• 1 Ιουλίου, 2019

“Λίγα και καλά” με την Ζέττα Μακρή

“Λίγα και καλά” με την Ζέττα Μακρή

Συνέντευξή του στο νέο στούντιο του almyros.gr

και τη Βιβή Τσιντσίνη

Καλωσορίζουμε την κα Μακρή, νομικό, τέως υφυπουργό υγείας, υποψήφια βουλευτή Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε.

Ο Αλμυρός απολαμβάνει έργα ΕΣΠΑ τα οποία έχουν ανάγκη από υποέργα και παράλληλα έργα που πρέπει να γίνουν με fast track διαδικασίες… Ποια από αυτά θεωρείτε προτεραιότητες για τον Αλμυρό;

«Δεν ξέρω ακριβώς αν απολαμβάνει ο Αλμυρός, έχω την εντύπωση ότι δικαιούται πολύ περισσότερα και αυτό βεβαίως δεν είναι θέμα κεντρικής διοίκησης, αφορούν τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας. Με την πεποίθηση ότι ο έμπειρος Περιφερειάρχης, ο οποίος επανεξελέγει πανηγυρικά και από την περιοχή του Αλμυρού, με δεδομένη τη δική του διάθεση, συνεργασία και την εμπειρία του, φαντάζομαι ότι δικός μου ρόλος θα είναι καθαρά υποστηρικτικός, ενδεχομένως και σε κάποια σημεία διερευνητικός και παρεμβατικός. Νομίζω ότι ο Αλμυρός δικαιούται περισσότερα, θέλει περισσότερα και δεν χρειάζεται πάντοτε να είναι fast track οι διαδικασίες. Θα μπορούσαν να είναι κανονικές να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή, να προλαβαίνουμε αντί να λύνουμε τα προβλήματα εκ των υστέρων. Καταληκτικά σας λέω ότι είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη για την επόμενη γνωρίζοντας με ποιους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, θεωρώ ότι και με τη δική μου βοήθεια όπου χρειάζεται, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα». 

 


 

Βοηθήσατε ως υφυπουργός Υγείας ώστε να εξοπλιστεί τεχνολογικά το Κέντρο Υγείας… Σήμερα λειτουργεί με τη μισή του δυναμική, λόγω υποστελέχωσης… Ποια τα πρώτα βήματα οργάνωσης της πρωτοβάθμιας Υγείας;

«Επί των ημερών μας είχε γίνει μια μεγάλη παρέμβαση στην πρωτοβάθμια υγεία η οποία πιστεύω ότι απέδωσε στο διάστημα που εμείς την εφαρμόσαμε. Κακοποιήθηκε απολύτως και εγκαταλείφθηκε στο διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γιατί εγώ επιμένω να μη τους ξεχνώ τους μικρούς αλλά απαραίτητους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σε ότι αφορά την περιοχή του Αλμυρού, αλλά και ευρύτερα τη Μαγνησία, οι προσπάθειές μου ήταν πολλές και μάλιστα για την περιοχή του Αλμυρού, θυμούμαι ότι με τη συναίνεση του Υπουργού του κ. Γεωργιάδη, επανειλημμένα προκηρύξαμε θέσεις πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς  οι οποίοι γνώριζαν και τα προβλήματα. Δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους γιατρούς, θυμάμαι μάλιστα σε μια περίπτωση χρειάστηκε να επικοινωνήσω με την παιδίατρο που είχε ήδη φύγει για την Αγγλία, να την πείσω μήπως και επιστρέψει πίσω, γιατί περιμένοντας προκηρύξεις είχε φύγει. Ξέρω ότι τα προβλήματα τώρα είναι πολύ χειρότερα, είναι πολύ μεγαλύτερα, είναι πιεστικά, είναι προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς στον τομέα της υγείας, τα βήματα τα θετικά που κάναμε εμείς, απεδείχθη σαν ότι παρότι δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο, έχουν μηδενιστεί απολύτως και έχουν εξαφανιστεί. Θυμούμαι ότι είχαμε κηρύξει την περιοχή της Μαγνησίας ως άγονη και δυσπρόσιτη στα θέματα τα υγειονομικά, που έδινε κίνητρα για την συνυπηρέτηση, διπλά μόρια, είχα κάνει προσωπικές επαφές με τους Δημάρχους των νησιών μας και ακριτικών περιοχών όπως το Τρίκερι, να υπάρχουν διευκολύνσεις στους γιατρούς που έρχονται. Αυτά απ΄ ότι ξέρω εγκαταλείφθηκαν, δεν υπάρχουν, λυπούμαι που διαπιστώνω ότι μάλλον από το μηδέν θα ξεκινήσουμε και πάλι».

 

Ποια είστε το γνωρίζει ο Αλμυρός, το γνωρίζει η Μαγνησία… Πόσο κρίσιμο είναι για τους ψηφοφόρους σας ποιους γνωρίζετε, σε τι θέσεις βρίσκονται; Είναι κρίσιμο για τον βουλευτή να μπορεί να αξιοποιεί τις Δημόσιες σχέσεις του… Μπορείτε να βοηθήσετε τις εξελίξεις στη Μαγνησία μέσω των γνωριμιών σας; Γνωρίζετε τα προβλήματα, έχετε λύσεις;

«Ξέρετε κα Τσιντσίνη έχουμε ξανακάνει μαζί αυτή την κουβέντα και εξακολουθώ να πιστεύω, η πεποίθησή μου αυτή σχηματίστηκε κατά την περίοδο που ήμουν εκλεγμένη, είναι απαραίτητο ένας που εκπροσωπεί νομό ή και σε άλλες βαθμίδες της εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, να εκμεταλλεύεται οτιδήποτε υπάρχει και μπορεί να προκύψει ως θετικό για την περιοχή αυτή. Αναφέρομαι βεβαίως στις πολιτικές γνωριμίες, επιρροές, επαφές και συναντήσεις. Είμαι από εκείνους τους πολιτικούς που πιστεύω ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ξεκινά, αλλά δεν  εξαντλείται στην κατάθεση ερωτήσεων. Το να καταγράφεις ένα πρόβλημα είναι πολύ διαφορετικό από το να το επιλύεις ή να πιέζεις για την επίλυσή του. Είναι καλή η καταγραφή, είναι απαραίτητη, είναι το πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να κινητοποιηθείς, να κινητοποιήσεις, να ευαισθητοποιήσεις, να γνωστοποιήσεις να πιέσεις για να υπάρξει κάποια λύση. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, αλλά αυτός είναι ο στόχος ενός βουλευτή, είτε της συμπολίτευσης, είτε της αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια πρέπει να έχει την παραγωγή ενός αποτελέσματος.

Θα σας αναφέρω με κίνδυνο να φλυαρήσω, πως παρότι δεν ήμουν εκλεγμένη, ένα από τα δυο μεγάλα έργα που έγιναν στον Αλμυρό – το ένα είναι η πλατεία-, το δεύτερο είναι ένα 3/θεσιο Νηπιαγωγείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου και η κατασκευή του και ο εξοπλισμός του από το Ίδρυμα Βασιλείου Μελά, του οποίου ο πρόεδρος κ. Μελάς είναι προσωπικός μου φίλος. Μεσολάβησα, πίεσα, ζήτησα, εισακούστηκα να γίνει το Νηπιαγωγείο αυτό στον Αλμυρό, αντί για ένα χωριό της Πελοποννήσου. Αυτό θα θεωρήσω ότι είναι κάτι θετικό για την περιοχή, κάτι το οποίο θα μείνει, θα προσφέρει. Μιλάμε για την εκπαίδευση η οποία είναι απαραίτητη για τα παιδιά σε ένα σύγχρονο κτίριο, σε μια κατασκευή μοντέρνα, σε μια κατασκευή απαιτητική και με ένα εξοπλισμό απαραίτητο. Το ότι δεν εξελέγην, δεν με εμπόδισε να κάνω την προσπάθεια αυτή. Αντίθετα, θεωρούσα ότι είναι μεγάλη υποχρέωσή μου, είναι και δική μου ευθύνη να το πράξω και να το υλοποιήσω.

Άρα λοιπόν, όποια και να είναι η τύχη μου μετά τις εκλογές, θέλω να πιστεύω, ελπίζω και αγωνίζομαι να εκλεγώ, η διάθεσή μου να προσφέρω, να βοηθήσω, να συνδράμω το έργο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, με οποιοδήποτε τρόπο μπορώ θα παραμένει δεδομένη και το παρελθόν νομίζω το αποδεικνύει». 

Στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Το debate των αρχηγών ήταν θέμα ημερομηνίας; Ποια η γνώμη σας;

«Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με την επιθυμία να κάνει κατ’ ιδίαν μια κουβέντα με τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς δημοκρατικά και ορθά σκεπτόμενοι θελήσαμε να γίνει μια συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτών αρχηγών. Η δικιά μας προσπάθεια δεν είναι να πείσουμε μόνο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η δικιά μας προσπάθεια είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπερτερούμε έναντι όλων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει δημόσια και πολύ καθαρά: «Η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε την αποδοχή μας σε αυτές τις εκλογές προσερχόμενοι και απευθυνόμενοι στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων». Τι πιο δημοκρατικό και πιο σωστό;  Εάν για το debate χρειαζόταν άλλη διαδικασία δεν μας αφορά αυτή τη στιγμή. Με προσχήματα ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν στο εξωτερικό, με προσχήματα ότι οι ημερομηνίες δεν βολεύανε, πολλά κόμματα υποχρεώθηκαν αλλάξανε τις κεντρικές του ομιλίες με αποτέλεσμα να ματαιωθεί. Ματαιώθηκε με αποκλειστική και μόνη ευθύνη του κ. Τσίπρα που απεδείχθη ότι τώρα που πολιτικά κινδυνεύει, δεν θέλει μια αντιπαράθεση και μια επίθεση στην οποία δεν έχει τα επιχειρήματα να απαντήσει. Αντίθετα, το κόμμα του, ο ίδιος, οι συνεργάτες του καταφεύγουν σε παραποιήσεις, σε ψευδολογίες, σε υπερβολές. Όλα αυτά είναι αντιληπτά από τον ελληνικό λαό, δεν αποδίδουν πολιτικά, μάλλον πανικό δείχνουν παρά πολιτική ισορροπία».   

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον κ. Πρετεντέρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «το ματς ξεκινάει από την αρχή, δεν είναι δεύτερο ημίχρονο. Η κάλπη είναι άδεια. Στις 7 Ιουλίου, δεν θα είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Είναι άδεια. Και πρέπει να γεμίσει από την αρχή.» Ποιο το σχόλιό σας στους ψηφοφόρους της Μαγνησίας;

«Πολύ σωστά το λέει ο πρόεδρος. Η κάλπη είναι άδεια και η προσπάθειά μας από το μηδέν και από την αρχή. Δεν παραβλέπουμε βεβαίως ότι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών είχαν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι αποδοκιμάζεται μεταξύ των άλλων και η Ευρωπαϊκή πολιτική με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες.

Η δικιά μας προσπάθεια είναι για το πρόγραμμά μας το εθνικό, το πρόγραμμά μας το κυβερνητικό, κάθε μέρα με κάθε θεμιτό, σωστό και έντιμο τρόπο, να ενημερώσουμε να πείσουμε, να επηρεάσουμε θετικά για τη Νέα Δημοκρατία τους συμπολίτες μας.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν ξεκινούμε από την αφετηρία των σχεδόν 10 μονάδων που είχαμε προβάδισμα στις Ευρωεκλογές. Ξεκινούμε από την αφετηρία των προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων που υπολειπόμαστε του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς να πάρουμε θετική ψήφο, όχι απλώς αποδοκιμασίας που θα είναι αναμφίβολα της κυβερνώσας παράταξης, αλλά και ψήφο θετική για τη Νέα Δημοκρατία.

…Ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους πολίτες είναι σοβαρό, υπεύθυνος, μετρημένος, χωρίς έπαρση, αλαζονεία και κυρίως χωρίς διχασμό. Εμείς δεν λέμε «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», εμείς λέμε ότι «όλοι μαζί προχωρούμε, όλοι μαζί κερδίζουμε, γιατί όλοι μαζί θα αγωνιστούμε».

 

Πριν σας αποχαιρετήσουμε… θα έχουμε ανοικτή ομιλία σας στον Αλμυρό; Γνωρίζουμε ημερομηνία;

«Την τελευταία εβδομάδα έχω κανονίσει να έχω κεντρικές ομιλίες. Θα ξεκινήσω τη Δευτέρα από τη Νέα Ιωνία, την Τρίτη καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνω στο Βελεστίνο, την Τετάρτη θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι για τη νεολαία, την Πέμπτη θα είναι η κεντρική μου ομιλία στο Βόλο και

την Παρασκευή η καταληκτική κεντρική μου ομιλία θα γίνει στον Αλμυρό, στο Πολιτιστικό Κέντρο στις 21:00 το βράδυ,

όπου ελπίζω θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και αν υπάρχει και διάθεση από τους συμπολίτες μου και διάλογος. Έτσι θα κλείσω την προεκλογική μου εκστρατεία, από μια περιοχή που στο ξεκίνημά μου, στα πρώτα μου βήματα το 2000, με ανέδειξε με στήριξε, με έκανε να νιώσω τους Αλμυριώτες χωρίς να έχω κοινές σχέσεις καταγωγής ή συγγένειας δικούς μου ανθρώπους και το διάλεξα, το επέλεξα, προτίμησα να τελειώσω εδώ. Θα μπορούσα να τελειώσω στο Βελεστίνο που είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου. Ο Αλμυρός με έχει κερδίσει, με τον Αλμυρό θα τελειώσω».    


Σχετικά Άρθρα

Η Ζ. Μακρή στους αγιασμούς σχολείων της Μαγνησίας- τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της

Η Ζ. Μακρή στους αγιασμούς σχολείων της Μαγνησίας- τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…
Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 7-9-2024 Δεξαμενή αγανάκτησης Ούτε σε τριάντα χρόνια δεν θα έχουμε τελειώσει με την Λιμνοδεξαμενή, είπε…