• 14 Αυγούστου, 2019

Το χαμηλότερο ποσοστό δηλώσεων Κτηματολογίου παρουσιάζει ο Αλμυρός

Το χαμηλότερο ποσοστό δηλώσεων Κτηματολογίου παρουσιάζει ο Αλμυρός

Παράταση στις δηλώσεις έως 12 Σεπτεμβρίου

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η κτηματογράφηση στο Νομό Μαγνησίας. Ούτε δυο στους δέκα ιδιοκτήτες στο Νομό δεν έχουν δηλώσει τις περιουσίες τους, με το Κτηματολόγιο να ανακοινώνει νέα παράταση έως 12 Σεπτεμβρίου.

Βάση στοιχείων από τα γραφεία κτηματογράφησης στο νομό, μόλις το 12,5% των υπόχρεων έχει δηλώσει την ακίνητη περιουσία του στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, που αφορά στις περιοχές Αϊδινίου, Γλαφυρών, Μικροθηβών, Σέσκλου του ενιαίου Δήμου Βόλου και των Δήμων Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου (Αργαλαστής, Λαύκου, Μετοχίου, Μηλίνας, Προμυρίου, Τρικερίου).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου Κτηματογράφησης στον Αλμυρό, η προσέλευση των συμπολιτών μας είναι η χαμηλότερη που παρουσιάζεται σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, στον Αλμυρό έχουν κατατεθεί συνολικά 6.026 δηλώσεις. Το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν γίνει στον Αλμυρό, ανέρχεται στο 10%, ενώ σε περιοχές όπως το Βελεστίνο και το Στεφανοβίκειο ανέρχεται στο 12,5 %.

Επαγγελματίες που ασχολούνται με την κτηματογράφηση, τονίζουν πως αν οι δηλώσεις γίνουν εκπρόθεσμα, είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα με γειτονικά αγροτεμάχια, οικόπεδα κ.λ.π, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην συμφωνούν τα όρια μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, θα ταλαιπωρήσει τους ιδιοκτήτες, εφόσον η διαδικασία διορθώσεων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί.

 

Μείζον θέμα η χρησικτησία

Σύμφωνα με τον κ. Κίττο, υπεύθυνο του γραφείου κτηματογράφησης στον Αλμυρό, η χρησικτησία αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες.  Πρόκειται για ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν συμβόλαια και τα οποία πήραν οι ιδιοκτήτες με τον λόγο και τα έχουν σήμερα μετά από 20 χρόνια με χρησικτησία ή χωρίς να έχουν κάνει αποδοχή της κληρονομιάς. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης επικαλείται αιτία κτήσης τη χρησικτησία, όπως είναι πολλά ακίνητα εκτός από τον Αλμυρό, σε Βελεστίνο, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο κ.ά..

Παρ’ όλα τα όμως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Βρισκόμαστε στην εκπνοή των δηλώσεων και το ποσοστό των πολιτών που έχει υποβάλλει τις δηλώσεις του είναι απογοητευτικά χαμηλό. Όλοι είμαστε ενημερωμένοι και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία για αναβολές. Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εμπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης, ούτε επιβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου, κινδυνεύουν να τα χάσουν».

Χριστίνα Ν. Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…