- 13 Μαΐου, 2019
Ευθύμης Ζιγγιρίδης: Μετακίνηση Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλμυρού
έκδοση 11/5/2019
Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών»
Mέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού
Πρόεδρος Καππαδοκών Αλμυρού
Τον Απρίλιο του 2017 έστειλα επιστολή στις αρμόδιες αρχές για την απόφαση μετακίνησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Αλμυρού από τον Αλμυρό στον Δρυμώνα. Είχε τονιστεί ότι το κλιμάκιο κάλυπτε περιοχή περίπου 550.000 τ.χ. σε όλο τον Δήμο Αλμυρού περιλαμβανομένου του όρους της Όθρυς. Επίσης είχε τονιστεί ότι το κλιμάκιο ήταν υποστελεχωμένο και η απομάκρυνση από τον ιστό της πόλης του Αλμυρού θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα του κλιμακίου.
Επισκέφθηκα πριν λίγες μέρες της Διεύθυνση Πυροσβεστικής στον Βόλο και συνομίλησα με την Διοίκηση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και εάν η μετακίνηση του κλιμακίου στον Αλμυρό είχε αρνητικές η θετικές συνέπειες στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Επίσης επισκέφθηκα το κλιμάκιο της Δρυμώνας και συνομίλησα με τον Διοικητή και το προσωπικό.
Είναι γεγονός ότι οι νέες εγκαταστάσεις είναι σε άριστη κατάσταση και κάλυψαν πάγιο αίτημα στέγασης του προσωπικού. Ωστόσο, οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται 17 χλμ περίπου μακριά από την πόλη του Αλμυρού και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χωριά του δήμου είναι διάσπαρτα και σε μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο, υπήρξαν ανησυχίες για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του κλιμακίου. Τα στατιστικά αποδίδουν μέρος της πραγματικότητας τις περισσότερες φορές. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο Δήμος Αλμυρού έχει τα πρωτεία σε ποσοστό 45 % με 50 % στα συμβάντα πυρκαγιών σε σχέση με άλλους δήμους στον Νομό Μαγνησίας. Αν και απόλυτοι αριθμοί ως αναφορά τα συμβάντα έχουν μειωθεί τα τελευταία 2 χρόνια, αυτό οφείλεται στην ικανότητα διαχείρισης της Διοίκησης του κλιμακίου καθώς επίσης και της διαχείρισης της Διεύθυνσης Μαγνησίας. Γεγονός παραμένει ότι το ποσοστό συμβάντων στον Δήμο Αλμυρού εξακολουθεί να ανέρχεται στο 50% σε σχέση με άλλους Δήμους της Μαγνησίας.
Το κλιμάκιο του Δρυμώνος, εκτός από τον Δήμο Αλμυρού και την Όθρυ, καλύπτει ένα μέρος της εθνικής οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης. Σε όλες τις άλλες πόλεις όπου έπρεπε να καλυφθούν τέτοιου τύπου ανάγκες, εγκαταστάθηκε κλιμάκιο ξεχωριστό για την κάλυψη της εθνικής οδού και παρέμεινε κλιμάκιο να καλύπτει τον ιστό της πόλης. Στην περίπτωση του Αλμυρού οι επιχειρησιακές ανάγκες της πόλης του Αλμυρού και των χωριών καλύπτονται από όχημα το οποίο περιπολεί και εδράζεται στις πρώην εγκαταστάσεις του κλιμακίου, εγκαταστάσεις οι οποίες είναι σε άθλια κατάσταση.
Ο δήμος Αλμυρού χρειάζεται κλιμάκιο μέσα στην πόλη το οποίο να καλύπτει την πόλη του Αλμυρού με τα χωριά και κλιμάκιο ξεχωριστό για την κάλυψη της εθνικής οδού. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί σε πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία θα εδράζεται μέσα στην πόλη και στην οποία θα ανήκει ένα κλιμάκιο το οποίο θα καλύπτει την εθνική οδό. Σε κάθε περίπτωση, μετά από συζητήσεις με αρμόδιους και μετά από έρευνα, πιστεύω ότι η παρουσία 2 κλιμακίων για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών θα διασφάλιζε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να βρεθούν εγκαταστάσεις για το κλιμάκιο το οποίο θα εδράζεται μέσα στην πόλη και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλει η τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με την συνεργασία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και του Δήμου τα επόμενα χρόνια, θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας χώρος ο οποίος θα στεγάσει ένα κλιμάκιο στην πόλη του Αλμυρού και θα παραμείνει ένα δεύτερο κλιμάκιο το οποίο θα μπορέσει να αφιερωθεί για την κάλυψη των αναγκών της εθνικής οδού. Με αυτό τον τρόπο θα προσληφθεί νέο έμπειρο προσωπικό και θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα της υπηρεσίας και την αίσθηση ασφάλειας του δημότη.