• 26 Μαρτίου, 2019

Δάσος Κουρί – «Αειφορική διαχείριση και ήπια τουριστική ανάπτυξη» – Γράφει η Μαριλένα Κιάκου – Γουγούλα

Δάσος Κουρί – «Αειφορική διαχείριση και ήπια τουριστική ανάπτυξη» – Γράφει η Μαριλένα Κιάκου – Γουγούλα

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό #ζωή _αλλάζουμε

Το αισθητικό δάσος Κουρί αποτελεί ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό με ιδιαίτερη οικολογική και περιβαλλοντική αξία για το δήμο Αλμυρού. Η σπανιότητά του ως πεδινό δάσος, η εύκολη προσπέλαση και γειτνίασή του με την πόλη μας, το καθιστούν ιδιαίτερα πρόσφορο για την αναψυχή του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η σημαντικότητα αυτού του «βιογενετικού αποθέματος» κάνει το δάσος διεθνώς αναγνωρίσιμο μιας και είναι το μοναδικό πεδινό αυτοφυές δρυοδάσος στα Βαλκάνια.

Σκοπός είναι η συνεξέταση και συστάθµιση αυτού του περιβαλλοντικού αγαθού µε άλλα σπουδαία αγαθά όπως η οικονοµική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης καθώς και η ποιότητα της ζωής του πληθυσμού της περιοχής.

Η αειφορική διαχείρισή του επιτρέπει την κληροδότηση αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και στις επόμενες γενεές. Όλες οι παρεμβάσεις, λοιπόν σχεδιάζονται με γνώμονα τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης, η οποία μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να μειώνει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Οι παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένο να χωριστούν σε δύο πυλώνες: στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού.

Στον 1ο πυλώνα σχεδιάζονται παρεμβάσεις όπως

  • Συντήρηση και ενίσχυση της υπάρχουσας από το 1979 περίφραξης με στόχο την καλύτερη προστασία του δάσους τόσο από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όσο και από τα ζώα
  • 24ωρη φύλαξη
  • Ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης
  • Ενίσχυση της πυροπροστασίας και ενεργοποίηση των υπαρχόντων υπόγειων κρουνών, τοποθετημένων από το 1994
  • Προστασία από την παράνομη υλοτομία
  • Δημιουργία φυτωρίου στο μεγάλο νησάκι στις λίμνες
  • Εφαρμογή της κούρας ως διαχειριστική επέμβαση στα δέντρα δρυός προκειμένου να επιτευχθεί η ανανέωση των πασχόντων

Στον 2ο πυλώνα σχεδιάζονται παρεμβάσεις όπως

  • Συντήρηση των λιμνών και ανακατασκευή των γεφυρών με στόχο την ανάδειξη και καλύτερη αξιοποίηση αυτών
  • Χρησιμοποίηση του μεγάλου ξύλινου οικήματος που βρίσκεται στις λίμνες  ως εργαστήριο γεωπονίας που θα λειτουργήσει παράλληλα με το φυτώριο. Αυτά θα είναι επισκέψιμα από τους μαθητές και μέσω εργαστηρίων θα προωθείται η βιωματική μάθηση πάντα σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα πανεπιστημίων.
  • Ενίσχυση των παιχνιδότοπων με παιχνίδια που θα εναρμονίζονται  με το φυσικό τοπίο.
  • Υπαίθρια όργανα γυμναστικής στην είσοδο της εσωτερικής πόρτας  στην αρχή των περιπατητικών μονοπατιών.
  • Δημιουργία κέντρου θεραπευτικής ιππασίας πλαισιωμένο από ομάδες εθελοντών με παράλληλη λειτουργία ως αθλητικό κέντρο ιππασίας.
  • Ενοικιαζόμενα ποδήλατα στην είσοδο.
  • Πλήρης αναδιαμόρφωση του χώρου έξω από το δάσος Κουρί στη θέση «Αλώνια», όπου προσφέρεται για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, αναψυχής αθλητισμού και περιπάτου.

    Λίμνες Ζερέλια

 «Ανάδειξη και τουριστική προβολή»

 Οι δίδυμες λίμνες Ζερέλια αποτελούν έναν σημαντικό υδροβιότοπο σπάνιας οικολογικής, βιολογικής και αισθητικής αξίας, αφού φιλοξενεί αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Η ιδιαιτερότητα του φαινομένου έγκειται στην μετεωρολογική προέλευσή τους, γεγονός που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα. Η ύπαρξη δε του γήλοφου ‘’Μαγούλα Ζερέλια΄΄ σε γειτνίαση με τις λίμνες καθιστά την περιοχή έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό που συνδυάζει μοναδικά το φυσικό περιβάλλον με την ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό.

Το ενδιαφέρον και ο πλούτος της περιοχής χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας. Οι λίμνες αποτελούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης. Η ιδιαιτερότητα του φαινομένου απαιτεί την ολιστική προσέγγισή του, δηλαδή ένα σύνολο παρεμβάσεων και όχι αποσπασματικές δράσεις. Στο πλαίσιο λοιπόν αξιοποίησής τους και έχοντας αναγνωρίσει τα ισχυρά σημεία (γεωγραφική θέση, προσβασιμότητα, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και βιοπεριβάλλον, εγγύτητα με πόλους έλξης όπως το Κουρί και η Όθρυς) στο πρόγραμμά μας παρουσιάζονται οι εξής προτάσεις ανάδειξής τους:

 

  • Κατασκευή (ασφαλτόστρωση)/βελτίωση του οδικού δικτύου από και προς τις λίμνες και τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στα κατάλληλα σημεία
  • Επισκευές στα υπάρχοντα κιόσκια για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των επισκεπτών.
  • Ενίσχυση brand name της περιοχής με τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος με στόχο τη διεθνή προβολή, καθώς  η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.
  • Σύνδεση με αθλητικό τουρισμό
  • Άμεση αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου, διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου και χώρου διεξαγωγής συνεδρίων τόσο περιβαλλοντικού όσο και αρχαιολογικού χαρακτήρα, συνέδρια ακόμη και διεθνή. Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα τόσο το περιβάλλον της περιοχής όσο και την αρχαιολογία πάντα σε συνεργασία με πανεπιστήμια.
  • Ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών: πρόβλεψη για πρόσβαση, παραμονή και εξυπηρέτηση ατόμων τρίτης ηλικίας και ατόμων με αναπηρίες.
  • Ένταξη των Ζερελίων στο σύγχρονο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον του δήμου Αλμυρού και εν συνεχεία της περιφέρειας.

Ενοποίηση χώρων φυσικού κάλλους

Στόχος του προγράμματός μας είναι η ενοποίηση των δυο αυτών μοναδικών οικοσυστημάτων, Κουρί & Ζερέλια με αποτέλεσμα τη γνωστοποίηση και την ανάδειξη του δυναμικού ρόλου του δήμου Αλμυρού.

 

  • Δημιουργία ενός «Περιβαλλοντικού Περιπάτου» ή μιας «Περιβαλλοντικής διαδρομής» και μιας εμπειρίας προσβάσιμης σε όλους.
  • Δικτύωση πολιτισμικών-αρχαιολογικών-φυσικών πόρων και δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών μεταξύ των δύο πόλων έλξης. Ένωση αυτών με δημιουργία ποδηλατόδρομου. Στην είσοδο του Κουρί θα υπάρχουν ενοικιαζόμενα ποδήλατα που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες αυτή την μοναδική περιήγηση.
  • Διοικητική ενοποίηση με ενιαίο φορέα διαχείρισης για την επίτευξη αποτελεσματικότερου διοίκησης και ευελιξίας στην πρόσληψη προσωπικού, στην ανάθεση μελετών, στην συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και γενικότερα στην αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης που θα απαιτηθούν για την σωστή διαχείριση και αξιοποίηση.  Παράλληλα στο φορέα αυτό θα εισέρχονται και τα έσοδα από την χρήση των δύο αυτών οικοσυστημάτων.

Έτσι ο «Περιβαλλοντικός περίπατος Κουρί- Ζερέλια» αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και πολλαπλασιάζει την τουριστική δυναμική των δύο αυτών προορισμών.

 

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό #ζωή _αλλάζουμε για να μπορούμε να λέμε πως αξίζει να ζούμε στον Αλμυρό

Μαριλένα  Κιάκου – Γουγούλα

Περιβαλλοντολόγος

MSc Χωροταξίας – Πολεοδομίας

& Περιφερειακής Ανάπτυξης


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…