• 22 Μαΐου, 2019

Ο Αλμυρός μας και οι κάποτε λαμπροί αθλητικοί αγώνες «ΤΑ ΚΡΟΚΙΑ»

Ο Αλμυρός μας και οι κάποτε λαμπροί αθλητικοί αγώνες «ΤΑ ΚΡΟΚΙΑ»

Γράφει η Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη-Τσαμανή

Πριν λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου απόκομμα παλιάς τοπικής  – βολιώτικης – εφημερίδας, στο οποίο ήταν δημοσιευμένο δίστηλο ρεπορτάζ με τίτλο:

ΤΑ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΑ «ΚΡΟΚΙΑ» ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αναπόφευκτα, ένα κομμάτι ένδοξης ιστορίας του τοπικού αθλητισμού ήλθε στην επιφάνεια. Μια ιστορία που ασφαλώς θα θυμούνται  με αγάπη και υπερηφάνεια οι Αλμυριώτες κάποιας ηλικίας. Οι νεώτεροι δεν την έζησαν και ίσως να μην έχουν καν ακούσει κάτι για τα ΚΡΟΚΙΑ.

Τα Κρόκια τελέσθηκαν με επισημότητα για πρώτη φορά το 1902, με πρωτοβουλία της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΄Οθρυς΄, η οποία  και ανέλαβε την όλη διοργάνωση. Εξέλεξε Επιτροπή Αγώνων, αποτελούμενη από τον εκάστοτε Δήμαρχο, τον Ειρηνοδίκη, τον Αστυνόμο, τον Πρόεδρο της Φιλαρχαίου, τον Πρόεδρο του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού, τον Σχολάρχη και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων. Η ίδια Επιτροπή αποτελούσε και την Ελλανόδικο Επιτροπή.

Συν τω χρόνω συστηματοποιήθηκαν και  εξελίχθηκαν σε σπουδαίους και μεγαλοπρεπείς  αθλητικούς αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια, θεωρούμενοι δεύτεροι μετά τους Πανελληνίους.  Τέτοια εποχή, 20-21 Μαΐου,  κάθε χρόνο, από το 1902 και μετά, ο Αλμυρός ζούσε τις πιο λαμπρές, ένδοξες και όμορφες ημέρες του.  Και αυτό γίνεται φανερό στο προαναφερόμενο  ρεπορτάζ, από το οποίο παραθέτω αποσπάσματα με μικρές γλωσσικές απλουστεύσεις:

«Χθές, εορτήν του Αγίου Κωνσταντίνου, διεξήχθησαν στην πόλη μας οι Πανθεσσαλικοί αθλητικοί αγώνες τα «Δ΄ Κρόκια»…..

Ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν απερίγραπτος. Από ενωρίς πυκνές ομάδες μετέβαιναν στο Γυμναστήριο. Στο ξεσήκωμα αυτό των κατοίκων του Αλμυρού ήταν αδύνατον να υστερήσουν τα γύρω χωριά. Επιστρατεύθηκαν όλα τα μέσα μεταφοράς για τους αγώνες, τους οποίους παρηκολούθησαν πέντε και πλέον χιλιάδες κόσμου. Η συγκίνησις κι η αγωνία του πλήθους ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους καθ’ όλην την διάρκεια των αγώνων.

Εκείνο που συνήρπασε περισσότερο το πλήθος ήταν το αγώνισμα της ιπποδρομίας. Μέσα σε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού υπεδέχετο τους νικητάς.

Τους αγώνες ετίμησαν με την παρουσία τους και οι αρχές της πόλεώς μας. Στις 4, μετά την προσέλευση των επισήμων αρχίζει η παρέλασις των αθλητικών Συλλόγων. Παρατάσσονται προ των επισήμων, γίνεται η έπαρσις της σημαίας, η ορκωμοσία, μία δεκάλεπτος ομιλία υπό του καθηγητού της Γυμναστικής κ. Εμμαν. Σακελλαρίδη. Έπειτα αρχίζει η εκτέλεσις των αθλημάτων. …».

Ακολουθούν τα τεχνικά αποτελέσματα, από τα οποία αντιγράφω τα ονόματα των διακριθέντων Αλμυριωτών, του Γ. Σ. Αλμυρού.

Τσούκας και Κορδίστας στο δρόμο 100 μέτρων.

Μπόθος Ηλ. στη σφαιροβολία.

Δημαρέλος και Τσούκας στο άλμα απλούν.

Ραγάζος Ν. και Ζορμπάς Ι. στο δρόμο 1.500 μ.

Τσούκας Δ. και Μπόθος στην ελευθέρα δισκοβολία.

Κορδίστας και Καρακίτσος στο δρόμο 400 μ.

Δημαρέλος και Καλλές  στον ακοντισμό.

Χρυσόπουλος και Τσούκας στο τριπλούν.

Ραγάζος Ν. και Ζορμπάς στο δρόμο 5.000 μ.

Γ. Σ. Αλμυρού 1ος  στη σκυταλοδρομία.

Σταματίου Αχ. και Σπύρου στην Ιπποδρομία 2.000 μ. ξενικών ίππων.

Καρναβάς (Πλάτανος), Παππάς Χρ. (Κρόκιο) και Αγγελάκης Αρ. (Αγχίαλος) στην Ιπποδρομία 2.000 μ. εγχωρίων ίππων.

« ….Μετά τη λήξη των αγωνισμάτων απενεμήθησαν εις τους πρώτους νικητάς τα έπαθλα και εις τους δευτέρους και τρίτους τα διπλώματα. Εψάλη κατόπιν ο Εθνικός Ύμνος και έτσι έληξαν τα «Δ΄  Κρόκια» τα οποία άφησαν εποχή.

Ένα μεγάλο εύγε αξίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ. Σ. Αλμυρού για τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτυχία των αγώνων».

 

Τα αναφερόμενα ονόματα σίγουρα θυμίζουν σε όλους δικούς μας ανθρώπους.

Όμως, (χωρίς καμία προεκλογική πρόθεση), θα τολμήσω να θυμίσω πως, σε πρόσφατη ομιλία του, ο σημερινός Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης υποσχέθηκε να προσπαθήσει, μετά την αναμόρφωση του σταδίου Αλμυρού, να αναβιώσει τα ΚΡΟΚΙΑ. Ευχή όλων των Αλμυριωτών της ευρύτερης επαρχίας είναι να τηρηθεί η υπόσχεση και να υποστηριχθεί από ολόκληρο, σύσσωμο το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Για να ξαναζήσει ο Αλμυρός μας και να μεταδώσει στους νέους μας όμορφες, λαμπρές ημέρες, που δεν πρέπει να είναι μόνον ένδοξο παρελθόν.

Ευχαριστώ την πολύ αγαπητή μου  κ. Καρυοφυλλιά (Φούλα) Πριάκου,  στην ευγένεια της οποίας  οφείλω την απόκτηση του ανωτέρω αποκόμματος εφημερίδος.  

  

 

(Φωτογραφία αρχείου)