• 20 Αυγούστου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 17-8-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 17-8-2019

Γιορτάσαμε την Παναγιά

μ’ ολόγιομο φεγγάρι

και τώρα -στα «Εννιάμερα»-

ντουγρού για το …παζάρι.

 

Χωρίς θερμοκρασιακές ακρότητες γιορτάστηκε φέτος «το Πάσχα του καλοκαιριού», ο Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων. Η μετεωρολογία, που προέβλεπε τάχα καύσωνες, δεν μας τρόμαξε. Οι πυρκαγιές όμως (πάνω από 100 μέτωπα σε μια μέρα, την περασμένη Τρίτη) μας τρόμαξαν για τα καλά και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και όσων άλλων έδωσαν σκληρές μάχες με τις φλόγες αξίζουν τον θαυμασμό μας.

Και παρά το γεγονός ότι συνέπεσε μεσοβδόμαδα η μεγάλη γιορτή οι φιλέορτοι …ουδόλως και ουδαμού πτοήθηκαν… Τήρησαν την παράδοση καταπώς έπρεπε, προκειμένου να τιμήσουν τη Μεγαλο-κυρά των Ουρανών. Χρόνια πολλά λοιπόν, ειδικότερα σε όσους πολλούς και πολλές γιόρταζαν τη μέρα της Παναγίας, αλλά κι εκείνους-νες που γιόρταζαν επίσης χθες, στη μνήμη του Αγίου Αποστόλου του Νέου. Και του χρόνου, να είμαστε όλοι υγιείς, πριν απ’ όλα.

 

Λιγότερο από μια βδομάδα έμεινε για τη φετινή εμποροπανήγυρη, το θρυλικό πλέον παζάρι του Αλμυρού. Εννοείται ότι τίποτε σχεδόν δεν πρόκειται ν’ αλλάξει (όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια) ούτε ως προς τη θεαματική πληρότητά του, αλλά και ούτε από την αμφιλεγόμενη ποιότητα και ποικιλία του. Ίδια «γεύση» και μια από τα ίδια, με τα σουβλατζίδικα και τα χαλβατζίδικα να παίρνουν τη μεγαλύτερη μερίδα της κατανάλωσης και να προσελκύουν τους επισκέπτες, αν εξαιρέσει κανείς κα τη χαρά των πιο μικρών ηλικιών με το λούνα παρκ.

 

Δεν είναι πια μυστικό, ότι το παζάρι χρειάζεται ένα γερό «λίφτινγκ» ανανέωσης, για να μην πω (προσωπική μου γνώμη) «γενική επισκευή και …πέταγμα»…. Όσο η τοπική εμπορική αγορά δεν συμμετέχει, πέραν κάποιων ντόπιων φίλων της εστίασης (που θα έχουν το δικό τους χώρο πάλι και σ’ ένα ανανεωμένο παζάρι του μέλλοντος), μόνο ο Δήμος κερδίζει από τις ενοικιάσεις των χώρων και όλοι οι άλλοι ζημιώνουν. Επομένως, η ίδια η νέα Δημοτική Αρχή, που σε λίγες μέρες παίρνει τα ηνία της Διοίκησης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κυρίως την Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ας βρουν τις προσφορότερες λύσεις ανανέωσης και ανακατεύθυνσης.

 

Ανάσα πήρε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μόλις έγινε γνωστή η πορεία των εσόδων του Ιουλίου, τα οποία ξεπέρασαν περίπου τα 5,5 δισ. ευρώ και ήταν υψηλότερα κατά πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τον στόχο του μηνός ή κατά 4%. Η καλή πορεία των εσόδων του Ιουλίου, εφόσον συνεχιστεί, αναπτερώνει τις ελπίδες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία φαινόταν να απομακρύνεται μετά την υστέρηση που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενόψει και της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Συνολικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, (οι πληροφορίες από την «Καθημερινή») τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 31,04 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 8,1% το στόχο των 28,7 δισ. ευρώ. Υπολογίστε κάπως και τα προεκλογικά «χουβαρνταλίκια» της προηγούμενης Κυβέρνησης ή το προεκλογικό «ρελαντί» της κρατικής μηχανής και μάλλον θα καταλάβετε πόσο πιο βελτιωμένη θα ήταν η εικόνα της εθνικής μας οικονομίας.

 

«Αλήθεια, ποιοι βάζουν τις φωτιές;» Αναρωτιέται σε σχόλιό της η ιστοσελίδα του «Έθνους». «Ένα ερώτημα που καίει το μυαλό μου κάθε καλοκαίρι, την ίδια ώρα που οι ανόητες θεωρίες που αναπτύσσονται σε καφετέριες και καφενεία κάνουν λόγο είτε για την όποια «αντιπολίτευση» -η οποία, σύμφωνα με το… σκεπτικό κάποιων, «έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να φανεί αδύναμη»- είτε για «παρακρατικούς», για «Τούρκους», για «Βορειομακεδόνες», για «αχάριστους Αλβανούς» κ.λπ. Ο κατάλογος της ηλίθιας και αστήρικτης συνωμοσιολογίας και των σχετικών σεναρίων δεν έχει τέλος, ενώ στα παραπάνω προστίθενται εκείνοι που όντως πέταξαν αναμμένο τσιγάρο, εκείνοι που πήγαν να βάλουν φωτιά σε ξερόχορτα για να «καθαρίσουν» το χωράφι τους, εκείνοι που ξεκίνησαν την ηλεκτροκόλληση για να φτιάξουν τα κάγκελα του σπιτιού τους. Βέβαια, οι 67 φωτιές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, είναι πάρα πολλές για να κατηγορηθούν μόνο ηλικιωμένοι που ήθελαν «καθαρό» το κτήμα τους. Και, έτσι, υπάρχουν οι εμπρηστές, αυτοί που βάζουν φωτιές επίτηδες, για διάφορους λόγους – από προσπάθεια καταπάτησης γης, μέχρι πυρομανείς.» Τουλάχιστον, ας βγούμε από το καλοκαίρι χωρίς χειρότερα…

 

Ε, ας έχουμε κι εμείς κάποια «πρωτιά» -και πολύ αξιόλογη μάλιστα για να καμαρώνουμε… Μολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα Ελληνόκτητα πλοία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Ο Ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο, με 4.936 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων (dwt) και παρουσιάζει φέτος αύξηση περίπου 6,63%, σε σχέση με το 2018. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007 – 2018 παρά τη βαθιά κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008. Πλέον ο Ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει σε χωρητικότητα (dwt) το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 20,9% του παγκόσμιου στόλου.

 

Άρα δίκαια καμαρώνουμε… Μόνο που, παρά την παραδοσιακή και επαινετή ναυτοσύνη μας, ως λαός, θαλασσοπνιγόμαστε κάθε χρόνο, όχι όταν δουλεύουμε στη θάλασσα, αλλά στο κολύμπι, δηλαδή στα παιχνίδια μαζί της. Και φέτος, με τους ηλικιωμένους λουόμενους, αυξήθηκαν πολύ τα θύματα, παράγινε το κακό. Πληγώνουν επίσης οι κουτουράδες με τα ταχύπλοα…

 

Οι δυο τροπολογίες, που είτε γράφηκαν «στο γόνατο» είτε όχι, αλλά πέρασαν προς ψήφιση στη Βουλή την τελευταία στιγμή, σε άσχετο νομοσχέδιο και χωρίς προειδοποίηση, ήταν ένα «φάουλ» της νέας Κυβέρνησης, που βρέθηκαν να το …σφυρίξουν κάποιοι «διαιτητές» της δημοσιογραφίας, στους οποίους συγκαταλέγονται και υποστηρικτές της. Κάποιοι προφανώς αποτόλμησαν να μιμηθούν τους προηγούμενους στο «τιμόνι». Με πολακισμούς δεν θα γίνει σωστά η δουλειά…

 

Ήταν φανταστικά τα βίντεο και οι φωτογραφίες της Βιβής και του Βαλάντη, στη νύχτα και στο χάραμα της περασμένης Τρίτης από τα Ζηρέλια, με αφορμή τα πεφταστέρια εκείνης της νύχτας. Δουλειές, που κανένας από μας τους παλιούς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν και τις οποίες αξιοποιεί ιδανικά η νέα τεχνολογία. Μπράβο στα παιδιά και στους χορηγούς που τα στήριξαν και χαλάλι το ξενύχτι τους. Αν μη τι άλλο, προβάλουν τον τόπο και τις ομορφιές του, με τρόπο αισθητικά μοναδικό.

 

Επίθεση μέσω twitter εξαπέλυσε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι στον διάσημο ηθοποιό Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος ανέβηκε στο πλοίο Open Arms, το οποίο βρίσκεται σχεδόν ακινητοποιημένο στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, για να συναντήσει το πλήρωμα και τους μετανάστες, περίπου 30 από τους οποίους είναι ανήλικοι. Ο Σαλβίνι σχολίασε σε φωτογραφία που ανάρτησε με τον χολυγουντιανό σταρ, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα σε μετανάστες: «Αφού οι φίλοι του από τη ΜΚΟ έχουν 180 μετανάστες εν πλω, είμαι σίγουρος πως ο γενναιόδωρος εκατομμυριούχος θα τους φιλοξενήσει όλους στις βίλες του. Σωστά;»

 

Μια γυναίκα επικεφαλής φυλής του Μαλάουι, γράφει το woman toc, θέσπισε ένα νέο νόμο για την πρόληψη των παιδικών γάμων και έχει τερματίσει περίπου 850 γάμους σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι σήμερα. Η Τερέζα Καχινταμότο, αρχηγός της περιφέρειας Dedza του Μαλάουι, ισχυρίστηκε ότι η απόφασή της να λάβει θέση ήρθε από την αγανάκτησή της να βλέπει τα 12χρονα κορίτσια να περπατούν γύρω με τα μωρά στους γοφούς τους. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2012, περισσότερα από τα μισά κορίτσια του Μαλάουι είναι παντρεμένα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Επιπλέον, η χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση από τις 20 χώρες που πιστεύεται ότι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά γάμου παιδιών στον κόσμο. Η αρχηγός Καχινταμότο προσπαθεί να το αλλάξει αυτό κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά και έχει ξεκινήσει ακυρώνοντας πάνω από 850 γάμους παιδιών, στέλνοντας εκατοντάδες νέες γυναίκες πίσω στο σχολείο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και κάνοντας εκπληκτικά βήματα για την κατάργηση των τελετών καθαρισμού που απαιτούν νεαρά κορίτσια να πάνε σε κατασκηνώσεις σεξουαλικής εκκίνησης. Αδιανόητα προβλήματα κατά των νέων γυναικών, εκεί που δεν πρυτανεύουν οι «παράδεισοι» της προηγμένης Δύσης.

 

Αληθινή αγάπη δεν είναι εκείνη που αντέχει το μακροχρόνιο χωρισμό, αλλά εκείνη που αντέχει τη μακροχρόνια οικειότητα. (Έλεν Ρόουλαντ.)

 

«Να έχεις τη στόφα ενός πολεμιστή και την ψυχή ενός ποιητή….»

 

«Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν συμφιλιώνεται με τον εαυτό του…» (Πάμπλο Νερούδα.)

 

Όταν ο μορφωμένος σωπαίνει από ευγένεια, ο αμόρφωτος νομίζει ότι τον αποστόμωσε.

 

Όσοι μελαγχολούν ότι με το μέσιασμα του Αυγούστου δείχνει (λογικά) να φυλλοροεί το καλοκαίρι, που φέτος δεν ήταν μόνο …εκλογικά μετ’ εμποδίων, αλλά και με ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, ας παρηγορηθούν από το γεγονός ότι οι σχετικοί με τον καρό προμηνύουν μάλλον ήπιο και τον επερχόμενο χειμώνα. Έτσι λένε τουλάχιστον οι παραδοσιακοί «μετεωρολόγοι» με τα μερομήνια τους, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν αστόχησαν στις προβλέψεις τους. Πιο συγκεκριμένα, το όριο των προγνώσεων φτάνει μέχρι και τις γιορτές του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα) και μέχρι τότε ούτε καν για χιόνια δεν μιλούν οι οιωνοσκόποι. Μακάρι, κυρίως για τα ταλαιπωρημένα μας βαλάντια, που πάντοτε σχετίζονται με το πόσο βαρύς έρχεται ο κάθε χειμώνας.


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…