- 12 Ιουνίου, 2019
Γιώργος Τσιντσίνης Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 8-6-2019
Εσείς που εκλεχθήκατε
με κόπους και θυσίες
αρχίστε «φροντιστήρια»
για τις συνεργασίες.
Με οριακή εντολή για τρίτη θητεία στο Βαγγέλη Χατζηκυριάκο στο Δημαρχιακό θώκο του Αλμυρού έκλεισε η αμφίρροπη μάχη για τις Δημοτικές εκλογές στην πόλη μας. Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλοί είναι οι γνώριμοι από τα παλιά, οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν και τους πρωτοεμφανιζόμενους στην τοπική πολιτική κονίστρα, σ’ ένα «αχαρτογράφητο» περιβάλλον που εισάγει πλέον η απλή αναλογική. Να ευχηθούμε σε όλους υγεία και δύναμη, επιβαλλόμενες συνεργασίες και ευρεία αντίληψη για την ολόπλευρη αναβάθμιση του τόπου μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη, που -ειδικότερα στα χωριά- έχει ανάγκη γενναίες τομές και παρεμβάσεις.
Με τίτλο «Δήμαρχοι – όμηροι σε ακυβέρνητες πόλεις» το ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην «Καθημερινή» μας προειδοποιεί με το «καλημέρα» των νέων Δημοτικών Αρχών ανά την Επικράτεια για το νέο σκηνικό, όπως προκύπτει λόγω απλής αναλογικής, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει συνθήκες «ακυβερνησίας» σε πολλούς ΟΤΑ, αναζήτησης συμμαχιών, ετερόκλητων και μη, δύσκολες συναινέσεις, «εκβιασμούς», δούναι – λαβείν, επιχειρησιακή δυσκαμψία ακόμα και για τα αυτονόητα, ζητήματα «επιπέδου γειτονιάς». Ειδικότερα: Εξαιρετικά πιθανό είναι πολλοί από τους νέους Δημάρχους να μη διαθέτουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τους. Σε αυτούς τους Δήμους, μάλιστα, η αντιπολίτευση θα αριθμεί περισσότερους δημοτικούς συμβούλους από την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου, γεγονός που φυσικά καθιστά δύσκολη έως αδύνατη τη διοίκηση. Εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής, οι έδρες στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων έχουν κατανεμηθεί από τον α΄ γύρο ανάλογα με τα ποσοστά της κάθε παράταξης, με αποτέλεσμα η διασπορά εδρών να είναι πολύ μεγάλη. Στην πλειονότητα των πόλεων στις οποίες στον α΄ γύρο η μάχη για τη δημαρχία ήταν αμφίρροπη, ο νέος δήμαρχος, ο οποίος αναδείχτηκε στον β΄ γύρο, ίσως διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε και θα είναι υποχρεωμένος να συμμαχήσει με δύο, τρεις ή και τέσσερις από τις άλλες παρατάξεις ή πρόσωπα αυτών, για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις.
Και τώρα, κυρίες και κύριοι, έχουμε εθνικές εκλογές… Έτσι κι αλλιώς ο καιρός τρελάθηκε, οι βροχές είναι συχνές, το καλοκαίρι εξελίσσεται μετ’ εμποδίων, τα θαλασσινά μπάνια «καρκινοβατούν», άρα έχετε 30 ατόφιες μέρες μπροστά σας, για να πολιτικολογείτε χωρίς ανάσα, να διχάζεσθε, να πολωθείτε και όλα τα άλλα …γνωστά. Καλό κουράγιο λοιπόν και υποθέτω ότι …ξέρετε καλά τη δουλειά σας. Κατά τα άλλα, να βάλει ο Θεός το χεράκι του, γιατί εικάζω ότι πολλοί και πολλές από σάς (εμάς) έμειναν ήδη χωρίς τα δικά τους …χέρια αφού τα έκοψαν πάνω από δυο φορές και δήλωσαν περισσότερες μετανοιωμένοι για την εκάστοτε επιλογή τους στην κάλπη.
Το παρακάτω κείμενο, που απευθύνεται στους δικυκλιστές και «σπάει κόκκαλα», διατρέχει το διαδίκτυο και τονίζει: «Θέλω να σου αστράψω δυο χαστούκια για να ξυπνήσεις. Σε εσένα τον 16άρη που οδηγείς το παπί με το κράνος αλά μπρατσέτα, σε εσένα τον 25άρη που γ@μάς και δέρνεις. Θέλω να σε πάρω να πάμε μια βόλτα, θέλω να δω τη μαγκιά σου, τι λες λοιπόν πάμε; Ακολούθα με. Ο δρόμος ανηφορικός, νεκρική ησυχία, τριγύρω κάθε ηλικίας μαυροντυμένοι με κόκκινα μάτια. Προχώρα, μη μασάς. Εσύ δεν πιάνεις το διακοσάρι για πλάκα; Συνεχίζουμε λοιπόν, ο ήλιος ψηλά σου καίει την πλάτη. Να τη η εκκλησιά. Ο κόσμος πήχτρα και δεν ακούγεται ανάσα. Τρομακτικό, ε; Προχώρα, αργείς, ακολουθούν κι άλλοι μη σταματάς, μπες μέσα πάμε να δούμε το νεκρό. Έχεις πάει σε κηδεία εικοσάχρονου; Όχι ε; Βγάλε το σκασμό και κοίτα. Τι έγινε; Δεν μπορείς να δεις καθαρά; Τα μάτια σου τρέχουν ασταμάτητα, τσούζουν, αλλά εκεί σε θέλω. Σκάσε και κοίτα! Έχεις δει ποτέ παλικάρια γύρω από φέρετρο, ψηλά σαν λεύκες, να κλαίνε ανεξέλεγκτα, σαν μωρά παιδιά; Έχεις δει πατέρα να χτυπάει το φέρετρο και να φωνάζει με όλη του τη δύναμη «σήκω, γιε μου, να φύγουμε;» Έχεις δει μάνα νεκρή, καθισμένη σε καρέκλα να αναπνέει;
Όχι, αγάπη μου, δεν θα φύγεις τώρα. Θα το δεις όλο το έργο. Θα δεις το πατέρα να βροντάει να σπάσει το φέρετρο απ’ τον πόνο, θα δεις τη μάνα να λιποθυμάει και να τη συνεφέρνουν, για να συνεχίσει το Γολγοθά , θα ακούσεις κραυγές από αρχαία τραγωδία να σου ξεσκίζουν την ψυχή και μετά θα καταλάβεις για πάντα τι θα πει μαγκιά. Μαγκιά λοιπόν δεν είναι ούτε τα ποτά, ούτε τα τέρμα κοντέρ, ούτε οι γκόμενες, ούτε οι κόντρες… Μαγκιά, αγορίνα μου, είναι να σου ξεσκίζουν την ψυχή, να σε σκοτώσουν και να πρέπει να ζήσεις. Να ζήσεις γιατί έχεις ακόμη ένα παιδί που σε περιμένει και συ πρέπει να σταθείς ΒΡΑΧΟΣ. Αυτή είναι μαγκιά κι απο ‘δώ και στο εξής σεβασμός. Ξύπνα και ζήσε. ΞΥΠΝΑ….. !!!!!! (Αναρτήθηκε από fumara.gr)
Και τώρα ένα (ασύγκριτα πιο ελαφρύ βέβαια) αλλά κακό σημάδι των καιρών μας: Από το 2016 οι γονείς τείνουν να ανησυχούν για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ τα εφηβικής ηλικίας παιδιά τους δεν ανησυχούν τόσο για τη δική τους εμμονή με το κινητό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε δημοσκόπηση της Common Sense Media, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τα παιδιά και τα μέσα επικοινωνίας. H σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, βασίζεται σε έρευνα 500 ζευγαριών γονέων και εφήβων, ενώ διαπιστώνει ότι αμφότερες οι ομάδες διατηρούν μια πολύπλοκη σχέση με τις συσκευές τους όσο και μεταξύ τους. Η πλειονότητα των γονέων ανησυχεί ότι τα παιδιά έχουν εθιστεί στα κινητά. Την ίδια ανησυχία, ωστόσο, εκφράζουν για τους γονείς τους και οι τέσσερις στους δέκα εφήβους. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι γονείς και έφηβοι αφήνουν τα κινητά να διαταράσσουν τον ύπνο τους. Το 26% των γονέων παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί τηλέφωνο ή ταμπλέτα πέντε λεπτά πριν πέσει για ύπνο. Το ίδιο ποσοστό ομολόγησε ότι ξυπνάει προκειμένου να ελέγξει το κινητό τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το 23% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τη συσκευή μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσει. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι γονείς προσκολλώνται όλο και περισσότερο στο κινητό τους, οι έφηβοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα παράδοξο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι γονείς ανησυχούν περισσότερο για τη χρήση κινητού από τα παιδιά τους, ενώ αναλόγως τα παιδιά ανησυχούν για τη χρήση από τους γονείς τους.
«Και όταν θες να κλάψεις, κλάψε, θα καθαρίσουν τα μάτια σου και η καρδιά σου. Και όταν θες να ουρλιάξεις, ούρλιαξε, θα αναπνεύσεις καλύτερα μετά. Και όταν θες να τα αφήσεις όλα, άστα, και πήγαινε μια βόλτα, στην επιστροφή θα σου φανούν καλύτερα. Και όταν θες να πεις σε κάποιον κάτι, πες το σήμερα, αύριο μπορεί εσύ να μην μπορείς και αυτός να μην ακούει. Και όταν θες να κάνεις κάτι, κάν’ το τώρα, το αύριο είναι πολύ μακρινό και ίσως έχει άλλα σχέδια για σένα. Και όταν θες να ζήσεις, αγάπα το είναι σου, δεν έχει άλλο δρόμο.» (Αλκυόνη Παπαδάκη)
«Είμαι ήρεμος. Δεν περιμένω η ζωή μου να είναι τέλεια. Η ζωή μου είναι πολύ καλύτερη από αυτό που είχα φανταστεί. Γιατί, λοιπόν, να ανησυχώ ή να προβληματίζομαι; Θα ήταν ηλίθιο από την πλευρά μου. Λένε «ο Πεπ κερδίζει συνέχεια και ο Κλοπ όχι». Αλήθεια; Έλα τώρα… Πηγαίνω σπίτι και έχω μια υπέροχη οικογένεια. Είμαι μονίμως ένας χαρούμενος άνθρωπος. Γιατί να ζηλεύω ανθρώπους που είναι πιο επιτυχημένοι από εμένα και ίσως πιο έξυπνοι από εμένα; Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλύτεροι προπονητές από εμένα. Και πάλι όμως διαχειρίζομαι τη ζωή και την αντιμετωπίζω σαν ένα μεγάλο δώρο… (Γιούργκεν Κλοπ –στη σημερινή φωτο της στήλης- προπονητής της Λίβερπουλ.)
«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα. Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δίνεται μία φορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξημερώνει λένε «άντε να τελειώσει κι αυτή η κωλομέρα». Και δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν άλλο ένα βήμα προς το θάνατο.» (Χρόνης Μίσσιος.)
Καλύτερα να έχεις έναν άξιο φίλο, παρά πολλούς που δεν αξίζουν τίποτα. (Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας και φιλόσοφος.)
Η καθαρή συνείδηση, είναι το καλύτερο μαξιλάρι.