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων) και στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης.

Μετά από πρόταση του Δήμου Αλμυρού συμπεριλήφθηκε στη μελέτη και η κατασκευή του Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (Κ.Ε.Ε.Κ.) που θα λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα θα απευθύνεται και σε μη καταδυόμενο κοινό, τεκμηριώνοντας με εποπτικά μέσα τις ενάλιες αρχαιότητες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου αποτέλεσε η ψηφιοποίηση των ενάλιων επισκέψιμων χώρων. Μέσω της ψηφιοποίησης θα προβάλλονται οι ενάλιες αρχαιότητες με εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την εμπειρία διενέργειας υποβρύχιας επισκόπησης.

Η δεύτερη φάση εργασιών στα τρία ναυάγια του Δυτικού Παγασητικού Κόλπου (Κίκυνθος, Γλάρος και Τηλέγραφος) ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019, ενώ έχουν καθοριστεί και οι υποβρύχιες διαδρομές των αυτοδυτών.    

Ο κ. Άγγελος Μαγκλής επικεφαλής για την ψηφιοποίηση των ενάλιων αρχαιοτήτων στην Αμαλιάπολη και τις Νηές δήλωσε στον Λαό του Αλμυρού: «Η ψηφιοποίηση των ενάλιων χώρων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί το κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Επισκεπτών που θα λειτουργήσει σε 1 με 1,5 μήνα.

Κλιμάκιο την Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων επισκέφθηκε την Αμαλιάπολη, ώστε να διευθετηθούν όποιες εκκρεμότητες και να καθοριστούν οι επισκέψιμοι χώροι.

Το 2020 είναι το έτος όπου θα τεθούν σε λειτουργία οι Ενάλιοι Χώροι και να είναι εφικτές οι καταδύσεις από τους επισκέπτες.»

Χριστίνα Ν. Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…