• 20 Απριλίου, 2019

Ημερίδα για την Οικονομική Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις με πρωτοβουλία Έλενας Ράπτη – Ομιλητής ο οικονομολόγος κ. Θάνος Νιφόρος

Ημερίδα για την Οικονομική Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις με πρωτοβουλία Έλενας Ράπτη – Ομιλητής ο οικονομολόγος κ. Θάνος Νιφόρος

Ημερίδα για την Οικονομική Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις

Από το Επιμελητήριο και το ΣΒΘΚΕ με πρωτοβουλία Έλενας Ράπτη

Ομιλητής ο οικονομολόγος κ. Θάνος Νιφόρος

Παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών από τη Μαγνησία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Οικονομική Ανάπτυξη & Επενδύσεις: Πολιτικές και κριτήρια προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων» με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του μέλους του Μητρώου στελεχών της Ν.Δ. και Προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Έλενας Ράπτη.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Θάνος Νιφόρος, οικονομολόγος-σύμβουλος επενδύσεων, άντλησης πόρων και ανάπτυξης εργασιών ο οποίος διαπραγματεύτηκε τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Η Τρέχουσα Οικονομική Κατάσταση της χώρας και η διαφορά μεταξύ των Άμεσων & Έμμεσων Ελληνικών και Ξένων Επενδύσεων που πρέπει να προσελκύσει η χώρα και η συμβολή τους στην ανάπτυξη.
  • Προϋποθέσεις προσέλκυσης Άμεσων & Έμμεσων Ελληνικών και Ξένων Επενδύσεων και ρευστότητας στην ελληνική αγορά.
  • Επενδυτικά κριτήρια, προϋποθέσεις και κλάδοι/ υποκλάδοι/ τομείς προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων και δανειοδοτήσεων από α) εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών και β) εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που θα επενδύσουν/δανειοδοτήσουν υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις και έργα αυτών.
  • Ιδέες και προτάσεις για το πως η Τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη προσέλκυση επενδυτών στο τόπο της.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης μίλησε για την υπερφορολόγηση και την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελούν τον τροχοπέδη για την οικονομική ανάταση της χώρας.

Η κυρία Έλενα Ράπτη στον χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά χαιρετίζω την πολύ σημαντική σημερινή διοργάνωση, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια χρονική συγκυρία που ο Νομός μας, η Μαγνησία μας, με τις στρατηγικά ανεξάντλητες αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες, παραμένει εγκλωβισμένη στο τέλμα της ανεργίας, της αποβιομηχανοποίησης, της αποεπένδυσης και της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας, και έρχεται να συνεισφέρει ουσιαστικά, ακριβώς σε αυτό: Στη συζήτηση, δηλαδή, των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων και πολιτικών για την ανασύσταση του οικονομικού χάρτη και της πραγματοποίησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού άλματος, όχι μόνο του Νομού, αλλά και της χώρας, μέσω της προσέλκυσης άμεσων, ξένων και ελληνικών, παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.  

Επενδύσεις, αναγκαίες, για τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης, για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, για τη μετατροπή του brain drain σε brain gain, για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων και, τελικά, για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας… Το 2019 είναι έτος σημαντικών προκλήσεων, καθώς οι κίνδυνοι, εγχώριοι και εξωτερικοί, παραμένουν. Δεν υπάρχουν επομένως περιθώρια εφησυχασμού. Η πορεία της Ελλάδος στη νέα, μετά την κρίση, ευρωπαϊκή κανονικότητα συνεπάγεται αυστηρές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των μέχρι σήμερα κεκτημένων, την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Στόχος πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της ασφαλούς μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη γνώση και την κοινωνική συνοχή με σεβασμό, παράλληλα, προς τις κοινωνικές ευαισθησίες και το φυσικό περιβάλλον. 

Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτό το πολυπόθητο αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ;

Σε αυτή την απορία και σε πολλές άλλες, θα απαντήσει ευθύς αμέσως, ο εκλεκτός προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής μας σήμερα, ο εγνωσμένος τεχνοκράτης, οικονομολόγος, Σύμβουλος Επενδύσεων και συμπατριώτη μας,  κος Θάνος Νιφόρος, τον οποίο θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου, ευχαριστώντας τον που βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας.»

Με την ομιλία του κ. Νιφόρου λάβαμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση, για τις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, τις κατηγορίες επενδυτών, αλλά και που επενδύουν σήμερα στην  Ελλάδα, ποια επενδυτικά χαρακτηριστικά ψάχνουν οι επενδυτές στους συγκεκριμένους κλάδους, προτάσεις και λύσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Από την ομιλία του κ. Νιφόρου, αλλά και τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, κρατήσαμε ιδιαιτέρως τις συμβουλές του για την προσέλκυση επενδύσεων σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή πως μπορούμε να αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, ώστε να εντοπιστεί η Μαγνησία στο ραντάρ των επενδυτών ως περιοχή δυνατής ανάπτυξης.

Κατά τον κ. Νιφόρο, ο ιδιωτικός τομέας σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν θερμοκοιτίδα επιχειρηματικού διαγωνισμού, ο οποίος θα λειτουργήσει ως επιταχυντής ανάπτυξης. Ο Νομός μπορεί και πρέπει να παρουσιάσει οργανωμένα τις δυνατότητες ανάπτυξής του, της δυνατότητες της ίδιας της τοπικής κοινωνίας στους επενδυτές.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο κος Θάνος Νιφόρος είναι οικονομολόγος με δραστηριότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα με σημαντική εμπειρία στη προσέλκυση Ξένων Άμεσων και Έμμεσων Επενδύσεων και στη χρηματοδότηση έργων με την αξιοποίηση επενδυτικών εργαλείων χαρτοφυλακίου και Αναπτυξιακών Οργανισμών και Τραπεζών.

Έχει διατελέσει στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής και εργαστεί για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδυτικά γραφεία στην Αθήνα και Νέα Υόρκη, ως οικονομικός αναλυτής και στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής με ποικίλα αντικείμενα, όπως, η εταιρική χρηματοδότηση και χρηματοδότηση έργων, η εισαγωγή εταιρειών και διαπραγμάτευση κινητών αξιών στο Ελληνικό και Αμερικάνικο Χρηματιστήριο, οι αποτιμήσεις εταιρειών και οι αξιολογήσεις επενδυτικών σχεδίων στην Αμερική και Ευρώπη.

Τσιντσίνη Βιβή

 


 


Σχετικά Άρθρα

Νέα Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας η Έλενα Ράπτη

Νέα Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας η Έλενα Ράπτη

Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε η Έλενα Ράπτη με απόφαση του Προέδρου του κόμματος…
Στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας η Αλμυριώτισα Έλενα Ράπτη – Συνέντευξη

Στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας η Αλμυριώτισα Έλενα Ράπτη – Συνέντευξη

Στην dream team της Πολιτικής Προστασίας ανήκει η Αλμυριώτισα Έλενα Ράπτη, η οποία μας παραχώρησε ευχαρίστως…
Ενημερωτική επίσκεψη κ. Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας στον Αλμυρό

Ενημερωτική επίσκεψη κ. Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας στον Αλμυρό

Σημαντική ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε, σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς στον…