• 30 Απριλίου, 2019

Σκληρές δηλώσεις από την επικεφαλής του #ζωή_αλλάζουμε στο Γ. Κουμιώτη

Σκληρές δηλώσεις από την επικεφαλής του #ζωή_αλλάζουμε στο Γ. Κουμιώτη

Ζ. Ράππου: Η πόλη μας δεν χρειάζεται ένα Δήμαρχο διαχειριστή, ούτε ένα Δήμαρχο που να νοιάζεται για την προβολή μιας εμμονικής εικόνας αρχηγού

«Θα ήθελα να γίνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι στο Δήμο Αλμυρού αλλάζουμε δήμαρχο και δημοτική αρχή, αλλάζουμε συνήθειες και νοοτροπία»

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την υποψηφιότητά της έδωσε η κυρία Ζωή Ράππου στο Radio Marconi 96,1 F.M. και τον Γιώργο Κουμιώτη στις 13 Απριλίου. Συνέντευξη που συζητήθηκε και δίνει απαντήσεις στην τοπική κοινωνία. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

 

Γιατί αργήσατε τόσο πολύ;

Είναι γεγονός ότι η απόφαση μου να συμμετέχω στα κοινά υπήρξε πολύ δύσκολη παρ’ ότι είμαι εξοικειωμένη με την τοπική αυτοδιοίκηση από την ηλικία των οκτώ. Ζω την καθημερινότητα και τα προβλήματα της αλλά και την μαγεία της τοπικής αυτοδιοίκησης κοντά σε έναν άνθρωπο που υπηρετεί ακούραστα τους συνδημότες του από το 1975 έως σήμερα, ο οποίος συνεχίζει να έχει όραμα για τον Αλμυρό. Αποφάσισα, λοιπόν, να ασχοληθώ με τα κοινά ενεργά.

Γιατί, τώρα, αναρωτιούνται ορισμένοι. Είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Επέλεξα να ασχοληθώ με την ανατροφή των παιδιών και την προετοιμασία τους για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, τώρα που και ο μικρός μου γιος σπουδάζει, οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, επιπλέον η παρότρυνση πολλών συνδημοτών το τελευταίο καιρό και φίλων συνέβαλλε σε αυτήν την απόφαση και δεν θα αποσιωπήσω και το γεγονός, μάλλον ένα τρίτο παράγοντα, ότι ζω σε μία πόλη που τα τελευταία χρόνια τα απλά, καθημερινά και αυτονόητα ελλείπουν.

Αντί, λοιπόν, να καταλογίζω ευθύνες και να κριτικάρω εκ του ασφαλούς, αποφάσισα να λάβω τη σκυτάλη και να προσπαθήσω καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μου για το καλύτερο.

 

Λόγω του ότι είστε γυναίκα, συζητήθηκε στον Αλμυρό;

Υπήρξα αποδέκτης ρατσιστικών αντιλήψεων λόγω φύλου. Είναι παράλογο στην εποχή μας αν δεν υποκρύπτει άλλου είδους σκοπιμότητες να μιλά κάποιος για υπεροχή φύλου. Σαφώς και η εμπλοκή στα κοινά δεν είναι θέμα φύλου αλλά θέμα προσωπικότητας, ικανότητας και ψυχικών αποθεμάτων. Άλλωστε για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει σημασία το ποιος είσαι, τι φύλου είσαι αλλά το τι κάνεις. Υπόλογος σε θέση ευθύνης δεν θα είμαι επειδή είμαι γυναίκα αλλά για το τι κάνω ή δεν κάνω. Στον Δήμο Αλμυρού είμαι η πρώτη γυναίκα που τολμά να πάει αντίθετα στο ρεύμα και να θέσει υποψηφιότητα ως επικεφαλής συνδυασμού.

Προς απογοήτευση κάποιων συνδημοτών μου που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν σταμάτησα στο μέσο της διαδρομής. Δεν αποχώρησα, δεν συνέπραξα, δεν υποσχέθηκα.

Η συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση ίσως αποτελέσει και την αρχή μιας διαφορετικής οπτικής και προσέγγισης των τοπικών προβλημάτων.

 

Μια κουβέντα λέτε, χίλιες εννοείτε:

Ναι… Κατηγορήθηκα ότι συνέπραξα. Μου ζητήθηκε ή να αποχωρήσω ή να προσχωρήσω. Δεν έκανα ούτε το ένα, ούτε το άλλο και σαφώς υπάρχει μια δόση εκβιασμού εδώ. Έχει διαπιστωθεί όμως, αυτό θέλω να πω στους συνδημότες μου και σε όσους με απαξίωσαν λόγω φύλου, ότι όταν μετέχουν οι γυναίκες προκρίνονται σε ζητήματα όπως η ενδυνάμωση κοινωνικών υπηρεσιών, η απασχόληση, η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η σύνθεση, κάτι που θεωρείται απαραίτητο με τον καινούργιο εκλογικό νόμο, επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα από μία γυναίκα γιατί λόγω πολλαπλών διαφορετικών ρόλων ξέρει πως να συνταιριάζει και να ισορροπεί.

 

Γιατί #ζωή_αλλάζουμε;

Το όνομα του συνδυασμού #ζωή_αλλάζουμε: είναι ένα ρήμα με διττή σημασία. Για μένα συμπυκνώνει μια ολόκληρη στάση ζωής.

Πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς σε αυτό που θέλουμε να δούμε να αλλάζει στην πόλη μας, να γίνουμε πιο ενεργοί όχι θεατές πολίτες, να συνειδητοποιήσουμε ότι η δική μας ολιγωρία είναι αυτή που επιτρέπει να συνεχίζεται ότι δεν μας αρέσει.

Αλλάζουμε το νοσηρό κλίμα που θεωρείται πια κοινός τόπος στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων της πόλης μας. Η αλαζονεία, η αγένεια, η αισχρολογία και η ύβρις δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Και τέλος αλλάζουμε την απαξίωση και την υποτίμηση προς τους δημοτικούς υπαλλήλους που είναι οι σταθεροί συνεργάτες μας και φέρνουμε την συνεργασία μέσα στον Δήμο.

Αλλάζουμε με την ελπίδα να μην μείνει μόνο σε ένα τυπικό όνομα συνδυασμού που με το πέρας των εκλογών θα έχει ξεχαστεί.

Ελπίζουμε να γίνει μια συνειδητή επιλογή, μια αισιόδοξη οπτική που να εστιάζει στη λύση και όχι στο πρόβλημα όπως γίνεται σήμερα. Να δίνει αξία στα απλά, καθημερινά που τόσο εύκολα και απαξιωτικά προσπερνάμε και τέλος εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι στο Δήμο Αλμυρού αλλάζουμε δήμαρχο και δημοτική αρχή, αλλάζουμε συνήθειες και νοοτροπία.

 

Το ψηφοδέλτιο είναι από όλο το φάσμα;

Σε ότι αφορά την ανεξαρτησία του συνδυασμού θέλω να επισημάνω πως στην τοπική αυτοδιοίκηση αν θέλουμε να κάνουμε δουλειά ο Δήμαρχος πρέπει να ανήκει σε όλους. Η λογική του χρίσματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, την έχει ακυρώσει η ίδια η κοινωνία.

Οι πολιτικές μου πεποιθήσεις είναι σταθερές και αδιαφιλονίκητες. Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να δεσμεύεται ούτε από κόμματα, ούτε από ιδεολογίες.

Στόχος μας ήταν, και το καταφέραμε, η δημιουργία μιας δυνατής ομάδας εργασίας από ικανούς ανθρώπους κυρίως νέους οι οποίοι αποφάσισαν να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους και θέλουν να συμβάλλουν στην λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Δημιουργήσαμε έτσι μια υπερκομματική ομάδα γιατί στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Ο μοναδικός μας αντίπαλος είναι ο εαυτός μας.

Αδημονούν ορισμένοι συνδημότες μου να δουν τους συνεργάτες μου, να κριτικάρουν, να αποδοκιμάσουν και τελικά να επιδοθούν σε έναν αγώνα σκληρού εκβιασμού, απειλών, υποσχέσεων για εύρεση εργασίας και υποτίμησης σε ότι αφορά το πρόσωπο μου με σκοπό να τους απομακρύνουν από τον συνδυασμό μου.

 

Στο ψηφοδέλτιό σας υπάρχουν εκπλήξεις;

Ούτε εκπλήξεις ούτε κρυφούς  άσσους έχω στο μανίκι μου, όσον αφορά το ψηφοδέλτιο μας, γιατί κάτι τέτοιο αυτομάτως σημαίνει ότι διαχωρίζω τους συνεργάτες μου σε ανθρώπους πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Κάτι άκρως υποτιμητικό και αδιανόητο για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος. Οι δικοί μου συνεργάτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι νέοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, προέρχονται από κάθε επαγγελματικό και επιστημονικό χώρο, έμπειροι επαγγελματίες και επιστήμονες, είμαι περήφανη για τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και νιώθω πολύ τυχερή που επέλεξαν τον συνδυασμό “Ζωή αλλάζουμε” γιατί όπως χαρακτηριστικά τονίζουν ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε, να δώσουμε ένα τέλος στην αλαζονεία και την κοινωνική αγένεια.

 

Πως σκέπτεστε να διοικήσετε;

Χρειαζόμαστε διαφορετικά μοντέλα διοίκησης που να στηρίζονται σε συνεργασία, στη σύνθεση, στην κοινωνική αλληλεγγύη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διαπνέει συλλογικότητα η δημοτική αρχή. Δεν μπορεί να διοικήσει μόνος του ο Δήμαρχος άλλωστε κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο με τον καινούριο εκλογικό νόμο. Θα συγκροτηθούν κάποιες ομάδες εργασίας που θα πλαισιώνουν την όλη προσπάθεια. Ο Δήμος επιβάλλεται να λειτουργήσει με εξωστρέφεια και πολλή δουλειά, με απόλυτο σεβασμό στους δημοτικούς υπαλλήλους, στους συνεργάτες, στους δημότες οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται άμεσα με χαμόγελο και προθυμία.

Κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η πόλη μας δεν χρειάζεται ένα Δήμαρχο διαχειριστή, ούτε ένα Δήμαρχο που να νοιάζεται για την προβολή μιας εμμονικής εικόνας αρχηγού άλλωστε αν χρειαστεί να δηλώσει κάποιος αρχηγός τότε σίγουρα δεν είναι. Χρειάζεται ένα Δήμαρχο αγωνιστή που θα διεκδικεί πόρους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, θα έχει γνώση των Ευρωπαϊκών διαδικασιών, θα κινείται  με άνεση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με σωστή προετοιμασία και σοβαρότητα. Ένα Δήμαρχο που δεν θα εποπτεύει αφ’ υψηλού αλλά θα βρίσκεται όπου υπάρχει ανάγκη και θα έχει άποψη ο ίδιος προσωπικά για όσα γίνονται ή δεν γίνονται στην πόλη ή τα χωριά.

Χρειάζεται ένα Δήμαρχο που να μπορεί να εμπνέει, να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας ώστε οι γύρω του να μπορούν να εργάζονται ευχάριστα και αποτελεσματικά. Ένα Δήμαρχο που να παίρνει δύσκολες αποφάσεις ενώ γνωρίζει πως δεν θα είναι αποδεκτές από όλους και τέλος ένα Δήμαρχο όπου στους καλούς καιρούς θα επιζητεί τα λιγότερα εύσημα, ενώ στους χαλεπούς θα αναλαμβάνει την μεγαλύτερη ευθύνη.

 

Θα ήθελα να κλείσω με ένα μήνυμα. Εμείς στον συνδυασμό #ζωή_αλλάζουμε επιλέγουμε να πορευτούμε το δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας και δίνουμε μια συμβουλή σε όσους τώρα κατέχουν θέσεις ευθύνης: ο άνθρωπος να είναι η απάντηση σας σε όποια κι αν είναι η ερώτηση.


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…