• 11 Απριλίου, 2019

Έναρξη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Αλμυρό

Έναρξη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Αλμυρό

Το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, που αποτελεί συνέχεια του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), εφαρμόζεται πλέον και στον Αλμυρό. Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τους υπευθύνους του προγράμματος, συναποφάσισαν τη δημιουργία γραφείου και στην πόλη του Αλμυρού.

Η δημιουργία νέων υπηρεσιών από το ΚΕΘΕΑ γίνεται με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και με τη συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιολογώντας τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή αναπτύσσεται σταδιακά ένα δίκτυο υπηρεσιών προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες, με βάση στην αγωγή της κοινότητας με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και τη δημιουργία σταθερών συνεργασιών με φορείς και υπηρεσίες της περιοχής. Έτσι λοιπόν, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και ο Δήμος Αλμυρού εκτιμώντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για την υποστήριξη κατάλληλων δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και απεξάρτησης στην περιοχή του Αλμυρού, αποφάσισαν να αναπτύξουν μια πιο στενή και μακροπρόθεσμη συνεργασία με την λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού σε ζητήματα εξαρτήσεων, που στεγάζεται σε κτίριο των κοινωνικών δομών του Δήμου  και ήδη λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 10:00-16:00, στην οδό Δ. Αργυροπούλου 3.

Τι είναι το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειες τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ της πρώτης  ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας το 1983.

Το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ αποτελεί συνέχεια μιας ευρύτερης προσπάθειας του ΚΕΘΕΑ, να αναπτύξει στη Μαγνησία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής (ακόμη και μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιοχής), εκπαίδευσης, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για όσους αντιμετωπίζουν ζητήματα εξαρτητικών συμπεριφορών και τις οικογένειές τους. Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση της χρήσης ουσιών σε έφηβους και νέους αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσης για το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ. Το πρόγραμμα διοργανώνει συστηματικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ενώ συνεργάζεται και με φορείς στον χώρο της παιδικής προστασίας.

Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν  χωρίς λίστες αναμονής και με σεβασμό στο απόρρητο  σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα. Με ειδικά προγράμματα απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες  μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Σταδιακά εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη, ( Συμβουλευτικής, πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, και θεραπείσς για όσους αντιμετωπίζουν ζητήματα εξαρτητικών συμπεριφορών και τις οικογένειές τους)  που είχε επανειλημμένα επισημανθεί από την τοπική κοινωνία. Η θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ είναι ψυχοκοινωνική, στοχεύει στις ρίζες του προβλήματος, υποστηρίζει ολοκληρωμένα τον άνθρωπο και τον εμπλέκει ενεργητικά στη διαδικασία της προσωπικής του αλλαγής. Το περιεχόμενο, η συχνότητα και η διάρκεια της παρέμβασης εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε ατόμου, ενώ υποστηρίζεται και το στενό του οικογενειακό περιβάλλον.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για το γραφείο του Αλμυρού είναι: 24220-26366. Υπεύθυνοι επικοινωνίας ο κ. Τζανίδης Γιάννης και κ. Αλεξίου Δημήτρης. Τηλέφωνα Βόλου 24210-77055, 24210-23439.

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…