- 17 Απριλίου, 2019
Χρ. Τριαντόπουλος: Αποτελεσματικότερη συμβουλευτική στήριξη των νέων
Το απόγευμα του Σαββάτου, 13 Απριλίου, διοργανώθηκε στη Ζαγορά, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, εκδήλωση για τις προβληματικές συμπεριφορές στο σχολικό βίο με θέμα «Προβληματική συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο και τεχνικές αντιμετώπισης».
Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν και ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, διδάκτωρ πολιτικής οικονομίας και Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, ο οποίος και στάθηκε στα φαινόμενα εκφοβισμού που εντοπίζονται στον πανεπιστημιακό βίο των νέων. Συγκεκριμένα, ο κ. Τριαντόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] η απάντηση στο φαινόμενο είναι η υποστήριξη μέσα στο πανεπιστήμιο. Τέτοιες δομές και διαδικασίες υποστήριξης υπάρχουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Υπάρχει, όμως, και μία σειρά από θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, ώστε οι δομές και οι διαδικασίες αυτές να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Ειδικότερα, (α) οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι επαρκώς στελεχωμένες, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανταπόκριση, όταν προκύπτει η ανάγκη, (β) η στελέχωση να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς είναι κρίσιμο για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας ο υποστηριζόμενος φοιτητής να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με συγκεκριμένο λειτουργό, (γ) οι δομές να είναι εύκολα προσβάσιμες για όλους τους φοιτητές, κάτι που είναι δύσκολο διότι υπάρχουν ιδρύματα με σχολές σε πολλές περιοχές και πόλεις, και (δ) η υποστηρικτική διαδικασία να αποκτήσει μία τακτική σχέση με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας -καθηγητές και φοιτητές- ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες πρόληψης. Τέλος, στο πεδίο που πρέπει να κάνουμε μπόλικη δουλειά είναι αυτό της απενοχοποίησης όσων ζητούν την αρωγή του κέντρου συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Και σε μία τέτοια προσπάθεια όλοι στην πανεπιστημιακή κοινότητα έχουμε ρόλο […]». Και κατέληξε ότι «[…] όσο η κοινωνία μας προχωρά και εκσυγχρονίζεται, τόσο βλέπουμε πράγματα και φαινόμενα που παλαιότερα βάζαμε κάτω από το χαλί. Όσο ο κόσμος μας εκτείνεται και τα παιδιά απομακρύνονται από τα στενά όρια της οικογένειας, τόσο περισσότερο σημαντικό είναι να τα γεμίζουμε εφόδια. Όσο οι κίνδυνοι αυξάνονται, τόσο μεγαλώνει η σημασία της πρόληψης. Και η πρόληψη για θέματα συμπεριφοράς ξεκινά από την οικογένεια, ξεκινά από το σχολείο […]».
Στην εκδήλωση, επίσης, τοποθετήθηκαν η κα Άννα Γεωργούδη, ψυχολόγος, η κα Παναγιώτα Κρικρή, ειδική παιδαγωγός, και ο κ. Γ. Φωτόπουλος, κοινωνικός λειτουργός. Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος με γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παράγοντες της περιοχής πάνω σε κρίσιμα και ενδιαφέροντα ζητήματα για τη συμπεριφορά των μαθητών και των νέων.