• 2 Ιουλίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 29-6-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 29-6-2019

Από του Γκάλη τα επικά

τώρα στο κλέος του Γιάννη…

Ίσως γι’ αυτό η Ελλάδα μας

ποτέ δεν θα πεθάνει.

Με το ένα μάτι στις κάλπες της 7ης Ιουλίου και το άλλο μάτι καρφωμένο και άγρυπνο στο Αιγαίο περνούν οι μέρες και οι νύχτες μας για τις επόμενες δυο – τρεις βδομάδες τουλάχιστον. Κι έγνοια μας κυρίως (αφού το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει εν πολλοίς προβλέψιμο και αναμενόμενο) να μη γίνει καμιά «στραβή» με τους Τουρκαλάδες και τα απελπισμένα παιχνίδια τους. Βλέπετε, δεν είναι μόνο η μισαλλοδοξία και η αδηφαγία του Ερντογάν… Είναι και οι «λυκοφιλίες» των δήθεν συμμάχων μας, που κόπτονται εν κρυπτώ κυρίως για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Κόντρα στο διεθνές δίκαιο -κάποιες φορές- την ίδια την Ιστορία και την ιστορική αλήθεια.

 

Είναι και κάτι άλλο… Πόσοι και ποιοι της Κυβερνητικής εξουσίας θα καλο-έβλεπαν, άραγε, μια …εξ ανάγκης αναβολή των εκλογών μέχρι το Φθινόπωρο; Στο μεγάλο «ταψί» της εξουσίας, βλέπετε, έχουν μείνει προφανώς και κάποια «μεζεδάκια», αφάγωτα ακόμη, όπως και κάποια «δικά τους παιδιά» αδιόριστα. Κι αν υπερβάλλω με τέτοιες «αμαρτωλές» και …αντεθνικές σκέψεις, αδικώντας ίσως κάποιους κυβερνώντες, ακόμη …καλύτερα.

 

Πάντως δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου αποκαλύπτουν ότι τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία, μετά και τον κατάπλου του δεύτερου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Αττάλεια. Το πλωτό γεωτρύπανο έχει καταπλεύσει στην Αττάλεια προκειμένου να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα εξαρτήματα που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση γεώτρησης. Τις προηγούμενες ημέρες από την Άγκυρα είχε εξαγγελθεί γεώτρηση περί την χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασίας στην Κύπρο, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί. Στη Λευκωσία υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι η Τουρκία μπορεί να κλιμακώσει, αναθέτοντας στο «Γιαβούζ» μια γεώτρηση στα νότια της Κύπρου, εντός της ήδη αδειοδοτημένης κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

 

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, εξ άλλου, ο Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή «στοχευμένων μέτρων» αν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ». «Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».

 

Παράλληλα, σε δέσμευση οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ με νέα NAVTEX προχώρησε ο Ερντογάν, για άσκηση με πραγματικά πυρά, αγνοώντας, όπως φαίνεται, τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Ευρώπης.

 

Δημοσιεύω όλο το σχετικό ρεπορτάζ θριάμβου, αφιερώνοντάς το πρώτα στα εγγόνια μου και μετά σε όλα τα Ελληνόπουλα, που τόσο ανάγκη έχουν -ειδικότερα σήμερα- από σωστά πρότυπα στους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς μας, αλλά και πρέπει να βάζουν στόχους, να αγωνιστούν για να αναβαθμίσουν τις προσπάθειες καριέρας και εξέλιξης: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα παιδί που ξεκίνησε με χίλιες δυσκολίες τη ζωή του κάποτε από τα Σεπόλια της Αττικής, πριν λίγες μέρες αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ για τη σεζόν 2018/19, γράφοντας ιστορία. Κι αν το σπουδαίο επίτευγμά του προσέφερε ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο λόγος που έβγαλε κατά την διάρκεια της παραλαβής του βραβείου θα μείνει στην ιστορία. Ο «Greek Freak», ο οποίος νωρίτερα είχε δει τον Καρίμ Αμπντούλ – Τζαμπάρ να τον αποθεώνει, δεν άντεξε. Παίρνοντας στα χέρια του το βραβείο από τον Κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, λύγισε και έβαλε τα κλάματα, βγάζοντας έναν συγκλονιστικό λόγο. Ο Γιάννης ευχαρίστησε τον Θεό, την οικογένειά του, τους Μπακς, τους Έλληνες, τους Νιγηριανούς και γενικά όλο τον κόσμο για τη βοήθεια που του έδωσε, προκαλώντας ανατριχίλα και συγκίνηση με αυτά που είπε.»

 

Αναλυτικά, ο Γιάννης είπε: Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο για να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Ό,τι κάνω το κάνω μέσα από αυτόν. Να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τους συμπαίκτες μου. Δεν κερδίζει μόνος του κάποιος 60 αγώνες. Όλοι οι συμπαίκτες μου ήταν έτοιμοι να έρθουν στον πόλεμο μαζί μου. Να ευχαριστήσω το προπονητικό επιτελείο. Να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες που με πίστεψαν. Ήμουν 18 χρονών όταν ήρθα από την Ελλάδα όταν με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί όταν παίζω, αλλά μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα. Πριν δύο χρόνια είχα ως στόχο να γίνω ο κορυφαίος στη λίγκα. Πάντοτε όταν περνάω στο παρκέ σκέφτομαι τον πατέρα μου που με πίεζε να παίζω όλο και πιο σκληρά, ακόμα και όταν το κορμί μου πονάει. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ πολύ, σας αγαπάω πολύ. Είστε τα πρότυπά μου. Ευχαριστώ για όσα κάνετε για εμένα. Να ευχαριστήσω και την εκπληκτική μου μητέρα. Είναι η ηρωίδα μου. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου και αν δεν έχεις έναν καλό γονιό δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Η μητέρα μου είναι το οικοδόμημα αυτής της οικογένειας και είναι η ηρωίδα μου. Θέλω να ευχαριστήσω και τους ατζέντηδές μου. Ευχαριστώ που πιστεύατε σε μένα και δε με ενοχλείτε μέσα στην σεζόν. Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα για μένα. ο Στόχος είναι να πάρω το πρωτάθλημα. Πάντα ο πατέρας μου έλεγε, να θέλεις περισσότερα αλλά να μην είσαι άπληστος.»

 

Συνέδεσα, στο σημερινό ποιηματάκι της στήλης, την προ 30 περίπου ετών επική πορεία του Ελληνικού μπάσκετ, του Γκάλη κυρίως και των άλλων παιδιών τότε, που μας έδωσαν πολλές χαρές και παγκόσμιες επιτυχίες, με την εξ ίσου και καλύτερη επική πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που τον ανέδειξε ως πολυτιμότερο παίκτη στο Αμερικάνικο ΝΒΑ… Έχετε σκεφτεί, ότι και οι δυο αυτοί ζωντανοί θρύλοι, ο παλαίμαχος που μας δίδαξε κάποτε το μπάσκετ και τώρα ο νέος που διαπρέπει στη χώρα – παγκόσμια κοιτίδα του αθλήματος, είναι παιδιών Ελλήνων μεταναστών; Σύμπτωση μόνο; Ή κάτι που λέει πολλά, πάρα πολλά;

 

Σημειώνω ένα διαδικτυακό σχόλιο του Αποστόλη Καρπαθάκη για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Μαγνησίας, όπου τονίζεται κυρίως ότι «αν και πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα, για το τι μας επιφυλάσσει η ερχόμενη σεζόν, καθώς είμαστε στα τέλη Ιουνίου, αυτό που συνειδητοποιούμε είναι πως αρκετές ομάδες έχουν διοικητικό πρόβλημα, καθώς δυστυχώς τα έξοδα για μια αγωνιστική χρονιά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όπως προανέφερα αν και πολύ νωρίς βλέπουμε λίγες ομάδες ότι έχουν ξεκινήσει ζεστά το σχεδιασμό για τη νέα χρόνια με ανανεώσεις, μεταγραφές, ενώ πολλές είναι που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει το πλάνο τους. Το πρωτάθλημα της Β’ Ε.Π.Σ.Θ φαίνεται να είναι πολύ καλό και ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά, με πολλές ομάδες να θέλουν να πρωταγωνιστήσουν. Στην Α’ κατηγορία περιμένουμε εξελίξεις από πολλές ομάδες και διοικητικά αλλά και αγωνιστικά, για να δούμε αν το νέο πρωτάθλημα θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικό με το προηγούμενο.»

 

Κάποιοι άλλοι σχολιάζουν και διατείνονται ότι «το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι στα χειρότερα του», ενώ εικάζουν ότι «ερασιτεχνικό σωματείο, που απλά για να υπάρχει χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 ευρώ, δεν είναι ερασιτεχνικό και αυτός είναι ο λόγος που οι παράγοντες σταματάνε να ασχολούνται, έχοντας ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να οργανώσουν διοικήσεις». Ιδού λοιπόν πώς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- «και σε τέτοιους καιρούς δυστυχώς η ωμή αλήθεια είναι ότι κάποιος, αν έχει λεφτά, δεν είναι υποχρεωμένος να τα χαλάσει σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο.» Τρανό παράδειγμα η αδυναμία 2 ομάδων Γ’ Εθνικής από τις 4 του Νομού μας (Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού και Ρήγας Φεραίος, συγκεκριμένα) να μην μπορούν καν να συγκεντρώσουν κάποιες υποψηφιότητες και να εκλέξουν νέα Διοίκηση, αναβάλλοντας διαρκώς τις σχετικές διαδικασίες, επιτείνοντας το αδιέξοδο.

 

Μέσα σ’ όλα έχουμε και την ακύρωση του… debate!!! Ε, πόσα να αντέξουμε πια; Τώρα θα …μαραζώσουμε που χάσαμε τους παράλληλους …μονολόγους των πολιτικών αρχηγών μας.

 

Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος, που να μην έχει ανάγκη ένα χαμόγελο. Και κανείς δεν είναι τόσο φτωχός, που να μην μπορεί να το δώσει.

 

Πέτρου και Παύλου σήμερα, των Αγίων 12 Αποστόλων αύριο, πολλοί και πολλές γιορτάζουν και να τους ευχηθούμε τα καλύτερα, πριν εισέλθουμε στην πρωτομηνιά της Δευτέρας κι ένα νέο μήνα (καυτό έτσι κι αλλιώς).


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…