- 17 Απριλίου, 2019
Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 15-4-2019
Τρέχουν οι υποψήφιοι
για ψήφους στο μεϊντάνι,
μα ο κόσμος πάλι αγωνιά
καλό Πάσχα να κάνει.
Μπορεί να φταίει ο καιρός με τα τερτίπια του, τις βροχές, τους ανέμους και την υγρασία, μπορεί να φταίνε άλλα …κακά της μοίρας μας αλλά, παρ’ όλο που έχουμε μπει για τα καλά στην Άνοιξη, τουλάχιστον ημερολογιακά, παρ’ όλο που ο Απρίλης έριξε και το «ένα νερό» της γνωστής παροιμίας, ακόμη δεν …μύρισε Πάσχα και τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι πλησιάζει η μεγάλη γιορτή που -κατά τα άλλα- όλοι περιμένουμε.
Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον προσωπικά μου λείπει η σημειολογία περασμένων χρόνων, τότε που σου τρυπούσε τις μύτες το φρέσκο ασβέστωμα αυλών και σπιτιών, το παραδοσιακό κόκκινο μίνιο που χρωμάτιζε εκ νέου τις ολάνθιστες γλάστρες και όλες τις άλλες ορατές προετοιμασίες των νοικοκυριών, για το σούβλισμα του οβελία και όλα τα έθιμα που -ως γνωστόν- έπονται.
Πολύ φοβάμαι, ότι αντίθετα στις προ-πασχαλινές «μυρουδιές» που περιγράφω ή υπονοώ παραπάνω, διάχυτη είναι σήμερα ολούθε η «μυρουδιά» της …παρακμής. Βλέπετε, δεν είναι μόνο να σημάδια του καιρού που θα «βάψουν» το Πάσχα. Είναι και τα ….ρημάδια της οικονομίας, που κάνουν τα πάντα για να …διώξουν, να απομακρύνουν από γύρω μας κι εντός μας τη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης.
Χωρίς καμία ενημέρωση, σχεδόν «εν μία νυκτί», έκλεισε το πρακτορείο των ΕΛ.ΤΑ. στη Σούρπη και -όπως δηλώνουν τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι- δεν ενημερώθηκε κανείς από κάποιον αρμόδιο των Ταχυδρομείων. Δυσαρεστημένοι οι κάτοικοι τονίζουν ότι μ’ αυτό το αιφνίδιο «φευγιό» έπαψε να λειτουργεί και η μοναδική Δημόσια υπηρεσία που είχε μείνει στην περιοχή μας. Το συγκεκριμένο πρακτορείο εξυπηρετούσε -ως γνωστόν- όχι μόνο τους κατοίκους της Σούρπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέχρι και το Αχίλλειο. Και, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στις διαμαρτυρίες, «πλέον ακόμη και οι ηλικιωμένοι είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στον Αλμυρό, για την πληρωμή συντάξεων, λογαριασμών ρεύματος και τηλεφωνίας, ακόμη και για την αποστολή αλληλογραφίας.»
Με τι και πόσο ακόμη θα υποβαθμίζεται η περιοχή μας από κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, άραγε;
Η περιοχή του Αλμυρού στο …πόδι, την περασμένη Κυριακή, για εθελοντική δράση καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων. Μικροί και μεγάλοι, ορεξάτοι και με κέφι χαρακτηριστικό, ανέπτυξαν δράσεις ευπρεπισμού και καθαριότητας, στα πλαίσια του Let’s Do It Greece, καθάρισαν παραλίες, πάρκα και προαύλια σχολείων. Αυτή η εθελοντική καμπάνια διοργανώθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά, με αρκετούς συμπατριώτες μας να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου Αλμυρού και άλλων τοπικών φορέων και να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την αξιέπαινη προσφορά.
Κατά 46% αυξήθηκε το 2018 ο αριθμός των αδειών παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας» για όσους αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Συνολικά, πέρυσι εκδόθηκαν 3.892 άδειες, έναντι 2.493 το 2017. Η μερίδα του λέοντος ανήκει σε Κινέζους οι οποίοι έλαβαν το 58% των αδειών.
Και μετά σου λένε ότι οι Κινέζοι «κάνουν τον …Κινέζο». Όπου δουν δράση ανάπτυξης και προόδου, όπου δουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, έχουν πλέον τον τρόπο να διεισδύουν εύκολα και απόλυτα αποτελεσματικά. (Καιρός είναι, μου φαίνεται, ν’ αρχίζουμε να μαθαίνουμε και …κινέζικα).
Πάνω από 7,5 δισ. ευρώ -διαβάζω- ότι έχασαν σε τυχερά παίγνια οι Έλληνες μέσα στην τετραετία 2015 – 2018. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από δύο δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και συνίσταται από τα ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenues) των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, που προκύπτουν μετά την απόδοση των κερδών σε όσους παίκτες κερδίζουν. Στην πράξη, το ποσό αυτό προκύπτει από το σύνολο των πονταρισμάτων στα διάφορα παίγνια, αφαιρουμένων των κερδών που έχουν οι παίκτες. Τα πονταρίσματα είναι συνήθως πολλαπλάσια των ακαθαρίστων εσόδων και εκτιμάται ότι μόνον για το 2018 πλησίασαν τα 20 δισ. ευρώ. Μόνον ο ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι δέχθηκε πονταρίσματα της τάξεως 8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 7,1 δισ. ευρώ ήταν πονταρίσματα που έγιναν στη νόμιμη διαδικτυακή αγορά. Αν κάτσει κανείς να σκεφτεί ότι όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, μήπως πρέπει να δώσουμε δίκιο σ’ εκείνον τον …τολμητία που δημόσια είπε εκείνο το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» και κατόπιν μας «κατσικώθηκε» το ΔΝΤ;
Με εμφανή σκωπτική διάθεση (αλλά και μεγάλη πίκρα) η φίλη μου Θεσσαλονικιά συγγραφέας Ελένη Βεζύρογλου, γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: «Το έγκλημα στην Ελλάδα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις! Αφού να φανταστείτε, στυγερές εγκληματίες μαζεύουν χόρτα και τολμούν να τα πωλούν στις λαϊκές αγορές παράνομα, ζημιώνοντας το κράτος με εκατομμύρια ευρώ. Άλλες δεν διστάζουν να πλέξουν τερλίκια και να ακολουθήσουν τη μοιραία οδό της λαϊκής, με τις ίδιες δραματικές συνέπειες για την πολιτεία. Δαιμόνιοι πλαστογράφοι, πλαστογραφούν τα ενδεικτικά του Δημοτικού και οδηγούνται σε εργασία, απειλώντας με οικονομική κατάρρευση τη χώρα. Όλοι αυτοί οι αποτρόπαιοι δράστες ζουν ανάμεσά μας! Απαιτείται μεγάλη προσοχή και συνεχής επαγρύπνηση απ’ την πολιτική εξουσία, της οποίας τα χρηστά ήθη και η απαστράπτουσα τιμιότης, δεν επιτρέπει τοιαύτα κακουργήματα!!!»
Έχω μια απορία (πολλές έχω, αλλά τέλος πάντων…): Πώς μας προέκυψαν τόσες πολλές (και κάποιες ηχηρότατες) «μεταγραφές» πολιτικών, εν ενεργεία ή παροπλισμένων, που μεταπηδούν εν μία νυκτί από το ένα πολιτικό κόμμα στο άλλο και συχνά ασπάζονται αιφνιδίως εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες και πρακτικές; Τόσο πλανημένοι ήταν όλοι και όλες αυτές μέχρι χθες και αλλάζουν τώρα χρώματα και πουκάμισα; Κι αν όχι, γιατί σε κάποιους κολλάνε δίκαια τη ρετσινιά του …πολιτικού γυρολόγου;
Του «Κουτρούλη ο γάμος» γίνεται με την περιλάλητη αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο (βλέπε χωριστό ρεπορτάζ στις σημερινές αθλητικές σελίδες), που πέρασε από ….40 κύματα, για το αν, πώς, με ποιους και από πότε θα ισχύσει, μέχρι οι αρμόδιοι να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις τους. Και -όπως όλα δείχνουν και προκύπτουν- για το τουρλουμπούκι που σκιαγραφείται και καταγράφεται δεν χρειάστηκε καν η ρευστότητα η προεκλογική και ο «δάκτυλος» των «κατόπιν ενεργειών». Η «σαλάτα» διαμορφώθηκε βαθμιαία από πολύ καιρό πριν και η μόνιμη παρουσία για τα …γέλια και για τα κλάματα θα είναι πλέον και στο εξής συχνή.
Παρά ταύτα το ρεπορτάζ λέει ότι ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης δηλώνει «αισιόδοξος πως μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά την αναδιάρθρωση. Ωστόσο, όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6, η συγκεκριμένη απόφαση δεν λύνει αυτομάτως τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο και θα απαιτηθεί από όλες τις πλευρές καλή διάθεση, σκληρή δουλειά και αρκετά χρόνια για να απαλλαγεί από παθογένειες ετών.» Εν ολίγοις, «φέξε μου και …γλίστρησα».
Άλλο ρεπορτάζ (sportime.gr) αναφέρει ότι «το… κόστος της ψηφοθηρίας θα είναι μεγάλο. Όσα σωματεία της Γ’ Εθνικής προβιβαστούν, πρακτικά θα μείνουν στην ίδια κατηγορία. Όσα παραμείνουν, θα χάσουν μια κατηγορία. Και όσα υποβιβαστούν, θα πέσουν δύο κατηγορίες. Αυτό το γνωρίζουν εδώ και καιρό οι κυβερνητικοί βουλευτές της Περιφέρειας, έχοντας λάβει εκατοντάδες μηνύματα έντονης δυσφορίας από τις τοπικές κοινωνίες. Με αποτέλεσμα ο Βασιλειάδης να δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα για να τεθεί σε ισχύ η αναδιάρθρωση από την μεθεπόμενη σεζόν και με πιο ορθολογικό τρόπο. Στα εσωτερικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται συνέχεια διεργασίες, προκειμένου να μην χαθούν ψήφοι από την αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός κινείται προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης καταστάσεων, με σκοπό να μην προκληθεί αναβρασμός στην επαρχία. Και παράλληλα να μην… κάψει τον Βασιλειάδη. Το κυβερνών κόμμα, λόγω της προεκλογικής περιόδου, θα κάνει ότι μπορεί για να μην αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο. Πράγμα… αδύνατον! Η Γ’ Εθνική είναι αδικημένη και ορίζει τις εξελίξεις…»
Σαράντα τρεις φάκελοι -όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ήδη στήνονται οι πρώτες επιχειρήσεις του είδους, σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας και μάλιστα οι πληροφορίες δίνουν για την καθεμιά επένδυση προοπτική 50 έως 70 θέσεων εργασίας και αρκετά εκατομμύρια ευρώ αρχικό κόστος εγκατάστασης. Σημάδια των καιρών, αλλά και σημαντική εξέλιξη για την εν γένει αγροτική παραγωγή της χώρας.
Και τώρα μια προσωπική …έκπληξη: ΔΕΝ θα είμαι πουθενά σε εκλογές υποψήφιος. (Αντί για την ψήφο σας λοιπόν, ζητώ τον …οίκτο σας και μην με ενοχλείτε.)
Μα, καλά… εσείς οι υποψήφιοι των εκλογών, έτσι όπως στριμώχνεστε για να χωρέσετε στις ομαδικές πόζες για κάθε φωτογράφιση που σκάει μύτη, δεν φοβάστε μη σπάσετε (διαγκωνιζόμενοι) κάποιο παΐδι του διπλανού ή της διπλανής σας; Τόση «πείνα» πια, για ένα ενσταντανέ προβολής και δημοσιότητας;
Όχι, κυρία μου, είναι τελείως ανυπόστατη η πληροφορία ότι τάχα ο φετινός Αη-Γιώργης (ο δημοφιλέστερος ονοματολογικά για τους Έλληνες Άγιος) ξεπέζεψε και …πούλησε το άλογό του, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τον …ΕΝΦΙΑ. Ίσως να έβαλε το περήφανο άτι του προσωρινά …ενέχυρο, για κάποιο από τα «κόκκινα» δάνεια που χρωστάει, ως έντιμος (πλην πτωχεύσας). Για να σας καθησυχάσω πάντως, κρατάει οπωσδήποτε άθικτο το σπαθί και το κοντάρι του. Το «πού» και σε ποιον θα το …χώσει τελικά δεν ξέρω (γιατί όλα εδώ πληρώνονται).