• 3 Απριλίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-3-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-3-2019

Λαδάκι ρίχνει η Τουρκιά

στα πάθη και στα μίση

και ασεβεί ψευδόμενη

μέχρι τ’ Αγαθονήσι.

Το κατάπιαμε …αμάσητο και το τριήμερο του Ευαγγελισμού, που πέρασε κι αυτό και πάει, με μπόλικες εθνικές εξάρσεις, αφού οι καιροί και κυρίως το λεγόμενο «Μακεδονικό» τις επέβαλαν και -μετά τα δρώμενα στις Πρέσπες- ανέβασαν τους τόνους. Απ’ όλες τις «κόντρες» δείχνει να μην πέρασε η φιλοκυβερνητική γραμμή για δήθεν ήπιους τόνους στο Σκοπιανό και μάλλον κατέρρευσαν οι απόπειρες απαγόρευσης π.χ. των στρατιωτικών εμβατηρίων και ειδικότερα του «Μακεδονία ξακουστή», που διάφορα τμήματα ενόπλων (αλλά και μαθητών) τραγούδησαν, γράφοντας στα …παλαιότερα των υποδημάτων τους τις επίσημες απαγορεύσεις.

Τα όσα εκχώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση και ξένοι πάτρωνες στο μόρφωμα των Σκοπίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως δεν μπορεί να τα «χωνέψει», να τα δεχθεί και να καταπιεί η Ελληνική κοινωνία, ειδικότερα όταν βλέπει να γίνονται κάτω από την καθοδήγηση των ξένων, Ευρωπαίων και Αμερικανών, οι οποίοι είναι εξόφθαλμο ότι νοιάζονται να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στη Βαλκανική, σε βάρος των Ελληνικών μάλλον.

Δίκαια ή άδικα, δυο μήνες πριν από τις εκλογές (ευρωεκλογές και δημοτικές – περιφερειακές σίγουρα- θα δούμε για εθνικές) , σε πολλά σημεία που εμφανίστηκαν στις παρελάσεις κι άλλες επίκαιρες εκδηλώσεις εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και Βουλευτές της Πλειοψηφίας έγιναν «ήρωες» φραστικών επεισοδίων, ύβρεων και προπηλακισμών. Αυτό συμβαίνει, για πρώτη φορά νομίζω, σε τόση έκταση και ένταση και κάτι πρέπει να λέει στους εκλογομάγειρες και όσους επιδιώκουν την εξουσία, αλλά και να είναι αύριο παρόντες στη δημόσια ζωή της χώρας. Αντίστροφα, περιγράφει με κάποιο τρόπο και τις προθέσεις μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος.

Ένα άλλο στοιχείο εθνικής έξαρσης που ανέβασε τους τόνους και έστειλε παντού τα δικά της μηνύματα είναι οι αντιδράσεις της Ελληνικής Ομογένειας στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, όπου κρίθηκαν ή απειλούνται σαν ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό έχουν ενοχλήσει πολύ και πολλούς.

Το καλό να λέγεται και πρέπει να τονίσω ότι το πρωθυπουργικό σχόλιο μου άρεσε: Δύο τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821. Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού. «Ερχόμενος παρενοχλήθηκα από τουρκικά αεροσκάφη που ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε χαμηλούς ελιγμούς, με σκοπό άραγε τι;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το περιστατικό. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στους γείτονες, μόνο συνεργασία και συνανάπτυξη και όχι ψευτομαγκιές, με τις οποίες ξοδεύουν τσάμπα βενζίνη και κηροζίνη. Αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο μέρος, ακόμα και κολυμπώντας. Έχουμε χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση, αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας.» Στην παρενόχληση του ελικοπτέρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του από το ακριτικό νησί.

Από την άλλη μεριά, σε διαρκείς προκλήσεις επιδίδονται οι Τούρκοι ενόψει των αυριανών δημοτικών εκλογών (31 Μαρτίου). Ο τουρκικός Τύπος κατηγόρησε την περασμένη Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα πως πήγε σε …τουρκικό νησί, καθώς το Αγαθονήσι ανήκει στην περιφέρεια του Αϊδινίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu. Ακολουθώντας τη γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, ο τουρκικός Τύπος ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνο είπε ψέματα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του από τουρκικά μαχητικά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αλλά και πως πήγε σε τουρκικό νησί. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε σε τουρκικό νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Sozcu. Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε… διπλά! «Από τη μια είπε ότι τον παρενόχλησαν, από την άλλη πήγε σε νησί, όπου υπάρχει παράνομη ελληνική κατοχή!»

H Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «επειδή δεν έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και απομακρύνεται από τις αξίες της Ένωσης», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Le Monde» ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και Πρόεδρος της ευρωομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. (Να τους τα πεις και …τούρκικα, κύριε Βέμπερ.)

Ασαφή ήταν τα τελικά αποτελέσματα ανάμεσα στους …μπακαλιάρους με σκορδαλιά και τα κοντοσούβλια της γνωστής κρεατοφαγίας, κατά τον «εμφύλιο», που ξέσπασε αδιάπτωτος –κατά το έθιμο- αμέσως μετά τις παρελάσεις, σε εγχώρια τσιπουράδικα και ταβέρνες. Φυσικά και έγινε το «πατείς με- πατώ σε» πάλι, παρά το γεγονός ότι έδειχνε να τελειώνουν τα όβολα του μήνα στα περισσότερα νοικοκυριά. Εκείνο πάντως που διεκδικεί πανελλήνια πρωτοτυπία forever είναι το …νηστήσιμο παϊδάκι, σήμα κατατεθέν της πιο ιδιότυπης νηστείας που θα μπορούσε να φανταστεί ο καθένας.

Πέραν από τα καλαμπούρια πάντως και μετά τη λήξη των εορταστικών τριήμερων της Καθαρής Δευτέρας και του Ευαγγελισμού, καιρός είναι νομίζω να αναζητήσουμε πλέον και να βιώσουμε τη σαρακοστιανή κατάνυξη και περισυλλογή (γιατί όχι και τη νηστεία), μέχρι τη μέρα του Πάσχα. Και οι λόγοι που προφανώς υπαγορεύουν κάτι τέτοιο είναι μια εσωτερική ανάγκη για κάποιους, που δεν σχετίζονται μόνο με το εάν και κατά πόσο θρησκεύει ο καθένας μας.

Διαψεύδουν το ενδεχόμενο να καταβληθεί έκτακτο επίδομα με τη μορφή δώρου Πάσχα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τόσο κυβερνητικές πηγές, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά και τα σενάρια που πυροδότησαν δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, την περασμένη Τρίτη, όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα των «Νέων». Ο Τ. Πετρόπουλος δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο, ότι «ακούγεται και λένε πολλοί ότι θα δώσουμε εκτάκτως ένα επίδομα, διότι υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να δώσουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτές είναι αποφάσεις που σχεδιάζονται κεντρικά και ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει», αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο καταβολής επιδόματος, υπό τη μορφή δώρου Πάσχα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. «Πρώτη φορά το άκουσα. Ρωτήστε τον κ. Πετρόπουλο», απάντησε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κληθείς να σχολιάσει αν τελικά υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η καταβολή επιδόματος Πάσχα, ενώ αντίστοιχα κυβερνητικές πηγές δήλωναν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός. Αντίστοιχα άγνοια για το θέμα δήλωσε και το υπουργείο Εργασίας.

Συνέλαβαν μια γιαγιά επειδή πουλούσε μάλλινα παπουτσάκια (τα γνωστά τερλίκια)… χωρίς άδεια. Την έβαλαν στο κρατητήριο, της πήραν αποτυπώματα, την άφησαν επί 12 ώρες με ένα ποτήρι νερό και τόσα άλλα αποτρόπαια, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η υπέργηρη Πόντια προσπαθούσε να ζήσει με αξιοπρέπεια, αφού ούτε αυτή ούτε ο συνομήλικος σύζυγός της είχαν σύνταξη και ζούσαν με ένα μικρό επίδομα του Δήμου και την πενιχρή βοήθεια των παιδιών τους.

Η νεότερη εξέλιξη; Κρυμμένο μέσα στην… τσάντα της είχε η 90χρονη γιαγιά το έγγραφο του προστίμου των 200 ευρώ, που της επέβαλαν οι αστυνομικοί, επειδή πουλούσε τα τερλίκια σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης χωρίς… άδεια. «Το ανακάλυψα μόλις χθες μέσα στην τσάντα της μητέρας μου. Η μάνα μου έβαλε κατευθείαν το χαρτί που της έδωσαν οι αστυνομικοί μέσα στην τσάντα της, χωρίς να καταλάβει τι ήταν αυτό που της έδωσαν», ανέφερε στο ethnos.gr η κόρη της 90χρονης και πρόσθεσε: «Ψάχνοντας χθες μέσα στην τσάντα της, βρήκα τυχαία και το χαρτί με το πρόστιμο». Σύμφωνα με την κόρη της, η 90χρονη γιαγιά μόλις δύο φορές πήγε φέτος στη λαϊκή αγορά λόγω του βαρύ χειμώνα.

Σχεδόν ταυτόχρονα το ρεπορτάζ αναφέρεται σε μια άλλη 70χρονη γυναίκα από την Ορεστιάδα που έζησε για μια ζωή μετανάστρια στη Γερμανία με το (ήδη θανόντα) σύζυγό της και άφησε μετά και το δικό της θάνατο, τους κόπους μιας ζωής, ένα ποσό – μαμούθ στο «Χαμόγελο του Παιδιού» (περίπου 1.000.000 ευρώ).

Ως φαίνεται οι υπερήλικοι βγάζουν περισσότερη ψυχή, συναίσθημα και τσαγανό, απ’ όσο αρκετοί άλλοι στην καθημερινότητά μας.

Αυτά τα σούπερ μίνι, βρε κορίτσια, (ορισμένα κορίτσια), τι τα θέλατε και τα φορέσατε στην παρέλαση; Δεν σας είπε κανένας ότι φορώντας τα καταντάτε (ίσως, τουλάχιστον)…αντιαισθητικές για μια τέτοια περίσταση εθνικής γιορτής;

Φοβάμαι τους έρωτες δίχως μέλλον και το μέλλον δίχως έρωτες. (Γιώργος Σεφέρης).

«Ουπς, λάθος»… σκέφτηκε ο σκαντζόχοιρος και κατέβηκε από τη …βούρτσα.