• 18 Ιουνίου, 2019

Παράταση έως τις 29 Ιουλίου για το Κτηματολόγιο

Παράταση έως τις 29 Ιουλίου για το Κτηματολόγιο

Με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, παρατείνετε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού.

Η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2019 και λήγει στις 29 Ιουλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχει μικρή προσέλευση, ενώ αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η εκπνοή της προθεσμίας.

Επαγγελματίες που αναλαμβάνουν υποθέσεις Κτηματολογίου αναφέρουν πως οι δημότες του Αλμυρού δείχνουν ενδιαφέρον. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, λείπουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και τα έξοδα που προκύπτουν δημιουργούν καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αλμυρό, Ευξεινούπολη, Ανθότοπο, Κοκκωτούς, Κωφούς, Κρόκιο, Πλάτανο, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγίους Θεοδώρους, Αχίλλειο, Πτελεό, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Άγιο Ιωάννη, Βρύναινα, Αμαλιάπολη και Δρυμώνα, θα πρέπει να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική από το νόμο και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Συγκεκριμένα, εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση για ακίνητο κτηματογραφούμενης περιοχής, θα πρέπει είτε ο αρχικός ιδιοκτήτης να το δηλώσει και στη συνέχεια να το μεταβιβάσει ή το ακίνητο να μεταβιβαστεί και στη συνέχεια να δηλωθεί από το νέο ιδιοκτήτη. Επίσης,  για όσα ακίνητα δεν θα υποβληθεί δήλωση, δεν θα είναι εφικτό να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Με την έναρξη της κτηματογράφησης, όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο δικαίωμα όπως: Κυριότητα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα), Δουλεία (π.χ. επικαρπίας από γονική παροχή, οίκησης), Υποθήκη, Κατάσχεση, υποχρεούνται να δηλώσουν  την ακίνητη περιουσία τους.

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…