Επιστολή Αναγνώστη: Ένα μεγάλο παράπονο

Επιστολή Αναγνώστη: Ένα μεγάλο παράπονο

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Ζαρίφης

Όταν κάποιος έχει κάτι με κάποιον άλλον όπως λέει το Ιερό Ευαγγέλιο, το πρόβλημα το λύνουν οι δυο τους μεταξύ τους. Εάν δεν συμφωνήσουν τότε ο αδικούμενος παίρνει μαζί του δύο ή τρείς για μάρτυρες. Αλλά εάν και με τους μάρτυρες δε γίνει τίποτα το λέει στην Εκκλησία. Αυτό κάνω και εγώ αυτή τη στιγμή.

Πριν από τέσσερα χρόνια μου δόθηκε η υπ’ αριθμόν 23/6-2-2014 εντολή εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού να συγκροτήσω επιτροπή εράνου και ανοικοδομήσεως κωδωνοστασίου και σπιτιού για τον εκάστοτε εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος του Ομώνυμου χωριού Σούρπης, επαρχίας Αλμυρού. Ακούστε πως εγώ βρέθηκα στη θέση αυτή.

Πριν από πέντε χρόνια, βλέπω δύο πολύ γνωστά πρόσωπα να έρχονται στο σπίτι μου και ήταν από το χωριό μου, την Αγία Τριάδα Σούρπης. Συγκεκριμένα ήταν ο Δ. Χ. του Π. και ο Ι. Ν. του Α. οι οποίοι μου ζήτησαν να τους βοηθήσω. Σε ποιο ζήτημα θα αναρωτιέστε.

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχουν περίπου 14.000 ευρώ προερχόμενα από τον διαλυθέντα Γεωργικό  Συνεταιρισμό της Αγίας Τριάδος. Μου είπαν, λοιπόν, ότι με τα χρήματα αυτά θέλουνε να βοηθήσω να φτιαχτεί το καμπαναριό της Εκκλησίας μας και να βρω μηχανικό να φτιάξει τα σχέδια του καμπαναριού. Ξεκινήσαμε βρίσκοντας τον μηχανικό. Πρώτα έγινε η διαδικασία αναγνώρισης του Ιερού Ναού, διότι το κτίσμα ήταν αυθαίρετο και εν συνεχεία κατατέθηκαν τα σχετικά έγγραφα στο πολεοδομικό γραφείο του Αλμυρού για να επιβεβαιωθεί ότι ο χώρος που θα κτιζόταν το καμπαναριό ήταν νόμιμος και αναγνωρισμένος ως ιδιοκτησία του Ιερού Ναού. Το πολεοδομικό γραφείο απηύθυνε έγγραφο στον πρόεδρο του χωριού κ. Γ. Κ. του Θ. με το ίδιο ερώτημα, δηλαδή εάν ο χώρος ανήκει στο Ιερό Ναό.

Το τοπογραφικό παρουσιάζει το καμπαναριό στη θέση που ήταν ο παλαιός Ιερός Ναός, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1902. Η απάντηση του προέδρου ήταν πως το οικόπεδο αυτό ανήκει στο Δήμο.

Ο αγιασμένος αυτός χώρος που λειτουργούνταν επί εβδομήντα χρόνια είναι του Δήμου; Στον Ναό αυτό λειτούργησα εγώ επί πέντε συναπτά έτη (από 8-5-1961 έως 20-7-1966). Ο κ. Κ. Γ., ο πρόεδρος που μεγάλωσε μέσα στο Ναό αυτό, λέει ότι ο τόπος αυτός είναι του Δήμου και σταμάτησε εκεί το πράγμα.

Επειδή το πολεοδομικό γραφείο άνηκε στο Δήμο Αλμυρού προσπάθησα να αποδείξω με ακράδαντα στοιχεία ότι ο πρόεδρος κ. Κ. έχει άδικο. Λέει ότι ρώτησε Σουρπιώτες και του είπαν τα όσα αναληθή γράφει στο έγγραφο του. Εγώ σαν αρμόδιος της υποθέσεως παρουσίασα στο Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτριο Εσερίδη τα εξής ντοκουμέντα: δύο υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.105 και δύο ένορκες βεβαιώσεις.

Άλλο ντοκουμέντο που παρουσίασα στον κ. Εσερίδη, τον Δήμαρχο, είναι το συμβόλαιο που συνέταξε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος του ομώνυμου χωριού, με αριθμό 11638/21-3-2008, το οποίο λέει ότι ο όλος ο χώρος που καταλαμβάνει ο Ναός μαζί με τα προκτίσματα είναι 673 τ.μ το οποίο μέχρι τώρα ουδείς το αμφισβήτησε. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (1733/30-11-2007).

Αφού τα παρουσίασα όλα αυτά στο Δήμαρχο, και δεν δέχτηκε ούτε την πρόταση μου να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, φεύγοντας από το γραφείο του Δημάρχου του είπα ότι υπάρχει και Θεός.

Αναφέρω και το εξής γεγονός: Έστειλε για επιτόπια εξέταση στην Αγία Τριάδα τον Αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Καλαντζή ο οποίος, όπως μου είπε, έκανε θετική εισήγηση υπέρ της Εκκλησίας αλλά ούτε αυτός εισακούσθηκε.

Θα αναφερθώ σε ακόμη ένα περιστατικό που συνέβη στην Αγία Τριάδα…

Ενώ συνομιλούσα με την κα Ε. Κ.- Ν., μέλος της επιτροπής μας, έφτασε εκεί γνωστός «κύριος» που εμπλέκεται στο ζήτημα και όπως εγώ καθόμουν στη θέση του αυτοκινήτου μου με ανοικτό το παράθυρο άρχισε να με βρίζει, με έφτυσε και με έσπρωξε με τη γροθιά του μπροστά στην κα Κ..

Ας είναι καλά ο άνθρωπος, δεν του κρατώ κακία.

Τα σχέδια του κωδωνοστασίου είναι διαθέσιμα για όποιον θέλει να τα ελέγξει και να διαπιστώσει ότι πρόκειται να κοσμεί με τον καλύτερο τρόπο το χωριό μας.

Πριν τελειώσω ήθελα να κάνω μια ερώτηση και στους δύο. Κύριε Εσερίδη Δημήτριε και κύριε Γ. Κ., στην Τουρκία οι Μουσουλμάνοι όπου υπάρχει κτήμα Εκκλησιαστικό- που αποκαλούν «βακούφιον»- το σέβονται και δεν το καταπατούν.

Εσείς Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν σέβεστε τα «βακούφια»;

Και μια τελευταία ερώτηση στον κ. Δήμαρχο: Εάν μια τέτοια υπόθεση όπως είναι η δική μας σας δυσκολεύει τόσο πολύ να την φέρετε εις πέρας, πως θα μπορέσετε να λύσετε πολύ δυσκολότερα προβλήματα;

Χαίρετε.

Μετά τιμής,

Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Ζαρίφης.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…