- 16 Απριλίου, 2019
Χρ. Τριαντόπουλος: Ένα σύγχρονο κράτος για τη νέα εποχή
Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις συνδιοργάνωσε την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το συνέδριο του Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στην Αθήνα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα «Εργασία, Οικονομία και Δημόσιες Πολιτικές στην Εποχή της Αυτοματοποίησης». Συγκεκριμένα, η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, με πρωτοβουλία του Προέδρου της, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, τρία πάνελ με αντικείμενο τις σχέσεις κράτους και αγοράς στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Με αφορμή το συνέδριο του Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “[…] το σίγουρο είναι ότι η δυναμική και η ταχύτητα της νέας ψηφιακής εποχής μπορεί πιο εύκολα και πιο επίμονα να δημιουργήσει «χαμένους» και «κερδισμένους». Δύο δίαυλοι θα τροφοδοτήσουν αυτό το φαινόμενο. Ο πρώτος δίαυλος είναι οι ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπου «παραδοσιακά» επαγγέλματα και θέσεις εργασίας θα αποτελέσουν παρελθόν και νέες εργασιακές προοπτικές θα αναζητηθούν. Ο δεύτερος δίαυλος είναι η διεύρυνση της ανισότητας μέσα σε μια κοινωνία και οικονομία. Και αυτό διότι σε ένα περιβάλλον ραγδαίας τεχνολογικής αλλαγής που εστιάζει στην υψηλή κατάρτιση και στα προσόντα του εργατικού δυναμικού, όσοι δεν καταφέρουν να αποκτήσουν την απαιτούμενη κατάρτιση μένουν εισοδηματικά πίσω. Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση στους προβληματισμούς αυτούς προϋποθέτει τη δράσης του κράτους. Μία απάντηση που έχει δύο σενάρια. Το πρώτο είναι το θετικό σενάριο. Σε αυτό το κράτος λειτουργεί προληπτικά, ώστε να μην αυξηθούν οι «χαμένοι» της νέας εποχής και σύντομα να ενταχθούν στους «κερδισμένους». Αυτό, μεταξύ άλλων, προσπερνώντας την αυτονόητη ανάγκη καθολικής ψηφιακής ανασυγκρότησης και αναδόμησης του δημοσίου τομέα, και προϋποθέτει (a) τη διαμόρφωση, επιτέλους, ενός πλαισίου εργασιακής ασφάλειας σε συνάρτηση με την ευελιξία, (β) την εδραίωση ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την επανακατάρτιση, (γ) την εναρμόνιση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης με τα δεδομένα και της απαιτήσεις της νέας εποχής, (δ) τον εξορθολογισμό του κοινωνικού κράτους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημογραφικές εξελίξεις, και (ε) την έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Σε περίπτωση που δεν διαμορφωθεί αυτό το δίχτυ ερχόμαστε στο δεύτερο σενάριο. Το αρνητικό σενάριο. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το σενάριο η αύξηση και διατήρηση των «χαμένων» από αυτό το παίγνιο εξέλιξης σύντομα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα αποτυπωθεί στα εκλογικά αποτελέσματα. Και θα είναι αποτελέσματα που θα κλείνουν το μάτι στον προστατευτισμό και στην επέκταση του κρατισμού ως απάντηση στις αποτυχίες της τεχνολογικά εξελισσόμενης αγοράς. Το στοίχημα, λοιπόν, είναι το κράτος να λειτουργήσει προληπτικά και να διαμορφώσει ένα δίχτυ που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να μείνουν στην αγορά εργασίας και να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα, που θα τους αποφέρουν και περισσότερα οφέλη […].”
Στο πλαίσιο του συνεδρίου και των πάνελ της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Αντώνης Μασσέλος-Μαρσέλος, Διευθυντής στο Γραφείου του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Λεωνίδας Χριστόπουλος, Σύμβουλος του Προέδρου ΝΔ για Θέματα Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης, Νίκος Αλαμπάνος, Αναπληρωτής Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης ΚΙΝΑΛ, Φαίη Μακαντάση, Research Analyst στη ΔιαΝΕΟσις, Δώρα Σταθοπούλου, Γενική Διευθύντρια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Νεοφυούς & Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΚΙΝΑΛ, Ελένη Χαραλάμπους, Chief Strategy Officer στην ODDD Technologies, Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder και Editor-in-Chief αθηΝΕΑ, Χρήστος Κρίγκας, Λογιστής – Φοροτεχνικός και συνιδρυτής της KnK Accounting, Παναγιώτης Βαρλάγκας, Στέλεχος ΟΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, Γωγώ Ροκαδάκη, Ταμίας στο ΔΣ στην Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, Νίκος Παπαχρήστος, Μέλος στο ΔΣ στην Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, Μιχάλης Μητσόπουλος, Senior Advisor στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Μιχάλης Ιακωβίδης, Επιχειρηματίας και Πρόεδρος στο Greek Liberties Monitor, και Αγγελόπουλος Κώστας, Αντιπρόεδρος στην Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για το ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα. Οι μεταβολές που επέρχονται στα αμέσως επόμενα χρόνια στις αγορές εργασίας αναμένεται να είναι ραγδαίες, ως συνεπακόλουθο της υψηλής τεχνολογίας και ειδικότερα της εισβολής της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην οικονομική παραγωγή και στον τομέα των υπηρεσιών. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα μεγάλα δεδομένα και η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών πλατφορμών μαζικής χρήσης χαρακτηρίζουν την 4η βιομηχανική επανάσταση και αρχίζουν να καθορίζουν την ισχύ των εθνικών οικονομιών. Τούτο καθιστά απαραίτητη την αποτελεσματική προσαρμογή των θεσμών, καθώς και τη διασφάλιση και την ενίσχυση των πυλώνων της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, με στόχο τη διατήρηση των εθνικών κοινωνικών συμβολαίων και ενός ανοικτού, συνεργατικού κόσμου. Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι το κοινό όραμα για μια περιεκτική ψηφιακή κοινωνία προϋποθέτει την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου.