• 15 Απριλίου, 2019

Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τα αδέσποτα – Δημιουργείται πολυμελής επιτροπή για τον σχεδιασμό επίλυσης του προβλήματος

Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τα αδέσποτα – Δημιουργείται πολυμελής επιτροπή για τον σχεδιασμό επίλυσης του προβλήματος

Το αίτημα των κατοίκων του Πτελεού για τη διαχείριση και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Μετά από αίτημα των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Πτελεού, το θέμα μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Στην επιστολή των κατοίκων παρουσιαζόταν οι εξής προτάσεις για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος:

  • Ο Δήμος να δημιουργήσει Δημοτικό Κυνοκομείο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Να αναζητήσει άμεσα χρηματοδότηση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Τη δημιουργία δομής στον Δήμο η οποία θα είναι υπεύθυνη για:

α. Την καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς, κυνηγόσκυλα κλπ. δεσποζόμενων και μη

β. Περισυλλογή αδέσποτων ζώων, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση κλπ. καθώς και την μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια.

  • Έως την δημιουργία νόμιμου Δημοτικού κυνοκομείου, να αναζητήσει λύσεις – συνεργασία με όμορους Δήμους, που έχουν δομές ή την Περιφέρεια κλπ.
  • Σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις του Νομού και την Ομοσπονδία τους, να αναζητήσει ένταξη σε πρόγραμμα μαζικής στείρωσης από οργανωμένες ομάδες, οι οποίες δρουν σχετικά.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες τοποθετήθηκαν επί του θέματος παρουσιάζοντας προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού κα Υφαντή Αθηνά ανέφερε: «Παλεύουμε διαρκώς γι’ αυτό το θέμα, από το 2003 και πιέζουμε την εκάστοτε δημοτική αρχή να δώσει μια λύση. Μέχρι τώρα έχουμε εξασφαλίσει τη σύμβαση με κτηνιάτρους για στειρώσεις, σίτιση στο παρακείμενο κυνοκομείο με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος, κτηνιατρικό υλικό και παρέμβαση σε έκτακτα περιστατικά. Δυστυχώς τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά. Προτείνουμε ότι και οι κάτοικοι του Πτελεού. Πρέπει όμως όλοι μαζί να βρούμε μια πιο μόνιμη λύση».

Σπύρος Γουρναρόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σούρπης): «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και σε εμάς. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των σκυλιών, αλλά ότι πλέον είναι επικίνδυνα. Επιτίθονται στον κόσμο. Στις Νηές έχει δημιουργηθεί αγέλη. Δεν φτάνει η βοήθεια προς την κα Χριστέλου. Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια πιο μόνιμη λύση.»

Ο Αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής Ευάγγελος τόνισε: «Ήθελα να αναφέρω, πως έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός αδέσποτων να είναι από άλλους Δήμους. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν γίνει 160 σημάνσεις και 180 στειρώσεις. Επίσης η αμοιβή των κτηνιάτρων και των κτηνιατρικών υλικών που χρησιμοποιούμε ανέρχεται περίπου στις 50.000 ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών θα συνάψουμε εκ νέου σύμβαση με κτηνίατρο. Είμαστε στη διάθεση όλων για να μπορέσουμε να βρούμε επιπλέον λύσεις στο ζήτημα.»

Ο κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα αδέσποτα αποτελούν τεράστιο πρόβλημα και δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει επωμιστεί όλο το βάρος της διαχείρισης του θέματος. Πιστεύω πως πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε ένα σχέδιο δράσης. Σίγουρα πρέπει να συνεχιστούν οι στειρώσεις. Κυνοκομείο δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί, δεν θα μπορεί καν ο Δήμος να επωμιστεί τη συντήρησή του. Κάτι τέτοιο ίσως μπορούσε να γίνει με τη συνεργασία όμορων Δήμων. Ας συγκεντρώσουμε όλες τις προτάσεις για να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα».

Δημήτρης Τσούτσας (Δημοτικός Σύμβουλος): «Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία των ζώων. Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί δημοτικό μητρώο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και να προσπαθήσουμε να δώσουμε κίνητρο στους συμπολίτες μας να προχωρήσουν σε στειρώσεις. Ακόμη, η δημιουργία σύγχρονου διαδημοτικού κυνοκομείου ή ενός πάρκου αναψυχής ίσως βοηθούσαν στην επιμέρους επίλυση του προβλήματος.»

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης: «Δεν δίνεται άδεια για τη δημιουργία κυνοκομείου. Η μόνη άδεια που δίνεται στους Δήμους είναι για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας, όπου εκεί υπάρχει χρονικό όριο 40 – 45 ημερών για την παραμονή του κάθε ζώου.

Η υιοθεσία αποτελεί μια από τις πιο δραστικές λύσεις. Το κάθε σπίτι μπορεί να συντηρήσει από ένα σκυλί. Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να συμμετέχετε στην ήδη υπάρχουσα επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα.»

Τέλος κ. Κώστας Ρούτσιας σχολίασε: «Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί υπηρεσιακή δομή στον Δήμο, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό της επίλυσης του προβλήματος. Σε δεύτερη φάση, ένας χώρος φιλοξενίας με τις σωστές προδιαγραφές θα μπορούσε να συμβάλλει στους τρόπους επίλυσης.»

Μετά από την συζήτηση των παραπάνω προτάσεων, αποφασίστηκε η ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων, ώστε να ξεκινήσει η κατάθεση προτάσεων και εύρεσης μιας μόνιμης λύσης.

Χριστίνα Ν. Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…