• 10 Ιουνίου, 2019

Who is who με τη Ζέττα Μακρή – Συνέντευξη στο «Λαό του Αλμυρού»

Who is who με τη Ζέττα Μακρή – Συνέντευξη στο «Λαό του Αλμυρού»

Η Ζέττα Μακρή δεν χρειάζεται συστάσεις. Για τις ανάγκες της στήλης, αλλά και τους νέους ψηφοφόρους, δημοσιεύουμε σύντομο βιογραφικό της σημείωμα. Ακολουθεί συνέντευξή της στο «Λαό» του Αλμυρού.

Η Ζέττα Μακρή είναι κόρη της Δώρας και του Μιχάλη Μακρή, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας. Έχει δύο παιδιά, τον Μιχάλη, Μηχανολόγο Μηχανικό, που εργάζεται στο Λονδίνο, ο οποίος έκανε γιαγιά μιας εγγονής την κα Μακρή πριν ένα μήνα και τον Κωνσταντίνο, Χημικό Μηχανικό, με μεταπτυχιακές σπουδές στη νανοτεχνολογία και στα οικονομικά, ο οποίος διευθύνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στην Γκάνα.

Τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

Eίναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Μιλάει Αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας με τη Ν.Δ.

Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Το 1984 εξελέγη στο νέο, τότε, θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Υπήρξε ειδική σύμβουλος του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς.

Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996 – 1999.

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας διετέλεσε υφυπουργός Υγείας, με σημαντικές παρεμβάσεις και στον νομό αλλά και πανελλήνια και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ., ενώ διετέλεσε και Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ..

Aπό τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ..

Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέβριο του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ”Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα”, και από την 1η Ιανουαρίου 2011 υπήρξε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.

Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την 1η Απριλίου 2013 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου “Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων”, των “Φίλων της Αγάπης”, των “Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου”, του “Σοροπτιμιστικού Ομίλου”, του “Ομίλου ΖΟΝΤΑ”. Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “Η σιωπή δεν είναι οικολογική”.

Είναι Γραμματέας του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και πρόεδρος του πολιτικού συνδέσμου Γυναικών.

 

Η εικόνα της κυρίας με τα …τακούνια στο τρακτέρ που δεν ξεχάστηκε ποτέ!

Την περίοδο κατά την οποία το Αγροτικό ήταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα, η κυρία Μακρή έδειξε τις ικανότητές της συγκρουόμενη ευθέως -και- με τον κομματικό μηχανισμό. Στον Τύπο της εποχής σχολιάστηκε «Ξέχασε τα comme il faut που επιβάλλουν οι καταβολές της και σκαρφάλωσε στα τρακτέρ για να σταθεί στο πλευρό της αγροτιάς- όλως παραδόξως, το εκλογικό της κοινό. Στον πόλεμο τρακτέρ- Μαξίμου, η ίδια ήλθε σε ρήξη με πρώην Γραμματέα του κόμματος και μετέπειτα υπουργό Εθνικής Αμυνας. Δεν λέει ψέματα. Τη διαδικασία τού αφουγκράζεσθαι τον αγροτικό κόσμο η κυρία Μακρή την εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως. Πού τη χάνεις, πού τη βρίσκεις, και πέραν της προεκλογικής περιόδου, σε συζητήσεις με άρωμα αγροτικό, από την αναδιάρθρωση της μηλο-καλλιέργειας ως τις δηλώσεις ζημιάς στα ελαιόδεντρα, κ.ά., κατ΄ απαίτηση των αγροτικών συνεταιρισμών.»

 

Καιρός ήταν να τα πούμε και δημοσιογραφικά κα Μακρή… Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολιτικές συγκεντρώσεις της Ν.Δ. και κυρίως σε παρουσιάσεις βιβλίων -βεβαίως και θα μείνω σ’ αυτή του μέντορά μου του Ευριπίδη Ευλογημένου-. Σας καλωσορίζουμε στα γραφεία του «Λαού του Αλμυρού».

Στην τελευταία ανοικτή σας ομιλία στον Αλμυρό παρουσία της κας Σπυράκη, δηλώσατε «Στο διάστημα που πολιτεύομαι θέλω να πιστεύω, ότι δεν πρόσβαλα ποτέ την παράταξη, ότι τίμησα πάντοτε την εντολή που μου δώσατε, ότι δεν εξέθεσα ποτέ τον τόπο μου. Είμαι πιστή στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Αρχές και αξίες που δεν μου επέτρεψαν να εγκαταλείψω τον προεκλογικό αγώνα, γιατί θεώρησα ότι το κόμμα μου δεν μου κάνει τα χατίρια… Είστε εδώ, σταθεροί, αμετακίνητοι, δεν εγκαταλείψατε τον αγώνα, δεν εγκαταλείψατε την προσπάθεια, δεν σταματήσατε ποτέ να με στηρίζετε.» Ποια η σχέση σας με τον Αλμυρό; Πως στήριξε η Ζέττα Μακρή τον Αλμυρό;

Η σχέση μου με τον Αλμυρό ήταν μια σχέση αμοιβαίας “συμπάθειας” και αρμονικής συμπόρευσης. Οι δε σχέσεις μου με τους Αλμυριώτες εξαιρετικά και απρόσμενα ειλικρινείς. Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτική αποτύπωση αυτών των σχέσεων αλλά και στην ανθρώπινη διάσταση, στην ζεστασιά και την αποδοχή.

Πολιτικά, από τις παρεμβάσεις μου που αφορούσαν στην περιοχή του Αλμυρού ή προκλήθηκαν από τοπικούς φορείς θα ξεχώριζα την τροπολογία που ικανοποίησε πάγιο αίτημα των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών, που, επίμονα, ορθά και διεκδικητικά έθεσε ο συνεταιρισμός του Πτελεού “Η ΦΤΕΛΙΑ”. Με την ρύθμιση αυτή τα μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών πέτυχαν να φορολογούνται ως αγρότισσες και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Νομίζω ότι, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους επεδίωξα και πέτυχα την ικανοποίηση αιτημάτων τους για καταβολή, έγκαιρα και πλήρως, αποζημιώσεων και προώθηση και επίλυση κλαδικών, τεκμηριωμένων αιτημάτων.

Με την δύναμη που μου έδινε η θέση της υφυπουργού υγείας, στελέχωσα και ενέταξα σε προγράμματα ΕΣΠΑ για τεχνολογικό εξοπλισμό το κέντρο υγείας Αλμυρού, μαζί με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που βελτίωναν τις παροχές υγείας.

Θα ξεχώριζα, επίσης, την μεσολάβηση και την συμβολή μου στην δωρεά του ιδρύματος “ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ. ΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ”, που ανέλαβε την ανέγερση του 1ου τριθέσιου νηπιαγωγείου του Αλμυρού. Τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Γιώργος Μελάς σε συνεργασία με την δημοτική αρχή απεφάσισε να καλύψει όλη την δαπάνη της ανέγερσης του τριθέσιου νηπιαγωγείου και του εξοπλισμού του, κόστους 430.000 ευρώ. Η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί και έχουν δρομολογηθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ανέγερσής του σύγχρονου, απαιτητικού και τόσο απαραίτητου αυτού σχολικού συγκροτήματος.

Το σίγουρο είναι ότι, πάντοτε στο μυαλό μου και στις προτεραιότητές μου ο Αλμυρός κατέχει πρωτεύουσα σχέση και δικαίως!

 

Είχατε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σας «Εγώ, δεν είχα μηχανισμό. Πήγαινα μόνη μου. Έλεγα: εγώ είμαι τα στολίδια μου τα δαχτυλίδια μου και ό,τι πω». Αυτή τη στάση απέναντι στην πολιτική πιστεύετε ότι την «πληρώσατε»;

Ενδεχομένως! Ξέρετε η πολιτική απαιτεί θυσίες και υποχωρήσεις. Δεν συγχωρεί, όμως, την υποκρισία και την προσποίηση! Οι μηχανισμοί βοηθούν στο ξεκίνημα και χειραγωγούν στην πορεία. Η στάση που σου υπαγορεύουν “καλοθελητές”-τόσο πρόθυμοι και υποχρεωτικοί-δύσκολα πείθει, αν δεν εγκλωβίζει.

Αυτά πίστευα, έτσι πορεύτηκα και πολιτεύτηκα! Μπορεί να το “πλήρωσα” αλλά την διαδρομή μου την απόλαυσα! Δεν άλλαξα την συμπεριφορά μου, δεν έκρυψα τις αδυναμίες μου, καμάρωνα για τα προσόντα μου, χαιρόμουνα με τις επιτυχίες μου, με στενοχωρούσαν οι αποτυχίες μου-και δεν το έκρυβα! Είμαι ό,τι δείχνω!

 

Η μεγάλη κοινοβουλευτική σας πείρα τι προβλέπει για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και πώς κρίνετε την προοπτική της αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία;

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα είναι θετικό για την παράταξη και θετικό και για την πατρίδα μας. Δεν χρειαζόταν οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις για να αντιληφθούμε την άποψη των πολιτών για την αποτυχημένη, καταστροφική κυβερνητική πολιτική και την απόρριψή της.

Η αυτοδυναμία είναι εφικτή και βέβαιη. Το μεγάλο στοίχημα είναι η σωστή διαχείριση της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. Στοίχημα που θα κερδίσουμε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο ενωτικός πρωθυπουργός του μέτρου, των έργων, της συνέπειας, της ειλικρίνειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης.

Η ευθύνη όλων μας είναι να συμμορφωθούμε και να προσφέρουμε. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Αλλά και εμείς οι πολιτικοί διδαχθήκαμε πολλά! Η αυτοδυναμία μας υποχρεώνει και δεν μας απελευθερώνει!

 

Ποιο είναι το προσωπικό πολιτικό σας μήνυμα προς τους πολίτες – ψηφοφόρους της Μαγνησίας;

Να συγκρίνουν, να ζυγίσουν, να προβληματιστούν, να ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ! Όχι μόνο στην επιλογή των κομμάτων! Επιλογή που εκτιμώ ότι δεν είναι, πλέον, ιδιαίτερα δύσκολη!

Με τα ίδια απαιτητικά κριτήρια να επιλέξουν και το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί τον νομό, τους ίδιους για την επόμενη απαιτητική τετραετία.

Η συνέπεια, το ήθος, η εντιμότητα, η εμπειρία, η εργατικότητα, η μόρφωση είναι, μεταξύ άλλων, προϋποθέσεις αναγκαίες και απαραίτητες!

Όλοι και όλες έχουμε παρελθόν, που προοιωνίζεται και το μέλλον. Μην το αγνοήσετε! Και μην υποτιμάτε την χρησιμότητα της γυναικείας, συγκροτημένης, έμπειρης, μαχητικής πολιτικής παρουσίας!


Σχετικά Άρθρα

10η Εθελοντική Αιμοδοσία Ζέττας Μακρή με «Αλληλεγγύη»

10η Εθελοντική Αιμοδοσία Ζέττας Μακρή με «Αλληλεγγύη»

“Την 10η εθελοντική αιμοδοσία γιορτάζω μαζί με την «Αλληλεγγύη» και τους δεκάδες φίλους εθελοντές αιμοδότες και…
Η Ζ. Μακρή κεντρική ομιλήτρια στην ΟΝΝΕΔ για τη σχολική βία 

Η Ζ. Μακρή κεντρική ομιλήτρια στην ΟΝΝΕΔ για τη σχολική βία 

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ήταν κεντρική ομιλήτρια…