- 1 Απριλίου, 2019
ΠΟΛΗ – ΠΟΛΙΤΗΣ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έμπρακτες αποδείξεις της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας»
Έντιμες υποσχέσεις για μια δυναμική τετραετία
Γράφει ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος
Ζούμε σε μιαν εποχή που για πολλούς αντενδείκνυται στην πολιτιστική δημιουργία και στην συζήτηση σχετικά με τον πολιτισμό γενικότερα. Είναι δύσκολες οι μέρες, πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση, το άγχος για την επάρκεια των βασικών βιοτικών αγαθών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, είναι μεγάλο.
Ωστόσο εμείς, στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, πιστεύουμε πως ο πολιτισμός δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι ξεκομμένος από τον καθημερινό αγώνα του δημότη για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Πως πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς του, προκειμένου να βιώνει μια ζωή που να αναβαθμίζει την ανθρώπινη υπόστασή του.
Ο τόπος μας, για καλή μας τύχη, δεν είναι στερημένος ούτε από ιστορικές διαδρομές, ούτε από μνημεία που να τις επιβεβαιώνουν. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, θεωρούμε πως οι πολιτισμικές αναφορές του Δήμου Αλμυρού (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πινακοθήκη, Ζερέλια, Αρχαία Άλος) , μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο δύο σημαντικών, ιστορικών συναντήσεων: με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, από την άλλη.
Η κοινωνικοποίηση των μνημείων και των σημείων πολιτισμού, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος που θα πρέπει να έχει κάθε δημοτική αρχή που σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο την ιστορία και τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα του Δήμου Αλμυρού. Τα μνημεία μιλάνε, έχουν φωνή όταν συνδέονται με την κοινωνία και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της. Όταν ασκήσαμε τη διοίκηση, αποδείξαμε έμπρακτα την αφοσίωσή μας σε αυτό τον στόχο με την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης αλλά και τη δημιουργία του Μουσείου Αύρας Παπαδοπούλου, που εντάχθηκαν αμέσως μέσα στην τοπική κοινωνία και αποτελούν σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς της.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι:
- Ο πολιτισμός είναι ο τρόπος ζωής στην καθημερινότητά μας.
- Η παιδεία, διαθέτει αδιαμφισβήτητη αξία και οφείλει να είναι πρωταρχικό το μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον πολιτισμό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις συλλογικότητες των πολιτών, τα σωματεία και τους φορείς τους. Μόνον έτσι προάγεται η ζωή και εξασφαλίζονται οι όροι του «ευ ζην».
- Οι παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, ως συλλογική μας συνείδηση, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση στον Πολιτισμό. Ο Δήμος δεν μπορεί να παράξει πολιτισμό, αυτός είναι ξεκάθαρα κοινωνικό προϊόν. Μπορεί όμως και οφείλει να μεριμνήσει γι’ αυτόν, να τον διαφυλάξει και να τον διαδώσει στους πολλούς, μέσα από την κατάλληλη συναρμογή του με την κοινωνία και τις ανάγκες της.
- Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη για ότι συμβαίνει γύρω μας, στη μικρή κλίμακα της πόλης μας, αλλά και στη μεγάλη της εθνικής μας ζωής, είναι μεγάλη και αφορά πρώτα και κύρια εμάς τους ίδιους.
- Για να πετύχουμε ως κοινωνία, όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν είναι οι οικονομικοί μόνο παράγοντες. Είναι και ο τρόπος λειτουργίας μιας πόλης-κοινωνίας, οι αξίες και οι αρχές της, και όλα αυτά εμπεριέχονται στην έννοια του Πολιτισμού.
Στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θεωρούμε ότι επείγει η σύνδεση των τόπων πολιτισμού με τη κοινωνία, και με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγικότητας (τοπικά προϊόντα) και επιχειρηματικότητας, του τουρισμού κ.λ.π., για να βοηθηθεί η ολόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής.
Σ΄ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, θα επιδιωχθεί συντονισμένα η συνέργεια των πολιτών με τις διάφορες συλλογικότητες, (φορείς, σωματεία, συνεταιρισμούς κ.λ.π.) με το Δήμο μας, σε μια λογική ευρύτερης συνέργειας, με όμορους Δήμους και αυτή διαδοχικά στη συνεργασία εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όλα είναι μία αλυσίδα με αρχή το μικρό και τελικό στόχο το μεγάλο.
Στη λογική αυτή, των πολιτιστικών διαδρομών, θα ενταχθούν οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα: προϊόντα αγροτικά με ταυτότητα, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και διάφορες υπηρεσίες γύρω από αυτόν. ΄Ετσι, θα αναζωογονηθούν οι παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις της περιοχής, με το οικονομικό όφελός της, αλλά και θα τονωθεί στο πολιτισμός με ό,τι αυτός εμπεριέχει.
Στη παραπάνω φιλοσοφία, εντάσσεται η προοπτική σύνδεσης των μνημείων του Δήμου μας, όπως τα Ζερέλια, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, η Πινακοθήκη, η αρχαία ΄Αλος, η Καστροπολιτεία του Πτελεού, η Μονή Ξενιάς και η ΄Οθρυς με τις διαδρομές και τα φαράγγια της. Αλλά και τα εκλεκτά τοπικά μας προϊόντα της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής, με τους ελαιώνες της νότιας πλευράς του Δήμου, το τσάϊ του βουνού, τα αρωματικά φυτά κ.λ.π. ΄Ετσι θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας και το πολιτισμικό της απόθεμα, και θα δοθεί ώθηση στην τουριστική και οικονομική της ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα αλλά και στις υπηρεσίες που θα σχετίζονται με αυτόν.
Ο Δήμος μας απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Πολιτικό Αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, βρίσκεται στον άξονα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στην είσοδο των τουριστικών προορισμών του Πηλίου και των Σποράδων, στο κέντρο της Ελλάδος. Κοντολογίς, βρίσκεται σε μια τοποθεσία που πρέπει να προσπαθήσει κανείς για να μην την εκμεταλλευτεί.
Η αύξηση της επισκεψιμότητας στα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία της περιοχής μας θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Αλμυρού, θα ζωντανέψει τον τόπο, αλλά πάνω απ’ όλα θα “εκπαιδεύσει” τους ανθρώπους του στη συνέργεια, τη συλλογικότητα και, ταυτόχρονα, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων τους ως μοναδικότητες.
Γιατί, μέσα στον κυκεώνα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα αλλά και τον τόπο μας, το να παραμείνουμε Άνθρωποι, θα αποτελέσει το βασικό μας εφόδιο. Και το εφόδιο αυτό, μονάχα ο Πολιτισμός μπορεί να μας το εξασφαλίσει.