- 18 Αυγούστου, 2019
Ευφάνταστη έκθεση στο Πηγάδι Πτελεού για την ιστορία του Ελληνικού Κινούμενου Σχεδίου διασκέδασε μικρούς και μεγάλους
Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 ο Σύλλογος Νέων Πτελεού πραγματοποίησε την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωσή του για το φετινό καλοκαίρι, στο Πηγάδι Πτελεού. Αυτή τη φορά επρόκειτο για μια οπτικοακουστική έκθεση με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινουμένου σχεδίου από το 1945 μέχρι το 2015, υπό την επιμέλεια της Ράνιας Θεοδωρογιάννη.
Η έκθεση ήταν χωρισμένη σε δεκαετίες, με αφίσες που παρέθεταν πληροφορίες για τα κυριότερα γεγονότα που σχετίζονται με το χώρο του animation, ενώ κάτω από κάθε αφίσα υπήρχε ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω του οποίου ο θεατής είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδεικτικά ορισμένα από τα μικρού μήκους αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν ανά δεκαετία.
Ο Σύλλογος Νέων Πτελεού είχε στήσει και μηχανή προβολής με πανί, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ορισμένες βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες σε εσωτερικό και εξωτερικό. Τέλος, υπήρχαν εξασέλιδα φυλλάδια με επιπλέον πληροφορίες, για όσους από τους επισκέπτες επιθυμούσαν να έχουν μία περαιτέρω επαφή με το μαγικό κόσμο του κινουμένου σχεδίου.
Όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο, «ΣΤΟΧΟΣ της παρούσας έκθεσης δεν είναι η εξαντλητική παράθεση προσώπων και γεγονότων που συνθέτουν την ιστορία του κινουμένου σχεδίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια επιλεκτική παράθεση ονομάτων και ταινιών δοσμένα πάντα σε ένα ιστορικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να τοποθετηθεί τόσο χρονικά όσο και κοινωνικά και να κατανοήσει καλύτερα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι έλληνες σχεδιαστές διαμόρφωσαν αυτό που θα ονομάζαμε «άθλο» για τα ελληνικά δεδομένα, τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κινουμένου σχεδίου. Πρόκειται για ανθρώπους οραματιστές, με πάθος και πηγαία αγάπη για το κινούμενο σχέδιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο, χωρίς εφόδια, με δημιουργούς που με μεγάλη αξιοπρέπεια «συναγωνίστηκαν» τους αντίστοιχους δημιουργούς του διεθνούς χώρου.
Επειδή την εποχή που δημιουργήθηκε το ελληνικό κινούμενο σχέδιο μεσουρανούσε η κινηματογραφική αυτοκρατορία του Ντίσνεϋ, οποιαδήποτε παραπομπή σε κινούμενο σχέδιο ονομάστηκε συνειρμικά από τους Έλληνες «Μίκυ Μάους», και συχνά ο όρος ακούγεται ακόμα και σήμερα!…. Εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί πιο δόκιμοι όροι, όπως animation, cartoon κ.ά.
Παρακολουθώντας την έκθεσή μας, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα κινούμενα σχέδια κάθε άλλο παρά σχεδιασμένα για παιδιά είναι… Προκύπτουν από τις σκέψεις του κάθε καλλιτέχνη που είναι αποτέλεσμα των εκάστοτε κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών και στόχο έχουν να σατιρίσουν αλλά και να μεταφέρουν προβληματισμούς. Τα κινούμενα σχέδια που δημιουργήθηκαν καθαρά για παιδιά προκύπτουν σε μια νεότερη εποχή, στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 και έπειτα».
Συγχαίρουμε την Κίνηση Νέων Πτελεού και την κα Θεοδωρογιάννη, για το κέφι τους να δημιουργούν και να προσφέρουν! Η έκθεση αυτή, αν γινόταν σε μεγαλύτερη πόλη, σε κλειστό χώρο, θα μπορούσε να κόβει εισιτήρια για μέρες!
Ορίστε λοιπόν, μια ιδέα, για τον Χριστουγεννιάτικο Αλμυρό, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δυο αίθουσες στη μια να ταξιδεύουν στην ιστορία του κινούμενου σχεδίου τα …μεγάλα παιδιά, οι γονείς και οι παππούδες, μέσα από τα κείμενα και τις προβολές πολύ παλιών ταινιών και στη δεύτερη να προβληθούν περισσότερες ταινίες κινούμενων σχεδίων, σύγχρονες και πάντα ελληνικές, για τα μικρότερα παιδιά!