• 23 Μαΐου, 2019

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων από τον Δήμο Αλμυρού

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων από τον Δήμο Αλμυρού

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού, με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σκληρές εικόνες των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, του ξεριζωμού και της εξαθλίωσής τους ζωντάνεψαν στις μνήμες όλων.

Την εκδήλωση συντόνισε κα Μαρία Σταυραντώνη, ενώ παλμό στην εκδήλωση έδωσαν με τις ομιλίες τους, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Περκουλίδης. Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι του Διοικητή της 111 Π.Μ., φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων έδωσαν το παρών και τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία και το Μουσικό Σύνολο του Ωδείου Αλμυρού, και η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού:

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιέρωμα στην  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού στις 18 Μαΐου 2019.  Η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους. Με σεβασμό στη μνήμη τους, ο Δήμος Αλμυρού πραγματοποίησε την εκδήλωση, ως απόδοση φόρου τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους,  σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας.

Η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, ενός εκ των μεγαλυτέρων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Είναι ημέρα μνημόσυνου και απόδοσης τιμής και μνήμης προς  τους Έλληνες Πόντιους που έπεσαν στον βωμό της Τουρκικής βαρβαρότητας. Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, είπε μεταξύ άλλων η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Σταυραντώνη Μαρία, αναφερόμενη σε συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο  αρχιερατικός επίτροπος π. Γεώργιος Μπέκας, η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρυσοβελώνη Μαρίνα και ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ηλιόπουλος Παναγιώτης.

Εισηγητές της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτριος και ο πρόεδρος  της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας κ. Περκουλίδης Κωνσταντίνος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με εξαιρετικές ερμηνείες σε ποντιακά τραγούδια,  από τη  Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Δήμου Αλμυρού με τη μαέστρο Μαριάννα Σαμαρτζή και το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δ.Ω.Α με τις Αγγελή Μαρία, Κεχαγιά Αναστασία και Καλογήρου Καλλιόπη και  τον μαθητή του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Χρήστο Γιαννούχο. Ποντιακούς χορούς παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας  με τη συνοδεία στη λύρα από τον Παυλίδη Γεώργιο και στο νταούλι  από τον  Κουρατίδη Ηλία.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…