- 14 Μαΐου, 2019
Ευθύμης Ζιγγιρίδης: Αρχαιολογικός τουρισμός στη Μαγνησία
Πολύ θετικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο που από το Πάσχα και μετά θα ανοίξει την αυλαία, τόσο για την ηπειρωτική όσο και για τη νησιωτική Μαγνησία, δηλαδή τα νησιά των Σποράδων. Τα ευοίωνα μηνύματα προκύπτουν από τα στοιχεία και την ανταπόκριση των Ευρωπαίων tour operators και τις προκρατήσεις εν όψει του καλοκαιριού. Το 2018 το αεροδρόμιο της Μαγνησίας στη Νέα Αγχίαλο κατέλαβε τη δεύτερη θέση πανελλαδικά με 31% στις διεθνείς αφίξεις, Την ίδια χρονιά αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ για τη νέα τουριστική περίοδο αναμένεται αύξηση της τάξεως του 5% – 10% ετησίως στη ζήτηση από το εξωτερικό από παραδοσιακές και νέες αγορές.
Το 2018 οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου ανήλθαν σε 200 χιλ επιβάτες από το εξωτερικό και μέσα στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού καταγράφηκαν 62 προσγειώσεις εντός μίας μέρας και είναι αξιοσημείωτο ότι η Σκιάθος συνδέεται με 14 αεροδρόμια της Ιταλίας. Η στόχευση των επαγγελματιών του τουρισμού είναι η μεγαλύτερη παραμονή με διανυκτερεύσεις και ο ποιοτικότερος τουρισμός στη ηπειρωτική Μαγνησία στη Σκιάθο και τα υπόλοιπα νησιά. Πρέπει δε να αναβαθμιστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις υποδομές και να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες. Επίσης στόχευση των επαγγελματιών είναι η Μαγνησία να αποτελέσει τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο και να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη Μαγνησία λειτουργούν 267 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εκ των οποίων τα 86 στις υψηλές κατηγορίες (12 πέντε αστέρων και 74 τεσσάρων αστέρων). Η συνολική δυναμικότητα είναι 9.390 κλίνες, ενώ στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) λειτουργούν 151 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 10.747 κλινών, εκ των οποίων τα 31 στις υψηλές κατηγορίες (7 πέντε αστέρων και 24 τεσσάρων αστέρων).
Ένα από τα δυνατά χαρτιά του εναλλακτικού τουρισμού προκειμένου να ικανοποιηθούν οι παραπάνω στοχεύσεις είναι και ο αρχαιολογικός τουρισμός. Ας δούμε ένα μέρος των αρχαιολογικών θησαυρών που έχουμε στη Μαγνησία οι οποίοι θα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού.
- Αρχαιολογικός χώρος: Προϊστορικός Οικισμός Σέσκλου
- Αρχαιολογικός χώρος: Νεολιθικός Οικισμό Διμηνίου
- Αρχαιολογικός χώρος: Φθιώτιδες, Θήβες
- Αρχαιολογικός χώρος: Αρχαία Δημητριάδα
- Αρχαιολογικός χώρος: Παλαιοχριστιανικές Φθιώτιδες Θήβες
- Αρχαιολογικός χώρος: Φερές
- Αρχαιολογικός χώρος: Νεολιθικός οικισμός στη θέση «Θερμοκήπια»
- Αρχαιολογικός χώρος: Λόφος Γορίτσας
- Αρχαιολογικός χώρος: Αερινό
- Αρχαιολογικός χώρος: Αρχαία Άλος (Αλμυρός)
- Αρχαιολογικός χώρος: Αμφαναί
- Μνημείο: Ανάκτορο Αρχαίας Δημητριάδας
- Μνημείο: Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
- Μνημείο: Θολωτός τάφος «Τούμπα» Διμηνίου
- Μνημείο: Οικία Ν (Νηπίου) Διμήνι
- Μνημείο: Βασιλική Α’ ή Βασιλική της Δαμοκράτειας Πευκάκια Βόλου
- Μνημείο: Ιερά Μονή Αγίου Λαυρεντίου
Ο αρχαιολογικός τουρισμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες η οποία θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την τουριστική της κίνηση εάν φρόντιζε καλύτερα τις υποδομές της, εκσυγχρόνιζε τις υπηρεσίες της και προωθούσε καλύτερα αυτού του είδους τον ιδιαίτερο τουρισμό. Άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν για να απολαύσουν τους αρχαίους θησαυρούς μιας χώρας είναι άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, όπως επίσης έχουν καλό οικονομικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν περισσότερες ημέρες και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα κάτι το οποίο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του Νομού.
Η Α βάθμια και Β βάθμια Αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν τον αρχαιολογικό τουρισμό αφενός συντηρώντας τους χώρους, αφετέρου μαζί με το αντίστοιχο υπουργείο να φροντίσουν την σωστή και στοχευμένη προώθηση και διαφήμιση. Επίσης δίνοντας κίνητρα σε επιχειρηματίες μπορούν να ανοιχτούν σε νέες αγορές και να προσελκύσουν διαφορετικού τύπου επισκέπτες. Είναι δεδομένο ότι η αρμονική συνέργια Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού στη χώρα μας.
Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Συμμαχία υπέρ των Πολιτών
Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων
Μέλος ΔΣ ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας